Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 27 januari 2016

Méér netto salaris

Mijn salaris is binnen en ook mijn digitale loonstrookje. Zoals begin deze maand al in het nieuws was: mijn salaris is hoger dan in 2015.
Hoeveel meer?
Ik vind het lastig uit te rekenen, ook omdat ik in december 1% salarisverhoging kreeg.
De 1% salarisverhoging + de belastingmaatregelen samen leveren mij €88,56 meer op!

Dat is prachtig! Wat kan ik daar wel niet allemaal mee doen?
Als ik wil, kan ik iedere maand nu wel een nieuwe handtas kopen, of andere geweldige dingen! Maar met een zuinig verleden, heb ik zeer de neiging om het geld eerst maar eens opzij te zetten.

Niet alles hoor, gisteravond at ik in het restaurant waar ik hier over blogde. Ik besloot dat ik echt nog te jong was voor een seniorengerecht en nam een gewoon gerecht. Omdat er op de kaart extra garnituren stonden, heb ik besloten als extra het garnituur warme groenten te nemen. Ik concludeerde dat ze bij de gangbare gerechten blijkbaar wat krap groenten serveerden en nam voor €2,10 gemengde groenten. Ik had een lekkere maaltijd met vis en véél groenten. Ik doe niet mee aan de dry January, dus bestelde ook een heerlijk glaasje rode wijn.
Het leven is goed!

Houd jij netto meer over? En valt dat mee, of valt het eigenlijk tegen?

28 opmerkingen:

 1. Hier ook 1% salarisverhoging en in januar 78 euro meer ontvangen. Dat viel mee, erg blij mee. Ik heb besloten het te gebruiken om de post "uiterlijke verzorging" te verhogen. Nu moet ik nogal eens bijpassen uit een ander potje. Mocht blijken dat de post te hoog ingeschat is en ik hou over, dan gaat dat alsnog naar de spaarrekening.
  Ook vind ik het fijn om nu ruim te kunnen budgetteren om dan straks, na de pensionering genoeg ruimte te hebben om te bezuinigen op allerlei potjes (klinkt dat erg raar?)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelijk, pensioen 10 euro minder en AOW 10 euro meer. Zit al de tijd dat ik met pensioen ben op de nullijn, een keer zelfs verlaging.. ( door de belasting) Alles wordt wel duurder

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk geldt dit voor alle ABP pensioenen. Dat lijkt voor mij voor de toekomst niet gunstig!

   Verwijderen
  2. Als je het van te voren weet scheelt het, je kan je 88 euro die je nu extra krijgt bijv sparen voor straks. Ik heb ook een spaarpot waar we nog leuke dingen mee kunnen doen. Bijv de staanplaats en Wohnwagen in Laasche

   Verwijderen
 3. Ik had EUR 89 meer in januari. Geen extra verhoging alleen de belastingmaatregels. Man had net geen EUR 15 meer.
  Van dit bedrag neem ik om de week een hulp. Die luxe gun ik mezelf. Het huishouden is bepaald niet mijn hobby.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi zeg! En ik kreeg een paar cent minder. Maar ik werk natuurlijk maar 1 dag op de loonlijst en heb daar aangegeven dat ik de loonheffingskorting niet toe wil laten passen (voor de zekerheid, ik krijg liever belastinggeld terug dan dat ik moet betalen), dus daar kan het aan liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook 100 euro meer ontvangen, dat is wel inclusief een trede verhoging moet ik eerlijk zeggen, dus dankzij de belastingmaatregel heb ik ongeveer 75 netto meer ontvangen! Ben er erg blij mee, gaat bij mij op de spaar, heb het maandelijks nu nog niet echt nodig.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. AOW en klein pensioen levert me 25 euro meer op. Nu afwachten wat de belastingen etc meer is. Al met al zal ik er wel op achteruit gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn nabestaandenpensioen is 5 euro minder per maand. Dat komt omdat ik meer zorgverzekeringspremie ingehouden krijg (gepensioneerden moeten hiervoor meer betalen dan werkenden, en 65 plussers krijgen dit weer gecompenseerd in een hogere ouderenheffingskorting, maar mensen onder de 65 krijgen deze compensatie niet). Daarnaast is de tijdelijke heffingskorting voor prepensioen ontvangenden met ingang van 2016 afgeschaft. Geen enorm groot bedrag, maar je kiest er niet voor om weduw(e)(naar) te worden (net zo min als je kiest voor ziekte, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid). Dus een beetje onrechtvaardig vind ik het wel. Heb daarnaast een baantje als postbezorger, maar omdat ik in het 42 (nu 40,2)procentstarief val houd ik daar netto maar 5.65 euro per uur van over. Dat loont dus helemaal niet.

  Overigens,iedereen die nu juicht over netto meer op het loonstrookje, houd er rekening mee dat je moet terugbetalen. De onderhandelingen over het Belastingplan 2016 zijn pas half december afgerond, en de Belastingdienst heeft, net als in 2015, met een aantal details totaal geen rekening meer kunnen houden. Zo wordt de algemene heffingskorting boven het minimumloon nog meer versneld afgebouwd dan in 2015. Er is dus een kans dat je straks een verzoek krijgt om aangifte te doen en terug te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kreeg een bruto loonsverhoging van 50E op FTbasis, maar netto kreeg ik zo'n 100E meer. Best prettig! Voorlopig zijn we hard aan het sparen voor een nieuwe zithoek, dus dit gaat erbij.Ik heb gelukkig nooit moeite om doelen te verzinnen :)

  Fijn om te lezen dat je genoten hebt van je diner. Uberhaupt vind ik het leuk te lezen dat je wat meer van het leven geniet en jezelf wat meer gunt. Je hebt het tenslotte verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had al meerdere verhogingen gehad het afgelopen jaar. Uiteindeljk kom ik nu in totaal op 100 euro meer uit, super blij!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik had 88 euro meer, fijn. Ik ga het sparen voor de extra aflossing van 2017. - Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gefeliciteerd. Goed dat jij en je dochter er van genieten. Zelfs ik kreeg er van de WW een paar euro extra bij! Ik moet daar altijd om lachen, want het bedrag is zoveel minder dan toen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze keer niet met dochter uit eten, maar met 4 vriendinnen. Heerlijk bijgepraat!

   Verwijderen
 12. Inclusief een salarisverhoging volgens onze cao heb ik nu € 50 netto meer dan eind 2015. Ik merk er nu nog niets van omdat ik bezig ben schulden af te lossen en alles wat ik overhoud na betaling vaste lasten en een vast bedrag aan huishoudgeld naar de aflossing gaat. (Nog een maand of 8 à 9, dus da's te overzien.)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik had €135 minder maar ik ben per 1-1 van 36 naar 32 uur gaan werken. Ik hoor van mijn collega's die 36 uur werken dat ik anders z'n €60 meer had verdiend netto. Nu valt netto schade alleen maar mee. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ..ik kreeg iets ruim 10 euro meer (AOW)....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb nog geen idee óf en hoeveel ik erbij zal krijgen. Mijn salaris van januari komt pas half februari. Mijn salaris is elke maand verschillend ivm onregelmatigheids toeslag, variabele uren, variabele km. Zal het dus niet echt kunnen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. hier 10 euro meer, het was me ontgaan :) Leuk dat je het benoemd

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wij houden netto ook iets meer over en toch valt het nog een beetje tegen, want ergens anders moeten we weer meer gaan betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Bij ons kreeg Y. een paar euro meer. Het salarisstrookje en het salaris van X. is nog niet binnen. Wij verwachten ongeveer 75 euro netto extra.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Tot mijn verbazing kreeg ik €123 meer. Voor 24 uur werken. En dan zit daar de 3% loonsverhoging per 1 januari nog niet eens bij. Tsjonge tsjonge dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ga per 21 april stoppen met werken. Dat is wel balen nu met deze netto salarisverhoging. Maar die vrijheid straks...... :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had tegen mijn collega van de salarisadministratie gezegd dat ik vond dat ik zoveel geld er bij had gekregen, blijkt dat men was vergeten mijn eigen bijdrage voor de BAPO in te voeren. Foutje bedankt! :( :( :(

   Verwijderen
 20. We werden erg blij van het salrais van manlief, al weten we nog niet precies hoeveel het hoger is. Manlief had nl ook extra reiskostenvergoeding gekregen en hij moet nog op het loonstrookje zien hoeveel dat was. En dat was geen vergoeding die maandelijks komt. Verder heeft hij een periodiek in december gehad. Hoeveel voordeel ee door de belastingherziening bij is gekomen is onduidelijk. Als kostwinner zonder minderjarige kinderen viel die toch al lager uit. Buiten dat is mijn maandelijkse heffingstoeslag ook weer verlaagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Anoniem van 9:08uur kaart een goed punt aan: bewaar allemaal je klapsigaar maar apart in een doos, want door de draaikont regering is de exacte berekening nog niet goed bekend.
  Wij kregen keurig info van onze salarisadministratie bericht erbij dat de juiste berekening in april komt en het teveel weer zal worden ingehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dat ie mooi extra centje voor de autokosten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dat ie mooi extra centje voor de autokosten :)

  BeantwoordenVerwijderen