Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 16 oktober 2015

Het kopen van een huis en het hebben van een studieschuld

Het was mij niet bekend, maar tot nu toe werd bij de berekening van een hypotheek uitgegaan van de volledige studieschuld, ook al heb je een (groot) deel van die studieschuld afgelost.
Had je bijvoorbeeld een studieschuld van 50.000 euro en had je daarvan al 30.000 afgelost, dan telde in de berekening hoeveel hypotheek je kon krijgen, het hele bedrag van de oorspronkelijke studieschuld mee.

Er is nu een wetsvoorstel aangenomen waarbij in bovenstaand voorbeeld alleen de 20.000 overblijvende schuld meegerekend wordt.  Dat vind ik een goede zaak, want een berekening op basis van een oude schuld is erg vreemd, in mijn ogen gewoon bizar en oneerlijk!
Het is toch ook niet zo, dat als je een hypotheekschuld bijna helemaal afgelost hebt en je koopt een nieuw huis waar je een hypotheek voor nodig hebt, dat dan je oude hypotheekschuld weer in beeld komt en die om rare redenen mee gaat tellen bij het vaststellen van je hypotheekruimte?

3 opmerkingen:

 1. Ik dacht dat je de studieschuld niet eens op hoeft te geven..je kunt er voor kiezen het niet te vermelden, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik meende dat een studieschuld sinds kort BKR geregistreerd was en dat je er niet onderuit kunt om je studieschuld te vermelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit wetsvoorstel lijkt me alleen maar eerlijk, als de studieschuld wordt meegenomen bij het berekenen van de hypotheek. Bij de aanvraag van mijn partner en mij deed de hypotheekverstrekker er ook even moeilijk over, omdat we in de aanloopfase al aflosten op de studieschuld en DUO geen officieel termijnbedrag vastgesteld had. De adviseur heeft even gepusht en toen gingen ze alsnog akkoord.

  En ja, je kunt ervoor kiezen om de studieschuld niet op te geven. Dat heeft wel gevolgen voor je NHG. Daarnaast kun je je afvragen of je jezelf daarmee niet voor de gek houdt; door het terugbetalen van de studieschuld verlaag je nu eenmaal je draagkracht voor een hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen