Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 4 januari 2016

Contactloos betalen

Sinds een paar weken heb ik een nieuwe betaalpas en hiermee kan ik contactloos betalen!
Het tekentje op de pas ziet er zo uit:

en het pinapparaat waar je contactloos kunt betalen heeft datzelfde teken.
Je kunt op deze manier bedragen tot 25 euro betalen en als je een aantal keren achter elkaar contactloos betaald hebt en het maximum van 50 euro is bereikt, dan moet je weer je eenmalig je pincode invoeren om te betalen.
Eergisteren kreeg ik een mailtje van de dichtstbijzijnde supermarkt dat ik vanaf nu contactloos kan betalen.
Hier kun je antwoorden vinden op veelgestelde vragen over contactloos betalen.
Het lijkt me een redelijk veilige manier van betalen, in feite werkt het ongeveer net zo als de OV chip. De OV kaart werkt ook met Near Field Communication -radiosignalen).
Ik denk dat ik het maar eens ga proberen!

18 opmerkingen:

 1. Ik heb het laatst ook eens geprobeerd en het werkt erg gebruiksvriendelijk en vooral snel! Voor kleine bedragen is het een prima manier van betalen.
  Grappig is wel hoe het pinnen met pincode is ingesleten. Ik vergeet gewoon vaak dat het ook met deze nieuwe methode kan. Kwestie van wennen, zullen wij maar zeggen :-)
  BespaarBalans / www.bespaarbalans.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik begin er (nog) niet aan. Ik pin en zorg dat ik altijd wat contanten in huis heb. Waarom nog niet contactloos? Ik weet niet of het foutloos is en als er een handige 'dief' langs je loopt met een apparaatje en je geld afhandig maakt? Ik wacht wel ff af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ook ik heb dat verhaal gehoord van langslopen met een apparaatje. Je kan bij de bank een hoesje krijgen waar de pas in beschermd is. Lidy

   Verwijderen
  2. Als je de veelgestelde vragen leest, berust dit verhaal op een fabel :-)

   Verwijderen
  3. Inderdaad, ik heb het vandaag voor het eerst geprobeerd en je moet de pas tegen het apparaat aan houden, anders lukt het niet.

   Verwijderen
 3. Voor mij gold: toen ik het eenmaal een keer had geprobeerd, wilde ik eigenlijk niet meer terug naar "gewoon" pinnen. Ik had het niet verwacht, maar ik vind het echt zó veel handiger! Het gaat sneller, je houdt je pinpas constant in je hand dus je vergeet hem minder snel weer uit het apparaat te halen.... Alleen maar voordelen, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vooral voor kleine bedragen bij de bakker etc. gaat het veel sneller dan contant betalen. Ik ben helemaal om

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik betaal zoveel mogelijk contant. Zo houd ik beter overzicht in mijn portemonnee. Verder willen banken graag af van contant geld en ik niet. De banken hebben al genoeg macht en ook mijn privacy vind ik erg belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook begonnen, zoveel mogelijk contant geld te gebruiken. Ik vind de nieuwe richting, die de banken en overheid in slaan om het contante geld kwijt te raken, geen prettige gedachte ! Dan is er totaal geen privacy meer .

   Verwijderen
 6. Ik heb dit ook al een paar keer gebruikt, ik vind het wel handig. Soms duurt het wel heel even voor het signaal wordt opgepakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het niks en hoeveel tijd kost het nou eenmaal om even je pincode in te tikken? Het lijkt of we alleen maar meer haast krijgen tegenwoordig en aan de andere kant is nergens rust voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb het uitlaten schakelen, wil hier niet aan mee doen. Hoe gaat het met diefstal van je pasje?? Oke, dan kan de dief maar voor weinig geld van jouw rekening pinnen, maar ik wil dit uitsluiten. Bovendien, ik wil niet graag dat contant geld verdwijnt en dit lijkt me wel weer een stap in die richting, vandaar dat ik het uitgeschakeld heb. Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het ideaal en let er nu op, scheelt met gedoe met mijn ING pasje die meestal hapert bij de pin bij de kassa. Met het boven hangen van de pas is het ook sneller gepiept. Verder betaal ik vooral ook contant. Hiermee proberen we aan de voorgenomen uitgaven te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik sta er een beetje hetzelfde in als Ernie W hierboven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. kijk je morgen uit op de fiets?
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben helemaal om. Veel sneller en gemakkelijker dan pinnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben helemaal om. Veel sneller en gemakkelijker dan pinnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het lijkt me voor ouderen verstandig om te blijven pinnen, zodat de pincode minder snel vergeten wordt ... verder vind ik het wel handig ja.

  Ik ben nogal vies van pin apparaten, was altijd meteen mijn handen na het boodschappen doen. (overigens is contant geld ook heel vies, ben een paar jaar kassier geweest in het verleden en heb echt alle plekken gezien die mensen gebruiken om hun geld op te bergen! Je wil het niet weten!).

  Ik gebruik het op een bankpas waarmee ik niet kan/mag roodstaan en waar altijd weinig saldo op staat, genoeg voor boodschapjes. De andere bankpas heb ik het bewust uit staan, hier kan ik op rood staan en gaan grotere bedragen in om. Deed het in het verleden ook al zo, toen er nog veel geskimd werd bij pinautomaten.

  BeantwoordenVerwijderen