Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 3 oktober 2015

Tas gekocht!

Op 20 september schreef ik over een nieuwe tas die ik via internet wilde aanschaffen. Ik kwam er niet goed uit, op de sites waar ik keek was niets van mijn gading en ik dacht dat ik misschien maar zelf op stap moest, naar winkels in de binnenstad van Groningen. Of naar de markt. Nu is lopen voor mij nog steeds niet fijn, mijn rug en beenklachten zitten me nog danig in de weg. Ik heb nu een maand fysiotherapie en het wordt wel wat beter, maar voor mijn plezier shoppen, nee, zo ver ben ik nog echt niet.
Naar aanleiding van de tip van Jannie ben ik verder gaan zoeken en ik vond iets van mijn gading. Het leuke was dat een aankoop eventueel geretourneerd of geruild kon worden. Misschien kan dat overal wel, maar op de site waar ik iets leuks vond stond het er zeer duidelijk bij. Dus als ik iets koop waarvan ik achteraf zeg: nee toch niet, dan kan het terug. Een fijn idee wat mij over de streep hielp. Mijn keuze was precies in de roos en ik heb nu een fijne nieuwe tas! Mijn allereerste leren tas! Nog nooit gehad!
Misschien gaat hij de rest van mijn leven mee!

Ik moet, als ik me voorneem deze tas voor de rest van mijn leven te gebruiken, wel een beetje denken aan de tas van mijn moeder. Ze had een rode kunstleren schoudertas. Zeer versleten, op veel plaatsen was het rode kunstleer verdwenen en kwam het achterliggende weefsel er doorheen. Haar kleding en schoeisel waren net zo oud en versleten. Ze hoefde nooit iets nieuws. Naar de kapper ging ze niet, ze zette er zelf krullers in en knipte vervolgens haar haar. Ging prima volgens haar. Ik probeerde achteraf de grootste "haargaten" wat te fatsoeneren en de te lange plukken wat in te korten.
Met die oude tas over haar schouder ging ze 1x per jaar naar de bank. Dan haalde ze voor 1 heel jaar boodschappengeld, cadeaugeld etc op. Ze was een van de klanten met preferred banking, ze had namelijk geld zat, minstens zo'n 60.000 euro. Ze kenden haar, hoefde geen bankpasje te tonen en hoefde zich niet te legitimeren. Ze moest alleen tekenen voor ontvangst van het geld. Ze ging bij de bank naar binnen, deed haar "bestelling", en kwam met een flinke som geld weer naar buiten en wandelde in haar shabby outfit weer naar huis. Geen mens had in de gaten dat ze zo veel geld bij zich had.

Men zegt dat leren tassen, in tegenstelling tot kunstleer, na verloop van tijd alleen maar mooier worden. Dus als ik over 20 jaar nog steeds met deze tas rondwandel, is hij misschien nog steeds prachtig! OK de voering zal wat vettig en versleten zijn, maar aan de buitenkant zie je daar helemaal niets van!

30 opmerkingen:

 1. Een mooie tas met zo te zien veel vakjes. Een lang plezier er mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zet die moeder met haar oude meuk en geen liefde voor zichzelf uit je hoofd.
  Denk terug aan je oude schioltas. Van lleer waren die met twee gespen voorop. Hoe lang gingen die mee?
  Juist geen leven lang.

  Ieder drie a vier jaar koop ik een prachtige tas. Die verslijt omdat deze vaak in de regen, in de vorst mee reist.
  Het bovenleer van je schoenen gaat ook geen leven lang mee.

  Ooit had ik een namaak tas. Die was na een jaar versleten. Een leren tas gaat langer mee,mhoemlang dat is, is afhankelijk van je kevensstijl en jouw gevoel voor mooi.mdat is bij iedereen anders,

  Goede schoenen gaan langer mee dan goedkope schoenen.

  Geniet vooral van je tas. Wees er blij mee. Jij hebt een mooie nieuwe tas. Hou in je achterhoofd dat deze over drie of vier jaar niet meer zo mooi is. Je fietst,mje leeft. Dat overleeft die tas geen tien jaar, Enjoy,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een rotreactie.

   Verwijderen
  2. Tsja, wat moet je met een dergelijke negatieve en respectloze reactie? Negeren, maar dat kan ik deze keer niet laten. Zuinigaan bepaalt waarover zij wil schrijven... Reageer dan gewoon niet.

   Verwijderen
  3. Als ik haar laatste blog lees, denk ik dat ze het niet zo bedoelt maar het klinkt inderdaad wel een beetje naar.

   Verwijderen
  4. Ik denk ook niet dat Consuminderen het zo bedoelt.
   Maar, volgens mij klopt de vergelijking tussen een tas en een paar schoenen niet. Een tas draag ik niet door weer en wind, maar ik stop hem in een afgesloten fietstas of neem hem mee in een auto. Verder loop ik niet op mijn tas en heb er geen 10 uren op een dag transpirerende voeten in. Mijn tas neem ik mee naar mijn werk en naar speciale gelegenheden, niet als ik boodschappen ga doen. Ik gebruik de tas alleen om spullen van A naar B te vervoeren, dat is ongeveer 3 x per week. Hij staat dus meestal op de grond. Ik denk dat het goed is om de buitenkant van de bodem extra in te smeren met een neutraal schoenpoetsmiddel, juist omdat hij vaak op de grond staat.
   Overigens heb ik mijn schooltas jarenlang gebruikt en toen ik hem afdankte was hij nog steeds niet versleten.

   Verwijderen
  5. Ik vind de reactie niet zo rot maar dat ligt vast aan mij, wat ik wel raar vind is dat de mensen die dat wel vinden anoniem reageren.

   Verwijderen
  6. Ik heb mijn tas altijd bij me. Het is al mijn vierde BerBa. Tegenwoordig ben
   Ik slimmer om hem met regen op te bergen.

   Geniet van je tas ZuinigAan!

   Verwijderen
  7. De reactie is misschien wat rechtstreeks, maar niet rot bedoeld denk ik. Ik vind ook wel dat je gewoon heerlijk moet genieten van een aankoop ipv altijd nadenken hoe lang het meegaat en hoe de toekomst eruit ziet.

   Theoretisch kun je morgen dood zijn. Niet alleen jij, maar iedereen. Pluk de dag. En geniet van je mooie tas.

   Suzanne

   Verwijderen
  8. Wie wat vaker blogs en reacties leest weet dat Opnieuw Beginnen het positief bedoelt, het is haar schrijfstijl. Zuinigaan weet dat sowieso wel want die twee dames kennen elkaar langer dan vandaag :)

   Verwijderen
  9. Jazeker, dat klopt, we hebben wel eens samen koffie (ik) en thee (zij) gedronken. Ook telefonisch en via mail hebben we contact, dat dateert al van jaren terug.

   Verwijderen
 3. Goed leer gaat echt heel lang mee. Ik heb een jasje wat ik al 15 jaar heb en iedere winter behoorlijk intensief draag. Af en toe poets ik het, net als schoenen, en kan het weer een tijdje verder. Dus dat is wel een aanradertje. :) Veel plezier met je nieuwe tas.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik spuit mijn nieuwe leren tassen altijd goed in, net als mijn nieuwe schoenen, om ze enigszins waterafstotend te maken. Verder af en toe met blanke schoensmeer invetten. Wel goed uitwrijven om te voorkomen dat je kleding ook vet wordt.:) Op die manier blijven ze heel lang mooi. Veel plezier met je tas die ik erg mooi vind. Gr. Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie tas. Lekker ruim van binnen. Ga je zeker lang mee doen. Alleen heeft deze tas paar zwakke elementen en dat zijn die dingen waar je handvaten mee vast zitten. Dit systeem gaat sneller stuk dan de tas zelf (is mijn ervaring). Gelukkig is de schoenenmaker goedkoop omdat weer te maken. Veel plezier met je mooie tas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is inderdaad best groot, er past een 13 inch laptop in! Niet dat ik die laptop heb, maar de ruimte vind ik zeker prettig!

   Verwijderen
 6. Gefelicitieerd met je tas. Maar 20 jaar met een tas doen lijkt me ietwat veel. Dan is het binnenwerk wellicht versleten of het model hopeloos uit de mode. Gun jezelf dan ook weer een nieuwe tas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou ik op mijn 82e nog veel om mode geven? Ik heb geen idee!

   Verwijderen
  2. Mijn oma wel, en de oma van mijn man ook.

   Verwijderen
 7. Leuk om te zien dat je geslaagd bent in het vinden van de juiste tas!

  Sommige lederen tassen gaan langer mee dan anderen, dat ligt voornamelijk aan het model. Sommigen hebben zwakke punten die het begeven.
  Ik heb bijna 30 jaar plezier gehad van een leren tas maar die is helaas nu niet meer te repareren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Portemonnees en tassen koop ik altijd van echt leer en daarbij let ik niet echt op de prijs. Mijn portemonnees gaan zeker een jaar of 10 mee (de inhoud helaas wat minder lang ;-)) en mijn tassen met gemak 5 jaar - bij dagelijks gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geniet van je mooie tas, Zuinigaan! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een hele mooie tas, daar ga je veel plezier van hebben! Ik heb ook altijd leren tassen en die gaan jaaaren mee. Ze worden opdenduur wel kaal maar dat is met schoensmeer en blanke was op te lossen (zegt men, zelf nog niet geprobeerd)
  Veel plezier ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gebruik je tas elke dag, Zuinigaan ! Spuit hem in zodat'ie tegen regen kan. Een leren tas is veel prettiger in gebruik dan een kunststof tas vind ik. Veel plezier ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik gebruik mijn leren handtas altijd en heb hem 5 jaar geleden gekocht in Slowakije in een winkel in een kleine stad voor 25 euro, made in Italy!. Nu beginnen de handvatten te slijten daar waar ze vast genaaid zijn maar een schoenmaker kan daar zeker wat aan doen. Ik hoop dat je er ook zo lang en langer plezier van hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je hebt een mooie tas gekocht. Als je deze goed behandeld zal ze lang mee gaan.

  Geen idee hoe je over 20 jaar over de mode denkt. Wie weet wil je nog steeds mee gaan met de mode of kies je juist voor meer tijdloze dingen. Zodat ze lang mee gaan.

  Knap van je moeder dat ze wist hoeveel ze wilde besteden in een jaar. Gelukkig sprong je bij om je moeder er toch goed bij te laten lopen ook al wilde je moeder niet naar de kappen en niet met de mode mee.
  Mijn oudste maakt mij ook soms attent op bepaalde dingen, zeker als het bij mij om make-up gaat. Ik laat haar haar gang dan gaan als ze het bijwerkt bij mij, want ik weer dat ik van make-up geen kaas gegeten heb. En als oudst aangeeft dat iets écht niet' meer kan dan draag ik het alleen nog thuis.

  Ik ben momenteel op zoek naar een nieuwe portemonnee

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Grappig dat ik je over de streep geholpen heb. Zelf heb ik inderdaad een fijne tas bij www.travelbags.nl gekocht. Voor mijn werk kon er de meeste zooi makkelijk in. Nu , met pensioen , en de tas is nu fijn voor daguitstapjes. Ik heb er nu wel een kleine handtas bij. Dat is handig in de musea. Dan mag de grote tas niet mee. In de kleine kan net de telefoon, portemonnee, bril , zakdoek en pen en opschrijfboekje . De kleine tas heeft de zelfde kleur als de grote en is ook van leer. Ergens voor erg weinig gekocht ivm beschadiging. De beschadiging heb ik weggepoetst en ondertussen zijn beide tassen een klein beetje doorleefd, maar mooi. Ik zet ze af en toe in de schoenpoets/ leervet. Veel plezier met je tas!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gun jezelf nog wat meer, beste zuinigaan.
  Je bent het waard, een prachtmens!
  Deze tas is pas het begin. Nu komen......parfum, dag/nachtcreme, dunne panty's, mooie schoenen met klein hakje, wollen vest, poederdoosje, rouge, handcreme rituals, geurkaarsjes, bloembollen, lekker stukje kaas, cashewnoten, geparfumeerde bodylotion, bolchrysant voor in tuin, zachte sjawl, tijdschrift "landleven", etc.

  Nogmaals, doe het omdat je het waard bent en omdat het kan!

  Lieve groet, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gefeliciteerd met je mooie tas! Ter informatie, bij elke webwinkel heb je het recht om je aankoop te bekijken, en terug te sturen als je er toch vanaf wilt zien. Binnen veertien dagen moet je melden dat je het terug wil sturen, en dan moet je dat binnen veertien dagen daarna ook doen. Je krijgt dan je aankoopbedrag retour, en als je de hele bestelling terug stuurt, ook de verzendkosten die je betaalt hebt om de bestelling bij je te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen