Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 10 november 2015

(Veel) beter kunnen verstaan

Mijn weg naar nieuwe hoortoestellen is inmiddels weer een beetje korter. Komende vrijdag is het zo ver, dan worden de nieuwe apparaten gebruiksklaar gemaakt. Dan worden ze aangesloten op een computer en via die computer worden ze precies ingesteld op mijn gehoorverlies.
Dan kan ik mijn nieuwe "oortjes" gaan gebruiken.
Ik ben heel benieuwd of er voor mij een groot verschil is tussen mijn oude en mijn nieuwe toestellen.
Mijn verwachtingen zijn al wat bijgesteld. Bij de gehoortest meende ik zeker te weten dat ik geluiden rechts hoorde, terwijl ik op links getest werd. Geluiden op mijn linker oor meen ik dus rechts te horen. Dat is niet goed en ik wist helemaal niet dat het zo was!
Het is wel duidelijk dat mijn wens om aan de geluiden te kunnen horen waar ze vandaan komen, echt niet erg reëel is. Duidelijke geluiden op links interpreteer ik als geluiden komend van rechts, terwijl er op de koptelefoon rechts geen geluid was. Raar is dat! Ik heb een tijdje rechts vrijwel niets gehoord. Toen waren de gehoorbeentjes verwijderd en was er op die plaats nog geen prothese geplaatst. Er was dus niets om de geluiden door te geven naar het middenoor. Misschien heeft het met die tijdelijke doofheid te maken?

Ik heb nog geen idee van prijzen en ben een beetje verbaasd dat ik nog helemaal geen kostenplaatje heb gekregen. Dat was de vorige keer wel het geval. Toen kreeg ik bij het bestellen al wel de opgave van de kosten mee. Daar ga ik komende vrijdag wel om vragen, dan weet ik in ieder geval waar ik rekening mee moet houden.

4 opmerkingen:

 1. Wat bijzonder zeg dat ze zo'n gehoorapparaat echt helemaal op maat maken tegenwoordig. Ik ben ook benieuwd hoe het je gaat bevallen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat je geluiden van rechts op links hoort betekent dat het deel van het horen achter het gehoor, dus vooral het gehoorcentrum in de hersenen wel wat training kan gebruiken. Dat is wat de audicien bedoelde met de apparaten ook thuis gebruiken. Veel plezier en succes met je nieuwe apparaten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo iets dacht ik ook. Van mijn hoortoesteldragende familieleden begreep kan het zijn dat je na een tijd dag in, dag uit dragen van de toestellen (behalve zwemmen en douchen ;-) ) even wat vaker langs de audicien moet om het apparaat bij te laten stellen. En dat je daarna ook kans hebt op minder 'last' van bijgeluiden thuis.

   Verwijderen
  2. Bij ingebruikname van mijn nieuwe toestellen wordt een bijstel-traject in gang gezet. Ik word iedere 14 dagen terug verwacht. Als voorbereiding draag ik mijn oude toestellen nu ook sinds ruim 4 weken hele dagen.

   Verwijderen