Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 6 januari 2016

Kou en de wereld rondom één grote ijsbaan!

Afgelopen maandag waren de weersomstandigheden al zwaar. Ik fietste door de sneeuw naar mijn werk. De straten en ook ook de fietspaden waren niet bepaald schoon. Misschien lag er onder de sneeuw op veel plaatsen ijzel van de vorige dag, maar daar had ik geen last van. Ik fietste zonder glibberen zo'n 5 kilometer naar mijn werk. Vaart minderen voor de bocht en heel rustig de bocht om fietsen. Op het werk aangekomen bleek dat de verwarming op mijn werkkamer slecht functioneerde. Dat was voor de kerstvakantie ook al zo, maar er was niets veranderd. De verwarming had 16 dagen stil gelegen. Ik begon te werken met 12 graden en in de loop van de dag werd de 16 graden bereikt.
Ik ben er op voorbereid dat het koud is. Dat is het wel vaker. Ik heb een extra warm vest en een fleeceplaid en handschoenen met blote vingertoppen op mijn werkkamer liggen. Er zijn meer kamers aan onze kant waar het ijskoud was. We hebben flink geklaagd in de hoop dat het helpt!

Ook de terugweg naar huis was zwaar en Siberisch. Ik heb gekozen voor fietspaden en weggedeelten waar normaal altijd gestrooid werd, maar ook daar was tamelijk veel sneeuw. Er stond een harde tegenwind en de windchillfactor was ruim min 10 graden. Mijn handschoenen waren gevoerd, maar toch te dun, en ook wat nat geworden door gesmolten sneeuw. Ik haalde onderweg de nodige boodschappen en warmde in de winkel mijn handen wat op en ik was ongeveer een uur voordat weercode oranje in werking trad thuis.
Wat voelde het warm aan in vergelijking met buiten! Het was binnen wel 14 graden, een verademing!

In de loop van de avond werd duidelijk dat het weer op dinsdag slecht zou worden.
Er was gisteren een gezamenlijke Nieuwjaarsactiviteit in het centrum van Groningen gepland en daarna zouden we naar onze vestiging gaan. Al met al ongeveer 7 km over enge gladde wegen.

Ooit heb ik mijn been gebroken toen er sneeuw lag, een keer met gladheid mijn stuitbeen flink gekneusd en ik ben twee keer met de fiets gevallen, de eerste keer had ik volgens de huisarts gebroken ribben, de tweede keer ben ik niet meer naar de huisarts gegaan. De pijn was even erg en ik kreeg het niet benauwd, dus wachtte ik 4 weken tot de pijn weer over was.
Eén ding wist ik heel zeker, ik had geen zin in nieuwe valpartijen!

Al vóór 7 uur 's ochtends had ik besloten dat het gekkenwerk was om te gaan. Al heel snel kreeg ik appjes en mailtjes dat alle gebouwen gesloten waren en we thuis konden blijven.

Dat was een opluchting! Ik heb 's ochtends thuis gewerkt, er was via de mail nog wel wat te doen.
Maar, ik had dus wel huisarrest! Ik voelde me echt opgesloten, maar durfde ook niet op stap.
gisteravond in Groningen
TV beelden van schaatsende en vallende mensen trokken voorbij.
Hopelijk wordt het vandaag beter. Vandaag heb ik mijn vrije dag, dus ik hoef ook niet te werken en als ik het niet vertrouw, dan ga ik er niet uit.
Een ding weet ik wel, als de fietspaden glad zijn, dan begin ik er niet aan om op pad te gaan.
Donderdag moet ik wel werken, hopelijk is het dan beter.....
Als ik met de bus ga, dan moet ik lopen over ijsbanen, ook niet een groot succes!

Was het gisteren een duur dagje?
Niets uitgegeven, maar wel veel meer verbruikt. Ik heb geen boodschappen gedaan, wel veel meer gestookt dan anders, koffie en thee gezet.
Maar als ik weg gegaan was en gevallen was en wat gebroken had, dan was het zeer zeker een veel duurder dagje geweest.
Conclusie: het kon veel slechter!

