Op 6 januari schreef ik over het Internationale jaar van de Peulvrucht. Eén van de reacties was dat ze wel een lekker recept wilde van kapucijners met spek.
Ik heb nog een pot kapucijners staan, dat lijkt me een prima vervanging van zelf gekookte peulvruchten, dus ik ging maar eens op zoek naar een lekker recept.
Op een site van een peulvruchtenhandel vond ik veel recepten voor peulvruchten.
Ook het captains dinner stond er bij:
(de toevoegingen met sterretjes zijn van mij)
Voor 4 personen: 400 g droge kapucijners,
250 g
mager rookspek in blokjes,
2 uien in dunne ringen,
beetje olie of
roomboter,
1 slagersrookworst,
mosterd, augurken, zilveruitjes,
piccalilly,
1 fijngesnipperd uitje.
Voorbereiding:
Week de kapucijners 8 uur of een nacht in ruim koud water. Voeg dan
zout toe en kook ze heel zachtjes net aan gaar in circa 1-1,5 uur. Bak
het spek zachtjes goudbruin. Bak de uien in olie of boter op niet te
hoog vuur zacht en daarna goudgeel. Warm de rookworst.
Haal de
kapucijners met de schuimspaan uit de pan* en voeg ze bij het spek. Meng
er ook de gebakken uien door en wat kookvocht. Breng op smaak met zout
en peper en serveer** met het zuur, mosterd, de fijngesnipperde rauwe ui
en worst.***
*Het kookvocht kun je goed gebruiken voor een soep.
**Ik zou er zelf nog een salade van kropsla of ijsbergsla bij serveren.
***In sommige recepten wordt er ook keukenstroop bij geserveerd.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 15 januari 2016
Recept peulvruchten: Captains dinner - kapucijners met spek en ui
Labels:
Recepten
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Toevallig heb ik alle ingrediënten in huis! Ik ga het dit weekend of volgende week maken. Bedankt voor het recept.
BeantwoordenVerwijderenPrettig weekend.
Dit lijkt me een heerlijk hartige maaltijd! Daar houd ik van.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Lekker maar ik vind wel dat er veel vlees bij komt kijken. Peulvruchten zijn nu juist zo'n goede vleesvervanger.......
BeantwoordenVerwijderenvolgens mij echt Rotterdams door de vele zeelieden die hier aanmeren. Wij eten de gebakken uien en een speklapje apart en capucijners uit blik of pot. Geen worst erbij wel gekookte aardappelen en de piccalilly, zure bom, zure uitjes en appelmoes. Ook aan te raden met veel eters. Lidy
BeantwoordenVerwijderenOoh, dat is lang geleden!
BeantwoordenVerwijderenAls we dit vroeger thuis aten noemden we het 'kaapse raasdonders', uit het boek Otje, van Annie M.G. Schmidt. Zonder rookworst, maar met zelfgemaakte appelmoes. Heeerlijk!
BeantwoordenVerwijderenHier ook zonder rookworst en piccalilly, maar wel mosterd en tomaten in partjes. Bedankt Zuinigaan !
BeantwoordenVerwijderenGroet, siek.