maandag 9 november 2015

Minder werken = minder verdienen en meer uitgaven

Vanaf 31 december 2014 werk ik 1 dag minder.
Dat is een overigens een wat rooskleurige voorstelling van zaken, want ik heb in de nieuwe cao geen seniorenuren meer. Werkte ik vorig jaar 4x7 uren per week, nu werk ik 3x8 uren. Het verschil is dus maar 4 uren, want in de oude cao kreeg ik 4 seniorenuren cadeau.

Maar tja, de oude cao is er niet meer, die seniorenuren komen niet op korte termijn weer terug.

Wat leverde ik in?

Ik leverde bruto €130,84 salaris per maand in, dit is ongeveer 70 euro netto per maand. Dit inleveren van salaris heeft gevolgen voor mijn vakantiegeld en voor mijn 13e maand, want die worden berekend over mijn inkomen. Dus in feite lever ik meer in dan 70 euro netto per maand. De pensioenopbouw gaat wel uit van mijn oude inkomen, dat betekent dat ik op papier nog steeds een 0,8 baan heb.

En welke uitgaven zijn er bij gekomen?
Omdat ik alleen woon, heb ik alleen de verwarming aan wanneer ik zelf thuis ben. 1 dag meer thuis betekent in het koude seizoen, 4 dagen stoken in plaats van 3.
Verder scheelt het elektriciteit, het licht brandt vaker en de computer is vaker overdag aan.
Ik gebruik meer koffie en meer thee en dus gebruik ik meer energie om die koffie en thee te maken.
Daarnaast gebruik ik vaker de WC: dus gebruik ik meer water en meer toiletpapier.
Ik denk dat vooral extra verwarming zeker scheelt in de verhoging van de uitgaven, de rest zal wel meevallen.

Zijn die extra kosten en een lager inkomen een probleem?
Voor mij is het geen probleem. Ik zie de extra vrije dag als een voorschotje op mijn pensioen. Dan moet ik met minder rondkomen en heb ik geen 13e maand meer en alleen over de AOW vakantietoeslag en ook ben ik waarschijnlijk vaker thuis dan nu! 

16 opmerkingen:

 1. Ik zie het vaak als: meer tijd om minder geld uit te geven :)

  Maar beter nog is dat je het ziet als een voorschot op je pensioen. Het is soms echt genieten om minder te werken en de tijd die je overhoudt te gebruiken voor jezelf. Ik ben dit jaar van 32 naar 20 uur gegaan (gelukkig nagenoeg met behoud van salaris) en ik kan zo genieten van de extra tijd voor bijvoorbeeld tekenen, lezen, buiten zijn etc.

  S.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aan de ene kant heb je gelijk, aan de andere kant heb je nu misschien ook meer tijd om naar meerdere supermarkten te gaan voor de aanbieidingen. En meer tijd om te koken, dus minder behoefte om gemaksvoeding te halen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Als je eens wist wat voor bloedhekel ik heb om alle supermarkten langs te fietsen om daar de aanbiedingen vandaan te halen! Ik heb dit tussen mijn 9e en 19e voor mijn ouders gedaan en in mijn bijstandsperiode gedaan.
   Ik ben heel blij dat het voor mij niet meer noodzakelijk is om veel supermarkten langs te gaan om daar alle aanbiedingen op te halen.
   Ik haalde vrijwel nooit gemaks-eten, dus dat verandert niet.

   Dat neemt niet weg dat het voor anderen een goede tip is!

   Verwijderen
  2. Kan ik helemaal snappen zuinigaan, vroeger toen moest het wel, nu alles bij de Plus maar ik blijf op aanbiedingen, eigen merk/oké en afgeprijsde artikelen letten en zegeltjes kopen, 4 euro = 6 euro en dan de spaarkaarten niet te lang laten liggen = verlies van rente. Momenteel actie voor gratis boodschappen , een deel gebruik ik daar niet van maar daar kunnen anderen dan wel weer wat mee.

   Verwijderen
  3. Ik haalde als kind de aanbiedingen uit 3 supermarkten, kaas, groenten en fruit van de markt en de goedkoopste slager. Mijn moeder haalde alle aanbiedingen, ook die van de markt, uit de krant. En dan mocht (of eigenlijk: moest) ik overal het goedkoopste ophalen. Sommige winkels waren ver fietsen en een beloning was er niet bij. 1x in de week 's ochtends vroeg vóór schooltijd naar de markt, ook in de winter als het donker was en 3 x per week naar de supermarkten. Één van de supermarkten was in hetzelfde winkelcentrum als de goedkope slager, dus dat was een combi-tochtje.

   Verwijderen
 3. Heel herkenbaar! Daarom ben ik wel blij met een dag buiten de deur werken, hoewel dat waarschijnlijk nog niet echt enorm veel zoden aan de dijk zal gaan zetten. Maar alle dagen thuis werken betekent dus idd alle dagen tijd om geld uit te geven, alle dagen stoken, alle dagen je eigen spul verbruiken, enzovoorts. En dat is vaak niet recht te trekken met zelf koken of goedkoper boodschappen doen. Wel als je normaal fulltime buiten de deur zit en daar ineens wat vanaf gaat, maar niet als je fulltime vanuit huis werkt of als je al eigenlijk genoeg dagen thuis bent om dat even goed te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb altijd begrepen dat eenmaal verworven rechten uit de CAO zoals leeftijdsgebonden uren nooit meer afgenomen kunnen worden. Natuurlijk maken alle werkgevers dankbaar gebruik om de "dure" leeftijdsuren zoveel als mogelijk uit de CAO te halen. In de zorg hebben nu ook jonge medewerkers leeftijdsuren gekregen waardoor het uiteindelijk misschien wel duurder is geworden voor de werkgevers.

