Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 23 januari 2016

Niet op de uitgaven-noodrem trappen

In het verleden, toen ik nog een minimuminkomen had, had ik bij grote uitgaven enorm de neiging om eens flink op de noodrem te trappen en een tijdlang bijna niets meer uit te geven. Destijds een logische en nuttige reactie. Nu ik binnen een maand een auto koop en ruim 10 duizend euro aflos, bemerk ik bij mezelf dat ik weer diezelfde neiging heb: de hand op de knip en zeer zuinig doen.

In feite is dit zuinig zijn nu helemaal niet noodzakelijk. Vroeger wel, maar nu is er nog steeds een buffertje over.
Gek hoe die noodrem dan toch weer de kop opsteekt. Dat ik op dit moment genoeg geld heb, dat zit absoluut nog niet in mijn systeem. Ik was altijd al wel een zuinig type, dat niet zo snel grote uitgaven zou doen, maar het feit dat ik het tussen 1972 en 2002 nogal krap heb gehad, speelt zeker een rol.
Ik studeerde eerst met het beetje geld dat ik ontving van mijn ouders, daarna had ik bijstand, vervolgens had ik een halve baan, daarna ging ik studeren met een studiebeurs, daarna weer bijstand en daarna werkte ik als alleenstaande ouder voor 75% in een administratieve baan in schaal 5. Geen vetpot! Pas nadat ik in 2002 een vast contract kreeg, ging het steeds beter met de financiën. Maar tja, toen ging ik een huis kopen en had ik het nog weer een periode lang niet ruim.

Het is heerlijk om genoeg geld te hebben! Die uitgaven-noodrem is misschien nog wel weer eens nodig, je weet maar nooit. Ik weet nog steeds heel goed het het moet!
Ook dat voelt goed: als het noodzakelijk is, kan ik een stuk zuiniger.

10 opmerkingen:

 1. Herkenbaar en logisch!
  Fijn dat het nu niet hoeft en dat je dat ook weet!

  Veel plezier met je auto

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het 'fijne' is dat je nu weet, als het echt nodig is, dat deze noodrem er is en hoe je die moet intrappen. Ik denk dat dat voor menigeen nog best lastig is. Programma's als een Dubbeltje op zijn kant laten dat helaas maar al te vaak zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar, die neiging heb ik ook echt! Soms denk ik ook wel eens; als je mij soms hoort zou je denken dat ik aan de rand van de afgrond stond. Terwijl ik er dan misschien wel drie keer beter voor sta dan degene met wie ik dan toevallig spreek. Aan de andere kant moet ik gewoon wel opletten, omdat ik (nog) heel duur woon. Maar ik denk dat zelfs als dat niet meer is, dit er toch een beetje in blijft zitten. Als je eenmaal weet wat je kunt doen als je spaart, in termen van vrijheid enzo, dan geef je het gewoon niet zo makkelijker meer 'gewoon' uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat je weet hoe je op die uitgaven noodrem moet trappen als het nodig is :)
  Wij hebben die noodrem momenteel heel erg strak aangetrokken uit pure noodzaak!

  Veel plezier met je auto Zuinigaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ga je die kleine handtas nog kopen? Het is nu opruiming. Of valt deze uitgave ook onder de noodrem?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog geen besluit kunnen nemen wat het moet worden. In feite gebruik ik bijna nooit een kleine handtas. Vandaag ging ik naar een crematie en uitgerekend nu had ik een kleinere handtas goed kunnen gebruiken.

   Verwijderen
  2. Dan wacht je toch met de aankoop tot je echt iets naar je zin ziet

   Verwijderen
 6. Ik herken het inderdaad wel. De buffer ging het afgelopen half jaar heel snel naar beneden en nu nog meer ivm de kinderopvangtoeslag die nog niet uitbetaald wordt. Ik wordt daar dan erg gestrest van, terwijl er echt nog wel genoeg opstaat...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. goed voor je zelf om te weten dat als het moet je de noodrem nog kan aantrekken. Geniet nu van het feit dat het niet hoeft. Ik mis je boodschappenlijstjes, maak je die niet meer?. Het maakte dat ik een beetje op de hoogte was van de prijzen in Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het publiceren van boodschappenlijstjes bleef er de laatste tijd een beetje bij. Ik schrijf nog wel alles op hoor! Binnenkort weer wat lijstjes van de afgelopen weken.

   Verwijderen