Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 5 november 2015

Goedkoop de was drogen

Op de website van Genoeg vond ik een artikel over goedkoop de was drogen.
Wat is het goedkoopst?
De was buiten drogen aan de waslijn of op een droogrek. Binnen kan ook, maar zorg dan voor goede ventilatie.
Wat daarna het goedkoopst is, is een dure wasdroger. Met een dure, maar zuinige wasdroger, ben je met een gebruik van 2 tot 3 keer per week over een periode van 12 jaar 200 euro goedkoper uit dan met een B-label droger.

Ik droog zelf de was op zolder. Mijn zolder heeft een dakraam dat bijna altijd open staat. Als het raam op een kier staat, dan regent het niet in, maar het ventileert uitstekend. Op die zolder heb ik waslijnen gespannen en verder heb ik daar een droogrek staan. Ook mijn wasmachine staat daar. Ik hoef dus niet met een zware wasmand met nat wasgoed de trap af om mijn was te drogen.

15 opmerkingen:

 1. Soms kies ik bewust voor de droger. Dan is het buiten vochtig en daardoor in huis ook. Was in huis zou de vochtigheidsgraad te veel omhoog jagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier een net-nieuwe B-label droger. Het kWh-verbruik per jaar scheelde juist heel weinig met A-label, maar deze was wel 2x zo duur.
  Wij hebben niet genoeg ruimte om alle was te laten drogen. Daarnaast vind ik het heerlijk om zachte handdoeken en beddengoed uit de droger te halen. Ik gebruik ook nooit wasverzachter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stroomverbruik via het label vindt ik discutabel, meten is weten.

   En ook bv een Samsung droger is echt wel wat anders dan bv een Miele dus dat rechtvaardigt het prijsverschil niet 1,2,3.

   Verwijderen
 3. Ik heb een droger die negen jaar oud is en dus niet zo zuinig zal zijn. Ik droog de was zoveel mogelijk buiten, maar wel na eerst 10 min in de droger te hebben gedaan. Bijna altijd, behalve kwetsbare was als wol. Daardoor gaan de meeste kreukels eruit en hoef ik bijna niet meer te strijken.De handdoeken worden hierdoor zacht, wasverzachter gebruik ik dus zelden (slecht voor de natuur).
  Omdat ik in een klein appartementje woon heb ik binnen weinig ruimte. Dan hangt de was in het zicht van de woonkamer, iets wat ik niet prettig vind. Als dat toch nodig mocht zijn ventileer ik wel zoveel mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze droger doet het niet meer, dus ik hang nu alle was op. Gelukkig kan dat bij ons ook op zolder, dus het gaat prima. Ik zou alleen graag een wasrek erbij willen hebben, maar dat komt wel. Groetjes,
  Doortje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben, op aanraden van mijn ouders, ooit een droogkast gekocht maar hebben die maar enkele keren gebruikt omwille van het hoge elektriciteitsverbruik en ook omdat ik vind dat wasgoed vlugger verslijt als het in de droogkast gedroogd wordt.

  Een duidelijk bewijs van de slijtage van het wasgoed is dat je regelmatig de filter van de droogkast moet leegmaken : 't zijn allemaal pluisjes die uit het wasgoed komen.

  Ik hang, bij droog weer, de was altijd buiten aan een wasdraad en bij regenweer staat er een wasrekje in de living. Niet ideaal maar vroeger droogde ik de was aan wasdraden op zolder. Sinds we de zolder geïsoleerd hebben, droog ik daar geen was meer omdat ik schrik heb voor het ontstaan van vochtproblemen doordat er geen natuurlijke ventilatie meer is. Ik zou natuurlijk wel de veluxen op zolder kunnen open zetten om te verluchten maar dan gaat het nut van de investering die we deden in de isolatie verloren.

  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van wat ik begrijp is een droogkast - in tegenstelling tot een droger - juist heel erg geschikt voor kleding die je normaal absoluut niet in een droger kan stoppen. Voorbeelden zijn dan colbert jasjes, uniformen en zelfs schoenen. Ik lees elders wel dat deze energiezuinig zouden moeten zijn, maar zelf schrijf je dat dit niet zo is. Heb je dit ook opgemeten? Hier ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.

   Dat kleding enorm zal slijten, zal wel wel meevallen. Bij mij zit er ook veel pluis in het filter van de droger, maar dat zal voornamelijk komen door het dragen maar natuurlijk ook door het wassen zelf. In een gewone droger lijkt me dat door het vele draaien en verhitten het inderdaad sneller zal verslijten, dat valt in het algemeen hier best mee. Als je er voor kiest om de was te laten drogen op een droogrek, dan zal het ontstane pluis uit de kleding ook nergens naar toe kunnen.

   Overigens doe ik mijn 60 graden was (waaronder handdoeken, ondergoed) wel altijd in de droger, mijn donkere was die ik op 40 graden was echter niet. Die hang ik op een wasrek.

   Alles op 40 graden wassen zie ik niet zo zitten, ik vertrouw liever ook wat meer op het warme water in plaats van de zware chemicalien die in veel wasmiddelen zitten om het op een zo laag mogelijke temperatuur te kunnen wassen.

   Verwijderen
 6. Tis en moeilijke oefening om uw was al dan niet in de woonkamer te drogen, daardoor is de lucht vochtiger en kost het meer om deze lucht op te warmen als de verwarming aanstaat, zeker in een goed geisoleerde woning.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier alles op zolder of een droogrek / of buiten. zo zonde van de energie op een droger te gebruiken. ( ook met het oog, om het mil. zo min mogelijk te belasten )

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wij hebben op zolder 1 grote ruimte met opberplek (onder t schuine dak achter onze kledingkast), onze slaapkamer (bed/kledingkast/kast met tv) en ee washoek met wasmachine, droger, heirboven een tafel(aanrechtblad op poten), een droogtoren, 4 wasmanden om gelijk alles te sorteren (ideaal.. mand vol is zsm wassen) gelijk vouwen als t van t rek komt. strijk was gaat 10 minuutjes in de droger terwijl ik de was die er nog hing opvouw en de nieuwe was ophang, en heel soms bij gebrek aan ruimte (vaak in t weekend meer tijd om te wassen) dan gaat er wat was (handdoeken of beddengoed) in de droger om echt te drogen. of t t goedkoopst is geen idee, maar geen tijd om te strijken dus voor mij t enige wat nu werkt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik droog alles aan het rek in het trappengat. De was is altijd in een dag droog en vochtproblemen vallen reuze mee. Nooit een droger gehad ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. maar een klein huis en dus weinig ruimte om de was te drogen, nu ben ik tegenwoordig maar alleen en was maar eens in de week op zaterdag en droog de was in de winter dan gewoon aan een rek in de woonkamer en op de verwarming, meestal is het binnen een halve dag droog.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als ik alleen zou zijn dan denk ik dat ophangen op zolder voldoende zou zijn. Echter met tiener kinderen die sporten is het onvermijdelijk dat ik mijn droger gebruik in de winter. Een leuke bijkomstigheid van de droger gebruiken is dat kleding veel makkelijker te strijken is direct uit de droger.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb de cv-ketel in een kast staan en in die kast heb ik waslijnen gespannen en zo heb ik een mooie droogkast! Maar ik probeer zoveel mogelijk de was buiten te laten drogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het liefst droog ik de was ook buiten. Helaas is het nu binnen drogen, en ik woon klein. Maar een wasdroger hoef ik momenteel niet.

  Prettig weekend.

  BeantwoordenVerwijderen