Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 15 januari 2016

Recept peulvruchten: Captains dinner - kapucijners met spek en ui

Op 6 januari schreef ik over het Internationale jaar van de Peulvrucht.  Eén van de reacties was dat ze wel een lekker recept wilde van kapucijners met spek.
Ik heb nog een pot kapucijners staan, dat lijkt me een prima vervanging van zelf gekookte peulvruchten, dus ik ging maar eens op zoek naar een lekker recept.

Op een site van een peulvruchtenhandel vond ik veel recepten voor peulvruchten.

Ook het captains dinner stond er bij:
(de toevoegingen met sterretjes zijn van mij)

Voor 4 personen: 400 g droge kapucijners,
250 g mager rookspek in blokjes,
2 uien in dunne ringen,
beetje olie of roomboter,
1 slagersrookworst,
mosterd, augurken, zilveruitjes, piccalilly,
1 fijngesnipperd uitje.

Voorbereiding:  Week de kapucijners 8 uur of een nacht in ruim koud water. Voeg dan zout toe en kook ze heel zachtjes net aan gaar in circa 1-1,5 uur. Bak het spek zachtjes goudbruin. Bak de uien in olie of boter op niet te hoog vuur zacht en daarna goudgeel. Warm de rookworst.
Haal de kapucijners met de schuimspaan uit de pan* en voeg ze bij het spek. Meng er ook de gebakken uien door en wat kookvocht. Breng op smaak met zout en peper en serveer** met het zuur, mosterd, de fijngesnipperde rauwe ui en worst.***

*Het kookvocht kun je goed gebruiken voor een soep.
**Ik zou er zelf nog een salade van kropsla of ijsbergsla bij serveren.
***In sommige recepten wordt er ook keukenstroop bij geserveerd.

7 opmerkingen:

 1. Toevallig heb ik alle ingrediënten in huis! Ik ga het dit weekend of volgende week maken. Bedankt voor het recept.

  Prettig weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit lijkt me een heerlijk hartige maaltijd! Daar houd ik van.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker maar ik vind wel dat er veel vlees bij komt kijken. Peulvruchten zijn nu juist zo'n goede vleesvervanger.......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. volgens mij echt Rotterdams door de vele zeelieden die hier aanmeren. Wij eten de gebakken uien en een speklapje apart en capucijners uit blik of pot. Geen worst erbij wel gekookte aardappelen en de piccalilly, zure bom, zure uitjes en appelmoes. Ook aan te raden met veel eters. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als we dit vroeger thuis aten noemden we het 'kaapse raasdonders', uit het boek Otje, van Annie M.G. Schmidt. Zonder rookworst, maar met zelfgemaakte appelmoes. Heeerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ook zonder rookworst en piccalilly, maar wel mosterd en tomaten in partjes. Bedankt Zuinigaan !
  Groet, siek.

  BeantwoordenVerwijderen