Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 3 januari 2016

Boodschappen, boodschappen en nog veel meer boodschappen

Volgende week zijn er weer hamsterweken bij de grootgrutter. Als mijn beppe (=oma) nog geleefd had, dan was haar mond waarschijnlijk opengevallen van pure verbazing als ze in de winkel had rondgelopen!
Mijn beppe was van 1896, ze zou dit jaar 120 jaar zijn geworden. Het zal je niet verbazen dat ze al een tijdje dood is, ze werd 87,5 jaar, een mooie leeftijd. Ze overleed in 1984.

Waarom denk ik dat ze erg verbaasd zou zijn?
Ze kwam nauwelijks in de supermarkt, ze was ouder dan ik nu toen in haar woonplaats Leeuwarden de eerste supermarkten geopend werden en toen liep ze al jaren heel slecht. De slager was 500 meter van haar huis en de bakker, de groenteman, melkboer, de eierboer en visboer kwamen langs de deur en daar kocht ze het meeste van haar boodschappen.
Wat had ze verder nodig toen ze nog in haar eigen huis woonde? Zout, suiker, thee, koffie, boter, kaas, koekjes, toiletartikelen, reinigingsmiddelen, dat was het wel zo'n beetje. Vanaf 1968 woonde mijn beppe in een verzorgingshuis, toen ging ze helemaal niet meer naar een supermarkt en liet ze haar boodschapjes en nieuwe kleding brengen door haar kinderen.

Mijn beppe zou heel verbaasd geweest zijn over het formaat van de winkels en het aanbod daarin. Het aanbod van toen háált het niet bij het aanbod van nu, er was:
- Nauwelijks kant-en-klaar
- Vrijwel geen diepvries
- Het assortiment vers was veel kleiner: minder broodsoorten, minder soorten groente, minder soorten fruit.
- Nauwelijks non-food, het huidige aanbod is enorm: bloemen en planten, drogisterijartikelen, babyvoeding, braadpannen, sokken, barbecue benodigdheden, pannen, messen, theedoeken, mokken, glazen, borden, gourmetsets en ga maar door!

Daarnaast was ze werkelijk stijl achterovergeslagen van de openingstijden! Open tot 10 uur 's avonds? Bijna 365 dagen per jaar open, want ook op zon- en feestdagen open?
Waarschijnlijk had ze heel eigentijds wtf. geroepen!
En dan heb ik het nog niet eens over al die mensen die al pratend in hun mobiele telefoon boodschappen doen!

10 opmerkingen:

 1. De telefoon opnemen terwijl je aan de kassa staat. Ik erger me er groen en geel aan. Lekker beppen met de andere kant en de cassiere negeren. Ik neem nooit op in de supermarkt, ik wacht wel tot ik weer buiten sta en bovendien kun je je ook beter verstaanbaar maken.Ik heb een voornemen om de eerst maanden van het jaar de voorraad te laten slinken. Dan moet je vooral de supermarkten vermijden. Gaat niet geheel lukken, de melk en kaas is al bijna op en verse groente moet ik ook echt wel aanvullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, leuk dat je het zo neerzet. Je hebt gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu kun je bijna niet meer om de supermarkten heen. Als ik zie,hoeveel kleine winkels,slager,kaaswinkelof groentenboer hier in het dorp verdwenen zijn de laatste 20 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoef voorlopig niet naar de (enige) supermarkt in het dorp. Januari is de maand waarin de voorraden opgemaakt worden, zowel uit de provisiekast als uit de diepvriezer. Omdat ik na mijn pensioen wat minder ben gaan werken kan ik nu naar de markt gaan om groente en fruit te halen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik moet binnenkort weer even voor wat vers spul, maar ga verder lekker uit de voorraad eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ga de komende tijd maar eens mijn voorraad aanspreken, want doordat ik vaak bij aanbiedingen denk, zo dat scheelt, heb ik veel te veel in mijn voorraadkast. Tenslotte zijn er altijd wel aanbiedingen zodat het helemaal niet nodig is om meer in te slaan tijdens een aanbieding, een van de weinige goede voornemens dit jaar is om minder in te kopen tijdens een aanbieding als ik nog genoeg van dat product in huis heb

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier wordt ook niet gehamsterd deze maand. t Is zelfs een sobere maand met een missie :) Heel apart om te merken hoeveel we eigenlijk in voorraad hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, er is heel wat veranderd! Ik ben zelf nu wel blij met de ruime openingstijden... Ik heb vanmorgen de weekboodschappen gedaan, omdat ik verder geen tijd heb om zonder kinderen te gaan de komende dagen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk geschreven! Dat doet mij denken aan mijn opa. Een aantal jaren geleden kwam hij voor het eerst van zijn leven samen met oma in de supermarkt. Ongelooflijk vond ik dat. Zij was inmiddels slecht ter been, maar meer nog beginnend dement. Vandaar dat hij mee ging.
  Hoe vol verwondering hij vertelde dat alle producten zo mooi recht naast elkaar stonden, en hoeveel het er wel niet waren, zal ik nooit vergeten!
  BespaarBalans / www.bespaarbalans.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooi geschreven stukje! We hebben ook veel te veel keuze tegenwoordig....en dan hoor ik sommige mensen nog mopperen hier in de A.H. dat er bepaalde producten niet te krijgen zijn....pffff...omdat ze de a.h. XXL gewend zijn ofzo....Maargoed, over hamsteren. Ik heb alleen 2 flesjes creme spoeling gekocht en ben niet van plan om meer te gaan hamsteren. Heb vanochtend net mijn kelderkast leeggepakt, doekje over de planken en vloer en alles wat ik denk over te hebben in een doos gedaan en die breng ik naar de voedselbank. Verder gaan wij ook deze maand leven van wat we nog in de kast hebben staan, ik schrok er gewoon van dat ik toch ook weer iets weg moest gooien want datum best een end over de datum zegmaar....Geeft mij een goed gevoel dat we het ff met wat minder gaan doen deze maand en dat ik weer wat mensen er blij mee kan maken!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen