Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 27 december 2015

Hypotheekaflossen! Mijn aflosplannen voor 2016

Al jaren ben ik flink aan het aflossen en het einde is in zicht!
In begin 2016 ga ik weer een maximale aflossing doen.
Van de aflossingsvrije hypotheek is eind 2015 nog €3.200 over.
Dat los ik in 2016 helemaal af.
Van de levenhypotheek is eind 2015 nog €15.900 over. Daarop los ik in januari/februari 2016 maximaal af, deze aflossing bedraagt €7.500,-
Totaal aflossingsbedrag in 2016: €10.700,-

Dan blijft er van mijn hele hypotheek nog €8.400,- over.
Dat had ik acht jaar geleden niet kunnen dromen!

26 opmerkingen:

 1. Wat een mooi vooruit zicht! Ik vind het super knap wat je bereikt hebt! Stapje voor stapje, beetje bij beetje. Ik lees je blog met plezier en heb bewondering voor je hoe je in het leven staat. Ja dat weet je al maar mag best nog eens gezegd worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wauw!!! daar mag ik nog even van dromen.. wij starten in februari met een hypotheek van 236.900.... (wel een studieschuld die we snel hopen af te lossen.. we houden t nog even bij de verplichte en een kleine extra aflossing zodat we elke maand 100 aflossen.. omdat de rente heel laag is, blijven we het ven zo doen.. 0,12% per jaar nl... we moeten nog 7500 dus niet heel veel gelukkig, maar door de lage rente gaan we niet nog meer extra aflossen.. we stoppen t liever even in t nieuwe huis waar veel aan moet gebeuren)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. WoW! Dit is echt geweldig, ik had even op je tabblad hypotheek aflossen gekeken en zag wat je allemaal al bereikt hebt en ben toen gaan vergelijken (vind ik een leuk idee) en zag dat jij waarschijnlijk maandelijks minder betaalt volgend jaar aan je hypotheek dan ik aan mijn autoverzekering (56,86) echt geweldig!! Ik vind je blog enorm inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt supergoed. Je hebt elk jaar er een beetje vanaf geknibbeld, en zo kom je er. Fantastisch om te zien. Dat geeft hoop :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig! Maar ik denk stiekem wel: Waarom niet nu die nieuwe badkamer die je ook graag wilt? Of cv-ketel of e-bike? Dat is nog een veel mooier cadeau voor jezelf waar je elke dag plezier van hebt. Je bent al zo ver met aflossen (respect!) maar dit zijn toch mooiere dingetjes waar je nog meer van kunt genieten ipv steeds geld te steken in een 'bult stenen' ?
  (hier geen eigen huis, dus misschien begrijp ik daarom die aflosverslaving van mensen minder goed en waarom dat prioriteit 1 lijkt te zijn. Wat ook belangrijk is; genieten van het leven, het is maar zo even)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is nog wel wat over nu mijn woonlasten zo laag zijn. Ik ga nog meer dingen doen in 2016: ik ga ook een auto kopen. En die CV ketel komt er ook in 2016.

   Verwijderen
  2. Super om te lezen! Die auto gun ik je ontzettend.

   Verwijderen
  3. Oh wat goed Zuinigaan! Mooie plannen ook nog. Heerlijk om te lezen.

   Verwijderen
  4. geweldig Zuinigaan! Verlaging van de woonlasten geeft lucht, en ook ruimte voor andere uitgaven. Geniet er van, het is verdiend!

   Verwijderen
 6. Dat ga ik ook doen! We hebben nog 20.000,- te gaan en los normaal 10.000 per jaar af, steeds kjleine beetjes. Maar nu ik dit lees betaal ik in januari gelijk 10.000, scheelt me 600,- rente betalen per jaar! Dank voor de tip, dat ik daar nou zelf niet op kwam!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt,na deze geplande aflossingen, nog een stukje open staan op je levenhypotheek. Heb je daar ook een spaar-product tegenover staan? Zover ik weet is een levenhypotheek een aflossingsvrije hypotheek, gekoppeld met een beleggings of spaar deel.
  Wanneer mag je dit 'afkopen'?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super, je kan heel erg trots zijn op jezelf!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat doe je goed Zuinigaan! Op deze manier bespaar je heel wat op je woonlasten.

  Wij hebben dit jaar de rente flink kunnen verlagen van 5.6 % naar 2.2%. Vervroegd aflossen is voor ons geen optie omdat we een verzekering hebben die alleen de restschuld uitkeert en over een kleine drie jaar is de hypotheek helemaal afgelost! We wonen hier nu ook al ruim 27 jaar inmiddels.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel mooi! Dan zou je als alles goed gaat in 2017 de rest kunnen aflossen, op 900 euro na? Of misschien is de boete voor dat laatste stukje niet zo hoog?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat fijn zeg, zo zie je maar dat alle beetjes helpen. Fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat geweldig! Je bent er bijna. Ik volg je met veel lees plezier. Allerbeste wensen voor 2016. - Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat goed zeg! Wij vinden het erg inspirerend om te lezen wat het resultaat is na jaren van (extra) aflossen! Ga zo door!
  BespaarBalans / www.bespaarbalans.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wow, dat wordt dan wel een hele kleine hypotheek. Mooi zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gefeliciteerd echt fantastisch. En wat heb je fijne plannen zoals een nieuwe cv ketel en een auto. Geniet ervan

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een fijn gevoel moet je dit geven! En wat super dat je toch die auto gaat aanschaffen!! Geniet er lekker van, maar dat doe je al ;-)

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik word helemaal blij van dit nieuws, alle goeds voor het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wow, echt super!! Zo zie je maar wat voor stappen je kunt zetten als je je ergens voor inzet. Echt geweldig gedaan! En hopelijk gaat het ook allemaal prima lukken met 2016. Daar heb ik echter alle vertrouwen in.

  BeantwoordenVerwijderen