Update 11.00 uur:
Mijn werkgever heeft besloten dat de gebouwen vandaag dicht blijven! Eerder was besloten om 12.00 uur te beginnen, maar daar zien ze van af: te gevaarlijk! Alle collega's zitten thuis. Ik had vanochtend 35 werkgerelateerde appjes van collega's!
12.00 uur: de busvervoerders adviseren niet op reis te gaan want mogelijk kunnen ze je niet meer thuis brengen.
Update om 18.15 uur: ook morgen blijven de gebouwen van mijn werkgever gesloten. Ik hoef niet naar het werk. Te gevaarlijk vanwege te verwachten ijzel in de komende avond en nacht.
Groningen vanochtend - hier zie ik mij niet fietsen, iemand anders ook niet trouwens!

14 opmerkingen:

 1. Voorzichtig aan en ik vraag mr af of je morgenochtend de weg wel op kan. Ik hoorde dat er weer regen aan komt en de ijslaag dan weer dikker wordt.
  Hier gelukkig geen ijzel en geen vorst. Voor de zekerheid wel vast boodschappen gedaan. Ik hoef vrijdag pas weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jouw veiligheid is het belangrijkste.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Doe maar voorzichtig aan. Wat wij zien op tv en het nieuws houdt het nog zeker tot morgen aan. Heel veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb je van die schoenspikes, dat zijn elastieken met ijzertjes eronder die je aan je schoen kan vastmaken. Dat loopt een stuk prettiger als het glad is. Zeker aan te raden die eens aan te schaffen.
  Ik dacht nog aan je gisteren, ben blij te horen dat je thuis kon blijven.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook thuisgebleven. 's Middags wel het een en ander gedaan. Vandaag vond ik het nog wat riskant, hopelijk kan ik morgen weer (moet mijn ene werkdag deze week nog doen).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is inderdaad gevaarlijk weer, maar ik vind het ook prachtig om te zien! Ik woon aan een hele andere kant van Nederland en hier is niks aan de hand, bizar toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het voelt echt heel apart om gedwongen thuis te blijven. Wij wonen in het buitengebied en hier wordt niet gestrooid. De school is ook vandaag nog dicht, dus de kinderen zijn ook thuis. Gelukkig hebben we een goede voorraad eten en drinken dus hoeven we er niet op uit. Maar voor degenen die wel de deur uitmoeten zal het niet prettig zijn. Neem geen risico!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt! Heel vreemd, ik heb ook het gevoel er echt niet uit te kunnen en voel me opgesloten in mijn eigen huis! Ik ga straks wel even nabijgelegen fietspaden inspecteren. Héél voorzichtig lopend, met de fiets aan de hand. Met fiets ben ik stabieler, dan heb ik als het ware meer voeten. Niet OP die fiets natuurlijk, dat is weer minder stabiel!

   Verwijderen
  2. Grote sokken over je schoenen, dan heb je misschien meer grip op de straat. Groetjes, Turfie

   Verwijderen
 8. Ik ben ook wel blij dat de school dicht is nu, dan hoef ik er ook niet uit om ze te halen. Man gaat nog even wat noodzakelijke boodschappen doen, maar ik ga er niet uit, veel te bang om te vallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben ook allebei van die dingen met spikes om onder je schoenen te doen (anwb).
  Gelukkig is het hier nog niet glad (zeeland).
  Voorzichtig Zuinigaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ondanks dat het werk wel doorgaat, tandje minder dat wel (volgens mij hebben we dezelfde werkgever) hier een heerlijk spijbel/vakantiegevoel. Ben benieuwd wat het voor morgen brengt, nu weer code rood. Ben er al even op uit geweest, sokken om de schoenen, was goed te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij zijn monenteel in Limburg en gelukkig nergens last van! Gisteren 8 en vandaag 7,5 graden. Morgen terug naat het noorden, waarschijnlijk halverwege de dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb ook van die spikes onder de schoenen gebruikt, maar met ijzel helpen ze niet, de ijzel is te hard. Ik ben wel van plan om een soort spikes voor fietsbanden te gaan kopen. Met sneeuw is dat vast goed te doen.

  BeantwoordenVerwijderen