Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 26 januari 2016

Rijden in mijn auto

Het is nog wel even wennen hoor, zo'n auto. Lang, namelijk tussen 1987 en 2008, reed ik in een VW Golf, een auto zonder rembekrachtiging, zonder stuurbekrachtiging, zonder cruisecontrol en zonder een sleutel waarmee je op afstand de auto mee kunt afsluiten en openen.
mijn auto, afbeeldingen van wikipedia


Mijn nieuwe aanwinst heeft dat allemaal wel!
Het sturen gaat prima, maar soms wil ik nog wel een beetje te hard op de rem trappen. Nou ja, dat zal snel genoeg wennen.
Iets anders wat nog moet wennen: de cruisecontrol. Het is op zich heel handig, maar mijn gevoel komt nogal in opstand! Ik begon lang geleden met rijlessen, namelijk in 1984. Ik heb dus heel lang gereden zonder dit soort gadgets. Als ik nu op de snelweg de cruisecontrol aan doe, dan is het heel raar, ik stuur en ik kijk natuurlijk ook goed uit, maar verder doe ik helemaal niets! Zo maar, zonder dat ik gas geef, blijft de auto 130 km per uur rijden, 100 km of 110 km, net wat ik wil. Als je mij 30 jaar geleden verteld had, dat personen auto's zo ongeveer standaard cruisecontrol hebben, dan had ik je zeer vreemd aangekeken.
En als je dan helemaal alleen op de snelweg zit en de cruisecontrol aandoet, dan is dat me daar ineens eng!
Ik weet wel, ik hoef alleen maar even een beetje bij te remmen en de cruisecontrol verdwijnt weer.
Waarschijnlijk vind ik het op den duur alleen maar heel handig op sommige trajecten.

22 opmerkingen:

 1. Mooie auto! Ik gebruik de cruise control vooral op lange stukken, dan schijnt hij zuiniger te rijden. Of op stukken waarvan ik denk dat ik snel te hard zou rijden, dan rijdt het - zonder boetes - altijd zuiniger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben zelf geen cruise control in de auto maar mij ouders hadden het wel. Ik gebruikte het dan ook om de snelheid te beperken. Ik zou namelijk willen dat het nu ook op de auto van het werk zat, dan kun je gewoon 80/100/130 rijden en hoef je niet bang te zijn voor boetes.

   Verwijderen
 2. Wat een mooie auto! Geniet ervan!

  Moet zeggen dat cruise control erg snel went, ik zou zelf niet meer zonder kunnen. Heb altijd auto's gehad zonder maar sinds oktober een bedrijfsauto en rijd erg veel (+- 60000pj)en dus ook erg veel met cruise control.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind cruise control fantastisch. Vooral omdat ik dan niet steeds op m´n snelheidsmeter hoef te kijken, of ik niet per ongeluk een paar kilomter te hard rijd. Ik gebruik hem echt heel veel. Ook als ik maar een kilometer of twee via een rechte weg het dorp uitrijd. Daar mag je maar 50. Gas geven en bij 50 hup die control erop. Ik zou nooit meer zonder willen. Het is inderdaad ook zuiniger, zoals llmm al zegt. En het is minder vermoeiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Cruisecontrol lijkt mij ook eng inderdaad. Stuurbekrachtiging daarentegen vind ik heerlijk!

  Veel plezier gewenst me je nieuwe auto!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja en nu te bedenken dat ze al auto,s hebben die CC hebben en zelf de afstand bepalen tot vooligger dus auto ook kan remmen en versnellen waar nodig of noodstop zelf maken zelf in parkeren. Over 30 jaar stuurt niemand zelf meer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn rijbewijs haalde ik in 1968.

  Standaard zitten al die extra's toch niet op alle auto"s.. Toen ik 3 jaar geleden een nieuwe kocht wilde ik ook niet veel extra. Bovendien kan je niet 1 of 2 apart kiezen, alles zit in pakketten en betaal je dus voor dingen die je niet wil. Ik wil geen airco mar betaal er dan wel voor.
  Wt ik wel mis is de automatische deuropener, die had ik in de vorige wel, maar nu niet zat dus ook in pakket wat ik niet wilde.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Moet zo glimlachen bij je verhaal ;-) ik ben er ook zo eentje haha alhoewel ik wel gewoon alle jaren gereden heb doe ik gewoon lekker lang met mijn auto.. en die veranderingen maak je dan ook pas mee als je op den duur van auto ruilt.
  Ik wens je heel veel veilige kilometertjes met je auto, ziet er heel goed uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie auto! Wij hebben in 1 van onze auto's ook cruise control, maar ik gebruik het nooit, haha.. ik vind het maar raar ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie auto zeg! Geniet er van en veel veilige kilometers toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben al niet zo'n held in de auto dus cruisecontrol is echt niet voor mij haha. Mooie auto!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik reed al wel in een auto met cruise controle. Vind het handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben cruise control maar ik gebruik het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dit is het eerste bericht dat ik hier lees...
  Ongekend dit....geleuter over cruisecontrol op zo'n blog...
  Succes verder. Ik ga weer naar MMM.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach ja, ieder zijn ding. Als je diverse reacties over cruisecontrol ongekend vindt, dan kun je misschien beter ergens anders lezen. Geen idee wat je met MMM bedoelt, maar dat maakt niet uit.

   Verwijderen
  2. Aangezien berichten eerst goedgekeurd moeten worden had ik niet verwacht dat je hem zou plaatsen... toch even gecheckt. Netjes. MMM is MisterMoneyMoustache. Da's wel apart dat je die niet kent.. Da's namelijk niet zomaar iemand..Heeft toevallig nu een artikel over auto's geplaatst op zijn blog. De mindset hier is niet goed. Ik zou zeggen ga eens kijken/lezen op zijn blog. Leuk en leerzaam. Misschien begrijp je mijn eerste reactie dan ook.

   Verwijderen
  3. Ik houd niet van afkortingen, ik vind het verwarrrend. Ik ken de blog Mister Money Moustache wel.
   Je schrijft: de mindset hier is niet goed. Je bedoelt misschien dat mijn mindset voor jou niet goed werkt, dat kan. Ik heb iedere dag ruim 5000 pageviews, misschien denken anderen daar anders over.

   Verwijderen
 15. Ik hou wel van die gadgets. Ik heb sinds 1980 mijn rijbewijs en dus ook die vooruitgang meegemaakt. Kan er echt van genieten nu. Sinds 1,5 jaar een nieuwe auto en gebruik de cruise controle dagelijks, schijnt zuiniger te zijn en krijg dan zeker geen boete. Ook het licht en ruitenwissers gaan vanzelf, door een sensor gestuurd. Parkeer assist, ook zo'n praktische uitvinding. Heerlijk.......

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie auto Zuinigaan. Daar kun je weer wat jaartjes mee vooruit! Leuk dat je een plaatje hebt gedeeld. Veel veilige kilometers gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen