Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 6 november 2015

Off-the-grid wonen

Eergisteravond werd weer het tv-programma Floortje naar het einde van de wereld uitgezonden. Ik vind het een leuk programma. Er worden portretten gemaakt van mensen die de consumptiemaatschappij in feite vaarwel gezegd hebben en in afgelegen gebieden leven en daar een bestaan opbouwen. Sleutelwoorden: rust, natuur, zelfvoorzienend.
Deze keer ging het over mensen die off-the-grid in Texas wonen. Ze wonen in een woestijnachtig gebied, waar het heel droog kan zijn, ver van de bewoonde wereld, vlakbij de Mexicaanse grens. Ze hebben zelf een huisje gebouwd en op het dak met aan beide kanten veranda's vangen ze regenwater op. Dat water bewaren ze in grote tanks. Stroom wekken ze op met zonnepanelen. Er is geen elektriciteitsnet, geen waterleiding, er is alleen telefoon en internet. Hoe het precies zit met die telefoonverbinding en internet weet ik niet, want er is alleen maar woestenij. Ze hebben vast geen glasvezelkabel zoals ik die hier heb.
Hij is timmerman en muzikant, zij is webdesigner en verdient via internet de kost. Zo nu en dan gaan ze naar een wat grotere plaats, Terlingua waar ze in een bandje muziek maken en verdienen daarmee wat geld en verder verdient hij geld met timmerklussen.
Hun vaste lasten zijn laag en ze leven tevreden met weinig geld.
Ik vond hun manier van leven niet iets om zelf nu nog na te streven, maar wel erg interessant!

10 opmerkingen:

 1. Ik vind dit soort programma's altijd geweldig. Op TLC hadden een tijdje geleden drie gezinnen die ook off the grid gingen wonen. Ik ga het zeker opzoeken op uitzendinggemist!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het ook gezien en vond het prachtig, het deed me denken aan het boek van Aldous Huxley: Brave new world.
  Een plaats waar nog echte mensen wonen die niet geprogrammeerd zijn. Een heel goed boek uit - ik geloof 1920 - maar best gedeeltelijk van toepassing op deze tijd.
  groet, Joanna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Telefoon en internet kan ook via satellieten. Duurdere variant natuurlijk, maar zo heb je in in afgelegen gebied toch de mogelijkheid voor telefoon en internet.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoiets dacht ik al! In het programma werd gezegd dat er een wet is die internet en telefoon overal in de VS mogelijk moet maken, waar je ook bent.

   Verwijderen
  2. "Er is een wet die voorschrijft dat iedereen in het gebied een telefoonaansluiting kan krijgen." Daarmee is de internetaansluiting denk ik verklaard.

   Verwijderen
 4. Ik heb het niet gezien, maar zo te lezen is het een aanrader, dus ik ga zeker even kijken via programma gemist :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad een leuk programma van Floortje. Persoonlijk wil ik niet ruilen met de twee avonturiers in de Texaanse woestijn. Gek zou ik worden van die hitte en loeiende wind daar. Geen wonder dat de meesten het maar kort uithouden in dat oord (de leegstaande hutten van mensen die weer vertrokken waren noemden ze zelf 'broken dreams'). Maar het idee van off grid wonen spreekt me aan, al zou ik dan toch graag in ieder geval stroom en een sceptic tank ter beschikking hebben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Afschuwelijk, die wind en eenzaamheid.
  Floortje had weinig met dit stel en de plek meende ik te zien.
  Erg leuk programma overigens

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, dat zei ik ook, het is niet Floortjes ding, deze mensen en plek. alhoewel zij wel van Verwegistan houdt. Vond het ook erg rommelig in die kleine plaats. wie weer gaat laat alles gewoon achter. Gelukkig kunnen anderen daar dan weer wat van gebruiken.

   Verwijderen
 7. Ja ook gekeken, ook al veel interessante docu's gezien over 'Of the grid' Fascinerend en interessant zoals je zegt, zeker te beseffen dat je zelf niet zo ver wilt gaan, maar wel prikkelend om mezelf af te vragen hoe ver wel. En dat scherpt alles weer aan in de hele omwenteling waar wij in zitten sinds we aflossen en consuminderen. Voor de top 10 Of grid docu's via youtube te bekijken: http://www.criticalcactus.com/best-off-grid-living-documentaries/ zelf vond ik nr 1-3 interessant.

  BeantwoordenVerwijderen