zondag 8 november 2015

Recepten gemaakt met weekboodschappen van de afgelopen weken

Esther vroeg mij gisteren om te vermelden wat ik gemaakt heb van de gekochte boodschappen. Ik doe dit regelmatig, dat toevoegen van recepten, maar lang niet altijd.
Dat ik dat lang niet altijd doe, heeft ook te maken met het feit dat ik niet alleen kook met producten die ik in die week koop, maar dat ik tevens mijn voorraad aanspreek.

Bonensoep (voor 2 à 3 personen)
Nodig: 
blikje bruine bonen 400 gr
blikje cannellini bonen (witte bonen) 400 gr
1 flinke prei in fijne ringen
1 groene paprika in kleine blokjes
1 rode paprika in kleine blokjes
1 flinke ui, gesnipperd
een pak gezeefde tomaten
(olijf)olie
water
naar smaak 1 of 2 bouillonblokje(s)

Bak de prei, de paprika en de ui 10 minuten in de olie. Voeg de gezeefde de bouillonblokjes, tomaten en nog een keer die hoeveelheid water toe. Laat 10 minuten koken en voeg dan de bonen toe en desgewenst sambal of harissa (vind ik zelf heel lekker!)
En klaar is je soep!

Stokbrood met  kaas, ui en paprika
afbak-stokbroden,
uien
paprika
gedroogde tijm, rozemarijn of iets dergelijks
peper
plakjes kaas
olijfolie

Neem per persoon 1 afbakstokbrood, 1 ui en een halve paprika en zelf geschaafde kaas.
Snipper de uien en paprika en bak ze afzonderlijk in een koekenpan glazig.
Snijd de stokbroden in de lengte open en leg de stokbroden in een grote ovenschaal. Besprenkel boven- en onderkant met wat olijfolie en strooi er op de opengesneden kant wat kruiden op. Beleg de stokbroden met dunne plakjes kaas en verdeel de gebakken ui en paprika in de oven, maal er wat zwarte peper over. Bak de stokbroden af volgens het recept.
Geef er een komkommersalade bij.

Komkommersalade
rasp de ongeschilde komkommer op een grove rasp, meng er wat harissa en desgewenst een beetje mayonaise door en desgewenst nog wat gemalen zwarte peper. Voor de kleur meng ik ook regelmatig een beetje fijngesnipperde rode paprika door de salade. Rood met groen doet het altijd fantastisch!

Pompoensoep - 4 personen
Benodigdheden voor de soep:

grote soeppan
staafmixer
1 pompoen
1 rode paprika
2 winterwortels
1 (gedroogde) Spaanse peper
3 flinke uien
2 knoflooktenen
enkele bouillontabletten (kijk wat je lekker vindt, runderbouillon is wat krachtiger)
een flinke scheut olijfolie
3 grote aardappels
20 gram boter of margarine
peper uit de molen
zout
2 mespunten kerrie
2 mespunten gemalen komijn
1 eetlepel Provencaalse kruiden
1 dl melk

Boen de pompoen schoon, snijd deze doormidden en verwijder met een lepel de zaadlijsten en het draderige vruchtvlees. Maak de paprika schoon.
Schil de  aardappelen en de winterwortelen.
Snijd de pompoen, winterwortelen, aardappelen en de paprika in grove stukken.
Snipper de uien en snijd de knoflook in plakjes.
Verwijder de zaadlijst uit de Spaanse peper en snipper de peper (en nu vooral NIET in je ogen wrijven!) of verkruimel de gedroogde peper.
Verhit de boter en olijfolie tot het schuim van de boter is weggetrokken en de boter goudbruin is gekleurd.
Bak de uien en de knoflook tot ze goudbruin kleuren.
Voeg de Spaanse peper toe en verhit alles 1 minuut. Voeg nu alle gesneden groenten en aardappelen toe en roer dit goed om.
Voeg alle kruiden en specerijen toe en geniet van de geuren die vrijkomen.
Schep alles goed om, giet een kopje water bij de groenten en laat alles een half hoog vuur stoven. Schep het mengsel af en toe door en let op dat het niet droog kookt. Voeg zo nodig meer water toe.
Prik met een vork in de winterwortel en de pompoen om te zien hoe gaar de groenten zijn.
Zodra de pompoen en de winterwortel zacht zijn, giet je 1 à 1,5 liter water bij de groenten en breng je de soep aan de kook.
Laat de soep 5 minuten zacht koken.
Voeg naar smaak bouillontabletten toe.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer tot een egale gladde substantie.
Als de soep te dik is, voeg dan water toe tot de gewenste dikte is ontstaan.
Verwarm de soep nadat je water hebt toegevoegd.
Breng de soep op smaak door (desgewenst) zout en peper toe te voegen.
Als de soep op smaak is gebracht, giet je er de melk doorheen. Dit zorgt voor een zachte romige smaak. Verwarm de soep nog even.
In plaats van melk kun je ook slagroom of kookroom gebruiken.

Pittige bonensoep (maaltijdsoep)
grote pot bruine bonen
1 rode paprika 
1 ui
1 prei
3 à 4 stengels bleekselderij
pak gezeefde tomaten
halve chorizoworst
rode peper (vers of gedroogd)

Snijd de groenten heel fijn en bak samen met de peper in een ruime pan. Snijd de worst in kleine stukjes en bak mee. Voeg de gezeefde tomaten en een zelfde volume aan water toe. Ik gebruik daarvoor het pak van de gezeefde tomaten. Die spoel ik om met het water, zodat er geen tomaten verloren gaan.
Kook de soep 10 minuten door en voeg de bruine bonen toe. Laat goed heet worden, maar de soep hoeft niet meer te koken.
Breng op smaak met peper en zout.
(let op! de bonen en de worst zijn al gezouten)

Zoals je ziet, ben ik de laatste tijd behoorlijk aan de maaltijdsoep! Heerlijk vind ik dat!

10 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de recepten! Ze lijken me erg lekker en gezond.

    Toevallig heb ik vrijdag ook pompoensoep gemaakt (met flespompoen), maar ik ga ook een keer het recept wat hier staat uitproberen. Ik heb nog een gewone oranje pompoen op voorraad. :-)

    Zelf houd ik ook van maaltijdsoepen. Ik wil ook eens de katjang idjoe maaltijdsoep maken die hier op het blog staat.

    Laatst heb ik voor het eerst de wortelsoep gemaakt die hier op het weblog staat, het smaakte heerlijk.

    Een fijne zondag.

    Groetjes,

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bonensoepen zijn heerlijk. Dit is mijn favoriete recept.
    Groet,Greet

    Vegetarische Goulashsoep

    Benodigdheden:
    2 eetlepels kokosolie (of andere olie of vet)
    1 grote ui (of 2 kleintjes), gesnipperd
    1 teentje knoflook, geperst
    3 wortels in plakjes
    6 middelgrote aardappelen in blokjes
    blik witte bonen in tomatensaus
    1 blikje tomatenpuree
    bouillonpoeder
    pittige paprikapoeder (ca. 1 eetlepel)
    eventueel: 1 groene paprika in kleine stukjes

    Bak, in een soeppan, de uien en de knoflook (en eventueel de paprika) in de kokosolie.Bak even later de wortel en aardappel ook mee.
    Bestrooi met paprikapoeder en voeg onmiddellijk wat water toe, zodat alles helemaal bedekt is.
    Laat het water koken.
    Voeg nu ook de tomatenpuree en nog een 1/2 liter water en bouillonpoeder toe.

    Laat het zachtjes pruttelen tot alles zacht wordt. Voeg ook de bonen toe en laat ook deze warm worden. Breng op smaak met paprikapoeder en bouillonpoeder.
    De soep is het lekkerste als je het een paar uur te vroeg klaarmaakt zodat het tijd heeft om te 'rijpen'. Een dag eerder klaarmaken is nog beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik hou ook erg van soep bij het avondeten maar mijn huisgenoten niet dus staat het hier niet vaak op het menu. Mijn darmen reageren niet zo goed op bonen, alleen kidney gaan. Ik maak regelmatig zelf kippensoep met champignons, uiensoep, of champignonsoep met kokosmelk. Heerlijk.
    Nic

    BeantwoordenVerwijderen
  4. bedankt zuinigaan het lijkt me allemaal heerlijk! ga ik ook zeker eens proberen te maken want ik ben gek op bonen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ..maaltijdsoepen lassen okk echt bij dit weer! Bedankt voor de recepten! Toch zou ik ook graag weten wat je met de smac doet.. 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De smac gebruik ik niet in de warme maaltijd. Ik eet smac op brood: ik snijd plakjes die ik bak in de koekenpan. Er komt dan een knapperig bruin korstje op. Een laagje mosterd op de boterham, plakjes smac, nog een boterham er bovenop en smullen maar. Met een blikje doe ik een aantal dagen.
      Eigenlijk vind ik smac behoorlijk fout, maar ik koop het sinds mijn studententijd zo nu en dan! Toen heette het luncheon meat.
      De blikjes waren in de aanbieding, van 2,14 voor 99 cent per stuk. Reden om een aantal in te slaan. De blikjes blijven voorlopig in de voorraad.

      Verwijderen
    2. Bedankt, dat ga ik ook eens proberen. Zelf heb ik hier ook nog een paar blikjes Smac op voorraad.

      Laatst heb ik wel een keer macaroni met Smac gemaakt.

      Groetjes,

      Pecunia.

      Verwijderen
  6. ..typefouten, sorry! Artrose-vingers maken het typen op een tablet moeilijk :-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja, dat ken ik , altijd dubbele letters. altijd moet er bewerkt worden!

      Verwijderen
  7. Wat een heerlijke recepten! Daar kan ik wel wat mee :)
    Ik heb nog een aantal blikken bonen op voorraad staan en ook in de diepvries heb ik aantal ingrediënten die jij noemt zoals prei en paprika. Die kun je zonder blancheren invriezen en dat doe ik ook altijd als ik er voordelig tegenaan loop!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.