Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 16 januari 2016

Overstappen loont! De afrekening van de oude energieleverancier ;-)

Al weer een tijdje terug ben ik overgestapt naar een andere energieleverancier.

Bij de oude leverancier Essent had ik een raar jaarcontract, ik was overgestapt op 29 september 2014, het jaarcontract liep van 1 oktober 2014 tot 30 september 2015. Maar de energielevering begon pas op 2 maart 2015. Daardoor wist ik niet zo goed wanneer ik kon overstappen zonder de bonus te verliezen. Essent heeft mij van 2 maart 2015 tot en met 6 januari 2016 energie geleverd en ik kreeg wel een bonus van 105 euro  en over een boete te betalen vanwege het feit dat ik maar zo kort klant ben geweest wordt niet gesproken.

Snap jij het nog?

Er is geen 12 maanden energie geleverd, maar 10 maanden. Die levering van gas en stroom
kostte mij inclusief de bonus (die 105 euro) €283,48.
Dus de levering energie kostte mij in de afgelopen 10 maanden gemiddeld €28,35 per maand. Een verrassend laag bedrag, waarschijnlijk mede veroorzaakt door de zeer milde winter.

Volgens de brief krijg ik nu €120,94 terug en over een boete die ik eventueel zou moeten betalen vanwege het feit dat ik maar zo kort klant ben geweest wordt niet gesproken.

Nu zit ik bij een nieuwe leverancier. Ik krijg na het einde van het jaarcontract mijn bonus: 180 euro. Ik betaal nu 50 euro voorschot per maand. Waarschijnlijk ruim voldoende, zeker als ik de bonus meereken.

6 opmerkingen:

 1. Dat is nog eens mooi. Én geld terugkrijgen én geen boete hoeven te betalen. Heerlijk. Hopelijk valt volgend jaar ook zo gunstig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, ik had dat ook bij essent, dat na 10 maanden weer nieuw jaarcontract aangeboden werd. Dat boden ze nu ook aan via gaslicht. com, de blijf bonus soortgezegd, was ook 200 euro bij essent, de moeite dus.

  Wij hadden afgelopen jaar voor vrijstaande woning met zonnepanelen 40 euro maandverbruik, door teruggaaf bonus en milde winter. Supervoordelig dus. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een laag verbruik zeg, als ik zie hoe laag het bedrag van de afrekening is. Goed gedaan!
  Wij hadden ook zo'n bijzonder jaarcontract, in dit geval bij G.reenCoice. Volgens mij kijken ze alleen naar de ingangsdatum van het contract en niet naar de effectieve aansluitdatum.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een wel heel voordelig jaarverbruik! Van dat contract begrijp ik ook niet veel, maar gelukkig brengen ze je geen boete in rekening.

  Volgende maand kunnen wij ook weer overstappen en ik hoop ook dat wij nog een flink bedrag terugkrijgen van onze huidige energieleverancier. Overstappen loont echt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. TIP:"
  gebruik prijsvergelijker consumentenbond en/ of gaslicht.com
  kijk niet naar de bonussen, maar naar het eindbedrag per jaar !!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vergelijk op basis van het eindbedrag. Omdat er soms hoge bonussen gegeven worden, beïnvloeden die bonussen mijn eindbedrag, waardoor de leverancier met de hoogste bonus voor mij vaak de voordeligste is. Hoe hoger je verbruik, hoe belangrijker de prijs per kWh en per m3 wordt.

   Verwijderen