Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 6 januari 2016

Het Internationale jaar van de peulvrucht begint vandaag!

Ik had er nog niets over gelezen, maar dit jaar is het Internationale jaar van de peulvrucht! Ik kwam er vandaag achter.

Dit vond ik op de site van de Belgische krant De Standaard:
Het ‘Internationaal Jaar van de Peulvrucht’, dat woensdag van start gaat, is een grootschalige campagne van de Verenigde Naties om het verbruik van peulvruchten te promoten. Want bonen, (kikker)erwten, linzen en andere peulvruchten zijn niet alleen bijzonder eiwitrijke groentes, als ‘stikstofbinders’ verrijken ze ook de bodem.

Ik vind het leuk dat de peulvrucht gepromoot wordt. Peulvruchten zitten vol eiwitten, ze zijn rijk aan aminozuren, vezels en vitaminen. Daarnaast zijn ze vetarm en heel goedkoop. En ze kunnen ook nog eens de bodem verbeteren.

Een variatie aan bonen, erwten en linzen

Welke soorten zijn er?
Bonen: witte bonen, bruine bonen, kievitsbonen, reuzenbonen en nog veel meer.
Linzen: rood, grijs, bijna zwart
Erwten: groene erwten, kikkererwten

Wat mij leuk lijkt: stuur mij je favoriete recept van een peulvruchtenmaaltijd, dan plaats ik die op dit blog. Mailadres: zuinigaan@gmail.com

10 opmerkingen:

 1. Leuk de peulvrucht voor het voetlicht. Het is voor mij nog erg onontgonnen terrein, maar heel langzaamaan probeer ik de peulvrucht in mijn repertoire op te nemen. Ik heb een lekker gerecht met zwarte bonen. Ik zal 'm mailen en kijken of ik er nog een foto bij heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed idee! Ik lust ze graag maar mijn recepten reiken nog niet verder dan chili con carne en bruine bonenn met gestoofde prei, gebakken appel en spekjes.
  Ik volg het met belangstelling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. P.s. het voedingscentrum besteedt deze week in haar weekmenu ook extra aandacht aan peulvruchten.

   Verwijderen
 3. Goed idee! Maar het lijkt me ook leuk om te lezen welke gerechten met peulvruchten u (u? jij?) nu al maakt.
  Wij aten gisteren dit http://veganchallenge.nl/curry-met-kikkererwten-en-zoete-aardappel/ Echt super super lekker!
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Peulvruchten weken, koken en in porties invriezen.
  Altijd iets in voorraad.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geef mij maar op z'n tijd "Graauw aarten mit spekdobbels", of modern gezegd "Captain's diner " ! Hoe jij het event. klaar maakt lees ik graag.
  Groetjes, siek.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Meest bijzondere recept dat ik ken is devil's chocolate cake, gemaakt van zwarte bonen ipv meel. Het is even wennen maar wel lekker.
  Ik vindt peulvruchten heel lekker, maar kan ze helaas slecht verdragen wegens prikkelbare darm. We eten ze hier dus zelden meer, de kinderen houden er ook niet van.
  Olga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je Franse dragon ( kruidenschap) erdoor doet kan het echt schelen aan klachten.

   Verwijderen
 7. Ik wil graag leren hoe je lekkere vegaburgers maakt met bonen/peulvruchten, omdat die vleesvervangers volgens mij niet zo gezond zijn en ook vrij duur. Misschien heeft iemand hier een lekker recept?
  Zelf vind ik peulvruchten lekker in soepen, bijv. wortel-gembersoep met linzen, kokos en koriander. Of spinaziesoep met groene erwten en munt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. vandaag nog humus ( kikkererwten) gemaakt naar het recept gevonden op budgetbytes.com en daar zelf nog wat harissa en zongedroogde tomaatjes ( niet die op olie) aan toegevoegd. Yummie! lekker op een boterham en dan plakjes komkommer erover. ik week grotere hoeveelheden gedroogde peulvruchten en kook ze dan en in porties de diepvries in. een grote favoriet hier is een soep met gele spliterwten ooit in een margriet gevonden

  BeantwoordenVerwijderen