Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 30 december 2015

Kaartjes versturen

Kerstkaartjes!
Ik vind het leuk om kerstkaartjes te ontvangen. De afgelopen ruim 40 jaar heb ik ieder jaar kerst/nieuwjaarskaarten verzonden, alleen in 2011 niet. Waarom toen niet? Ik vond het tijd voor een heroverweging van het nut van het verzenden van kaartjes. Meestal ontving ik ongeveer de helft van het aantal (+ 25) dat ik verzond. Zou ik beter voor mijn moeders aanpak kunnen kiezen? Zij verzond pas na ontvangst van een kaart zelf een kaart als antwoord op die kaart.
Ik vond toch niet dat het beantwoorden van kaarten een stijl was die bij mij paste. Dus vanaf 2012 ben ik weer begonnen met het verzenden van kaartjes. Ook dit jaar, ik was vroeg voor mijn doen en heb ze ruim voor kerst verzonden, zodat ze echt nog voor kerst aan zouden komen. Dat lukt niet ieder jaar, soms gaan ze pas na de kerstdagen op de post en zijn het in feite nieuwjaarswensen geworden.
Ook nu heb ik nog maar 8 kaartjes ontvangen, maar ach, dat maakt me op dit moment niet uit, ik vind het ook leuk om ze te versturen.

Stuur jij kaartjes?
Zo ja, hoe doe je dat? Volgens de antwoordmethode, of stuur je gewoon naar iedereen die jij een groet wilt sturen?

PS op 30 december nog 3 kaartjes er bij ontvangen. Leuke kaartjes van mensen die ik zelf ook een kaart gestuurd had. Van 1 collega weet ik dat ze met de antwoordmethode werkt, dus ik zat er al op te wachten!

23 opmerkingen:

 1. Zelf stuur ik ook gewoon naar iedereen die ik een groet wil sturen een kerstkaartje. Hetzelfde geldt trouwens ook voor verjaardagen.

  Meestal krijg ik ook minder terug dan ik stuur en steeds meer krijg ik ook e-cards. Zelf vind ik kaartjes met de post nog steeds het leukst om te sturen en ontvangen.

  Bij mij hoeft het ook niet op een weegschaaltje, alleen als mensen continu niets terug laten horen dan wacht ik bij die mensen op een gegeven moment wel af.

  Mijn kerstkaarten zijn ook voor de kerst op de post gegaan. Helaas ben ik wat adressen kwijt, hopelijk vind ik die nog. Dan worden dat nieuwjaarsgroeten als ik de adressen alsnog kan vinden. De kerstzegels kunnen nog tot 6 januari gebruikt worden.

  Een fijne jaarwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf vond ik het een heel gedoe om kerstkaarten te schrijven. Dus ongeveer 6 jaar geleden schreef ik iedereen een kerstkaart en vertelde dat dat mijn laatste kaart zou zijn en dat ik iedereen zou gaan mailen. En ik vertelde erbij dat het geld wat ik aan kaarten etc besteedde, dat ik dat naar een goed doel zou overmaken. En wel naar www.joopnaaralbanie.nl. Elk jaar beantwoord ik de kaarten die ik krijg en wel met een persoonlijk verhaal en ik bedank ze voor de kaart. Sommigen zijn ons ook gaan mailen, maar velen blijven toch schrijven. En het mooie is dat ze mijn mail ook leuk beantwoorden. Ook al schreven ze ons een kaart. En ik steun elk jaar bovenstaand goede doel. Voor mij werkt dit zo mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik stuur alleen kaarten naar mensen zonder pc. De rest krijgt een zelfgemaakt wens via de mail. Gewoon iedereen,waar ik aan denk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik stuur kaarten met een persoonlijk stukje naar mensen die ik iets te melden heb. Geen kaarten meer met alleen een naam erop. Dat zegt m.i. niks; dan is het routine.

  Ik heb een hekel aan e-cards/appjes etc. Ook weer zo'n plichtmatig en weinig betekend iets.

  Dit jaar verzond ik acht kaartjes met persoonlijke boodschap naar vrienden die dat konden gebruiken. Van hen kreeg ik ook een leuke reactie.

  Ik kan me herinneren dat mijn moeder vroeger gerust 80 kaarten schreef. Daar zou ik niet aan beginnen. Het andere uiterste vind ik weer wat jouw moeder deed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik stuur ook gewoon kaarten over de post maar iedereen uit mijn adresboek (familie, vrienden, vroegere buren etc.) Van velen krijg ik een kaartje terug. Sommigen hebben me laten weten geen kaarten meer te veraturen, ze krijgen nog wel 'n kaart van mij. Ook met verjaardagen, bijzondere gelegenheden, ziekte etc. stuur ik een kaart via de post. Ik vind het ook belangrijk om de post-bezorging op deze manier te steunen. Als iedereen via internet kaarten etc. verstuurd zullen de kosten van verzenden steeds meer gaan stijgen of zullen de postbezorgers steeds meer voor hun toch al niet te hoge inkomen moeten doen of zelfs hun baan verliezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik stuur geen kerstkaarten meer ,kreeg er steeds minder terug , en nu gaat het niet om die kaart , maar dat er ook aanm je gedacht wordt ,
  dat ging dus behoorlijk terug , want ja , als je niet meer in je vroegere woonplaats woont , ben je geemigreerd en vergeten .....
  scheelt ook weer een stukje in de papiercontainer .......

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Niet, zo 1x in de vijf jaar krijg ik een oprisping, dan maak ik een mooie kaart en die verstuur ik. Ik anrwoord ook niet op kaartjes. Vreselijk die kaartjes van mensen waar je de rest van het jaar ook niets van hoort en dan een kaartje met alleen de namen soms zelfs mbv een geprinte sticker. Ik laat in de loop van het jaar wel wat van me horen via een persoonlijke kaart of telefoontjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk dat je er hier over schrijft. Ik schreef er ook een blogje over. Zo jammer. Ik schrijf er best veel, wel met niet veel meer dan onze namen er op, door het aantal. Omdat ik weet dat het toch gewaardeerd wordt, blijven we er nog maar even mee doorgaan. Ook verderop in het jaar! Fijne dag, groetjes, Thea.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Elk jaar denk ik erover om ermee te stoppen, maar toch sturen we ze elk jaar weer, omdat ik het ook leuk vind om kaartjes te ontvangen ;) Ik stuur naar iedereen die ik wil, maar ik begin geen "kerstkaartencontact" als ik iemand een jaar niet heb gezien of gesproken stuur ik niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij sturen ook papieren kaarten en niet alleen naar de mensen die terugsturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij ons gaat er elk jaar alleen nog maar een kaartje naar mijn opa en oma's. We hebben gewoon erg weinig geld op moment, en de mensen die voor ons belangrijk zijn krijgen een mailtje - en weten dus toch wel dat we aan ze denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kerstkaarten stuur ik gewoon met de post. Soms met een klein kadootje erbij. Ik vind het een leuke traditie en hou er ook van om kerstkaarten te ontvangen. Zoveel stuur ik er niet, mijn familie is klein.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nee ik stuur al lang niet meer zoveel kaartjes maar dat doen de meeste mensen toch niet meer, de postzegels worden steeds duurder en mensen vinden het ook wel makkelijk om bv via mail of FB een digitale groet te sturen en eerlijk gezegd geef ik ze helemaal gelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik stuur zo'n 50 kaarten per post, die ik ook nog eens allemaal zelf maak. Ik vind het leuk om ze te maken, te sturen, en te ontvangen. Voor mij hoort het bij mijn kerstgevoel. Voor mijn vriendin maak ik ook 50 kerstkaarten. Wat ik maak kun je zien op www.fotofobie.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik stuur zo'n 50 kaarten per post, die ik ook nog eens allemaal zelf maak. Ik vind het leuk om ze te maken, te sturen, en te ontvangen. Voor mij hoort het bij mijn kerstgevoel. Voor mijn vriendin maak ik ook 50 kerstkaarten. Wat ik maak kun je zien op www.fotofobie.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ook ik stuur naar iedereen een kerstkaart. Maar ik overweeg om gewoon niks meer te sturen. Ik heb wel getelt 5 kaarten ontvangen en dat zegt mij genoeg.
  Ik stuur nog wel kaarten met verjaardagen, ziekte of gewoon zomaar. Dit jaar was ik weer begonnen met zelf kaarten te maken van theezakjes, helaas kwam daar de klad in door lichamelijke klachten waarvoor ik nog verder onderzocht word. Maar ik hoop mijn hobby snel weer te kunnen oppakken.

  Een reden om minder kaarten te sturen zijn voornamelijk de steeds duurder wordende postzegel.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik stuur nooit kerstkaarten. Vind ik altijd zo zonde van het geld. Zelf hecht ik er ook geen waarde aan of ik kerstkaarten krijg...

  Dit jaar stuurde ik alleen mijn moeder een kerstkaart. Gratis, vanaf mijn werk, hihi ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik stuur nog altijd echte kaarten rond. Het wordt wel minder. Veel mensen doen het niet meer, vinden het een onzinnige traditie. Ach....ik vind het nog altijd leuk om ze te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik stuur wel kaarten en naar tantes/ooms sowieso en verder maak ik er wel notitie van aan wie ik stuur en van wie ik ontvang. Er zijn mensen die net zoals de tantes en ooms altijd een kaartje krijgen, er zijn er ook, vooral jongeren, die een kerstmailtje krijgen. Wij krijgen zelf best aardig wat kaarten.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik verstuur veel kaarten per post, bezorg een gedeelte zelf op de fiets in het kader van fietsen met een doel en nog meer via mail. Ben er altijd erg druk mee na Sinterklaas :-) Het is natuurlijk niet verplicht iets terug te sturen naar me maar ik ben toch altijd lichtelijk teleurgesteld als ik niets terugkrijg. Vooral niet als het buren zijn... Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heb je niks zinnigers te doen dan te wachten op een kerstkaart?
  Waar gaat dit over!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En heb jij niets zinnigers te doen dan te reageren op een blog over kerstkaarten? Kerstkaarten kosten geld om aan te schaffen en te verzenden. Daar gaat het over in dit blog: zuinig of wat minder zuinig.
   Het sturen van kerstkaarten gaat ook over (sociale) contacten met mensen om ons heen. Best zinnig in het kader van de kerstgedachte!

   Verwijderen
  2. Anoniem van 16.01 uur: kom maar door met zinnige onderwerpen voor mijn weblog! Nieuwe onderwerpen zijn altijd welkom!

   Verwijderen