  Groet, Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn collega dacht dus ook dat zij die uren kon behouden, ze heeft de advocaat van de vakbond geraadpleegd (daar had ze al over iets anders contact mee) en het kon wel degelijk. De seniorenuren zijn gewoon uit de CAO gehaald en daar zijn voor alle werknemers wat extra verlofuren voor in de plaats gekomen. Die uren heten Duurzaam Inzetbaarheidsuren. Voor mij betekende de nieuwe regeling 28 uren op jaarbasis in plaats van 4 uren per week.

   Verwijderen
  2. Ook in onze (omroep)CAO krijg je als 50 plusser vanaf 2016 geen extra uren meer. Die je hebt kunnen ze niet afnemen behalve wanneer je ingaat op de nieuwe regel om als 57 plusser korter te gaan werken: 11% minder werken, tegen 5,5% minder loon. Pensioen blijft gebaseerd op oude afspraken. Ik ga het doen :-)
   Groet,
   Zelda

   Verwijderen
 5. Ha, ha zuinig aan, er staan ook dingen tegenover. als je die dag de fiets niet gebruikt slijt hij minder en je goede kantoorkleding kan in de kast blijven en blijft langer mooi, je lekkere warme daagse kloffie aantrekken. Ach ja dan zijn er vast nog meer dingen te bedenken, een oude trui uithalen en daarvan een nieuwe breien, heb je nu tijd voor. (Je snapt toch wel dat ik dit met een glimlach schrijf?).
  Ik denk ook wel eens zoals jij, als we 's morgens in het ziekenhuis moeten zijn drinken we daar gratis koffie, dat scheelt thuis koffiezetten die dag, want we drinken alleen 's morgens koffie. Dat het geld kost om naar het ziekenhuis te rijden vergeten we dan maar even, ha ha.
  Belangrijkste is dat je je gelukkig voelt met de situatie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je wel een punt, hoewel ik nu wel 1x vaker zwem. Daar ga ik op de fiets naar toe. Daardoor slijt mijn fiets wel minder, want het zwembad ligt ongeveer tussen mijn werk en mijn huis.

   Verwijderen
 6. Dat van die aanbiedingen als kind afgaan ken ik ook wel een beetje, alleen was het bij mij bij meestal maar een supermarkt en een slager. Waar ik een hekel aan had, was als het niet goed was en ik weer terug moest. Als er bijvoorbeeld een aanbieding niet doorberekend was. Een keer moesten bij de supermarkt alle boodschappen doorlopen worden, en ik had ook weleens als ik thuiskwam van de slager, dat ik meteen vroeg van is het allemaal wel goed? Goed, zo heb ik wel geleerd om zelf meteen de kassabon te controleren maar als kind vond ik het niet fijn om terug naar de winkel te moeten.

  Wat betreft koffie drinken op het werk of thuis. Zelf vind ik het fijn om op mijn gemak het nieuws te luisteren en koffie te drinken voordat ik naar mijn werk ga. Ooit woonde ik nog geen tien minuten fietsen van mijn werk vandaan. Een collega was verbaasd dat ik zo vroeg opstond, want hier op het werk kun je toch ook koffie drinken? Ik ken ook wel mensen die binnen een half uur kunnen opstaan, douchen en ontbijten en dan de deur al uitgaan naar hun werk.

  Leuk dat je nu meer kan gaan zwemmen.

  Zelf ben ik (al dan niet tijdelijk) van drie naar vier dagen werken gegaan. Ik merk dat ik financieel nu ruimer zit.

  Nu heb ik eindelijk een goede (tweedehands) fiets kunnen kopen, terwijl ik dat een paar jaar geleden al wilde.

  Wel mis ik af en toe nog de extra vrije dag.

  Maar ik kan ook nog heel veel besparen op de boodschappen.

  Een fijne week.

  Groetjes,

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Had je moeder misschien straatvrees? Omdat ze jou alle boodschappen liet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ze was ziek. Ik moest niet alleen de boodschappen doen, maar ook ramen lappen, stofzuigen, dweilen, het sanitair schoonmaken, tafel dekken, afwassen en zo meer. Mijn moeder kookte wel, zittend op een kruk.
   Soms hadden we 1x in de week een werkster die een deel van het schoonmaakwerk deed.

   Verwijderen
 8. vroeger toen ik nog in Amsterdam woonde ging ik op mijn vrije dagen heerlijk naar de bibliotheek .er was daar gratis koffie, heerlijke stoelen om te lezen en alle tijdschriften die je maar kon bedenken.Ik hoefde de kachel niet aan te zetten omdat ik niet huis was.
  Nu als ik ga zwemmen in de stad zie ik altijd dezelfde ouderen met een jaar abonnement die eerst lekker baantjes zwemmen en dan met hun zelf meegenomen koffie nog een tijd met een boek in het zwembad blijven ook een optie.....er staan daar ook gewoon lekkere stoelen. Zo spaar je ook je stookkosten uit.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.