Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 12 januari 2016

Recept met zwarte bonen

In het kader van het jaar van de peulvrucht vroeg ik mijn lezers op woensdag 6 januari om recepten voor peulvruchten. Die recepten kwamen nauwelijks binnen, eigenlijk alleen onderstaand gerecht van Anita.

tilapia vis (of kabeljauw), sla met een (cherry)tomaatje en honing-mosterd dressing, basmatirijst, zwarte bonen, puree van avocado en komkommer
Er was geen recept bij.

Waar haal je zwarte bonen vandaan?
Je kunt ze los kopen in goed gesorteerde winkels, ook verkoopt Bond*lle ze in  blikjes.
Je schijnt met zwarte bonen ook heerlijke brownies te kunnen maken. Dat ga ik ook nog eens een keertje uitproberen (klik voor recept)!

En hoe maak je ze klaar?  
Ze moeten eerst geweekt worden. Spoel ze af en week ze in een pan met ruim water zonder zout, je gebruikt ongeveer 4-5 keer zoveel water als bonen (2 liter bij 400 gram bonen). Week de bonen tenminste 8 uur.
Spoel de bonen na het weken af en ververs het water. Doe ditmaal wat minder water, tot ongeveer twee vingers boven de bonen is voldoende. Doe een deksel op de pan en breng het water zonder zout aan de kook; dit zout voeg je pas na een uur toe. Zo worden de velletjes van de bonen minder taai. In totaal zijn de bonen na een kooktijd van 75 tot 90 minuten gaar. Of ze gaar zijn kun je testen door er één te proeven. Hierna kun je ze afgieten (weekwater kun je gebruiken voor de soep) en verder verwerken of opdienen.

Hoe smaken ze?
Wikipedia: De zwarte boon heeft een dichte, vleesachtige textuur en een smaak die doet denken aan champignons, wat hem populair maakt in vegetarische gerechten.  
Dat klinkt heel goed!

12 opmerkingen:

 1. Het recept voor de brownies staat op " koken met karin.blogo"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmmm ziet er toch wel lekker uit! Ik heb ook een recept voor je met mungboontjes. Ook heel lekker en komt uit Gillian McGeith "you are what you eat". Ik zal het opzoeken en aan je berichten. Het is perfect om groot te maken en in delen in te vriezen voor een makkelijke hap later.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O je had al een recept zie ik nu. Nou ja, nog 1 dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan er niks aan doen, maar ik vind ze er zo vies uitzien!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik maak heel regelmatig dit gerecht, Vegetarische Chili met zoete aardappel, Hier zitten zwarte bonen in. Ik kook de zwarte bonen ook zelf, dan zijn ze nog lekkerder. Iedereen die dit bij ons heeft gegeten vond het heerlijk! http://supersnelgezond.nl/vegetarische-chili-met-zoete-aardappel/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ow, wat raar, ik had ook een recept ingestuurd. Ik zal het nogmaals doen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb gezocht, ik vind niets in de Spam.

   Verwijderen
  2. Ik heb hem drie keer verstuurd nu...geen idee wat er mis gaat. Misschien als je zoekt(in de zoekfunctie van gmail) op vegetarisch, of recept?
   En anders, jammer voor de lezers, ik heb mijn best gedaan, het is een goed recept :)

   Groet, Greet

   Verwijderen
  3. Ik heb het recept nu wel ontvangen! 2x zelfs, dus binnenkort publiceer ik je recept!

   Verwijderen
 7. Een blikje zwarte bonen toegevoegd aan je eigengemaakte pompoensoep is ook heerlijk.Onze thaise winkel in Sliedrecht verkoopt ze ook in zakken van 500 gram.Vind ze lekkerder dan bruine bonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien ken je de volgende website over bonen en bonenrecepten www.bruinebonenbende.nl al? Ik kwam op die site via het weblog van Lizet Kruyff, hierbij een linkje naar haar artikelen over bonen: http://landentuinbouw.spinazieacademie.nl/search?q=bonen

  BeantwoordenVerwijderen