Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 3 februari 2016

De juiste mindset

Ene RJ schreef op 27 januari, toen het ging over bezuiniging (geen boetes en een lager benzineverbruik) door het aanzetten van cruise control in auto's:

Dit is het eerste bericht dat ik hier lees...
Ongekend dit....geleuter over cruisecontrol op zo'n blog...
Succes verder. Ik ga weer naar MMM.

Mijn reactie was:
Ach ja, ieder zijn ding. Als je diverse reacties over cruisecontrol ongekend vindt, dan kun je misschien beter ergens anders lezen. Geen idee wat je met MMM bedoelt, maar dat maakt niet uit.
RJ
Aangezien berichten eerst goedgekeurd moeten worden had ik niet verwacht dat je hem zou plaatsen... toch even gecheckt. Netjes. MMM is MisterMoneyMoustache. Da's wel apart dat je die niet kent.. Da's namelijk niet zomaar iemand..Heeft toevallig nu een artikel over auto's geplaatst op zijn blog. De mindset hier is niet goed. Ik zou zeggen ga eens kijken/lezen op zijn blog. Leuk en leerzaam. Misschien begrijp je mijn eerste reactie dan ook.  
-----------------------------------------------------------------------------------

RJ vindt de mindset hier niet goed. "Meneer Geldsnor" doet het veel beter. Nu had ik daar zeker wel eens gelezen, ook door Mevrouw Money Wenkbrauw, maar daar had ik de letters MMM niet mee verbonden. Deze MMM, die schrijft ergens op zijn weblog: "Als je niet rijk bent als twintiger, dan doe je het fout".
Geldsnorretje is nu een veertiger en reeds met pensioen. Deze meneer heeft het goed met zichzelf getroffen, dat is duidelijk! Natuurlijk is het interessant om te lezen hoe hij dat deed en hoe hij nu leeft, maar rijk worden vóór mijn 30e zit er voor mij echt niet in, want ik word dit jaar 64 jaar.
Misschien deugde mijn mindset 35 jaar geleden inderdaad niet en heb ik het destijds helemaal fout aangepakt!
Jammer dan, daar is achteraf helemaal niets meer aan te doen, maar heb ik daarom niet de juiste mindset?
In januari had ik 156.260 pageviews, dat is gemiddeld ruim 5000 per dag, daarom neem ik aan dat er ook mensen zijn die waarschijnlijk vinden dat het wel wat meevalt met de mindset hier.

En zo lang ik het zelf leuk vind om te schrijven en er komen mensen lezen, dan is dat prima toch?

40 opmerkingen:

 1. Ik begrijp dit soort reacties ook nooit zo goed. Geen probleem als iemand het er niet mee eens is, even goede vrienden. Maar waarom op zo'n aanvallende manier schrijven? En er zijn zoveel meer lezers die gewoon meelezen en wel genieten van je stukjes. 5000 pageviews is echt uniek; een compliment voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik sluit me daar bij aan. Sommige mensen reageren alleen maar en dan vaak zonder onderbouwing of uitleg met gevolg dat je met vragen blijft ipv dat je er wat van opsteekt. En wat te denken als je pas geslaagd ben als je het van het begin al voor elkaar hebt. Ik denk dat we juist met al onze blogs mensen moeten stimuleren die er minder riant voorstaan maar willen beginnen. Zo ben ik ook door anderen over de streep gehaald.

   Verwijderen
 2. Nou ja zeg......wat een arrogantie om iemand te beschuldigen van een verkeerde mindset.
  Ik vind trouwens het plezier in het lezen van jouw blog en andere consuminderblogs in de creativiteit die jij en anderen ten toon spreiden om goed met geld om te gaan. Het gaat er om dat je straks na je pensionering goed kunt rondkomen.
  Ik vind dat inspirerend en doe er ideetjes op.
  Het gaat er niet om, om ten koste van alles zo snel mogelijk rijk te worden.
  Dat vind ik nl niet zo'n fijne mindset......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. MMM is bij mij welbekend, en het is leuk om zijn verhalen te lezen, over hoe hij zijn leven leidt ergens in de Verenigde Staten en met relatief weinig inkomen het leuk heeft.

  Ik kom dan weer bij jou om te lezen hoe jij jouw leven leidt in Nederland, en ben vol bewondering over hoe jij met relatief weinig inkomen veel kunt doen, qua eten, amusement, huis afbetalen enzovoort.

  In beide gevallen zijn er dingen die ik NIET overneem. Ik ga niet mijn eigen huis verbouwen, zoals MMM wel doet, en ik krijg het maar niet voor elkaar om zo weinig aan boodschappen uit te geven als jij doet, maar dat wil niet zeggen dat ik de sites niet als inspiratie kan gebruiken om in mijn leven ook dingen aan te pakken en te verbeteren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zo doe ik het ook en zo ben ik ook begonnen met al deze blogs, doen wat bij mij past en ontdekken waar mijn grenzen zijn. En grappig genoeg reiken die inmiddels verder dan van te voren gedacht. Maar niet omdat het moet maar omdat we het willen en het leuk vinden.

   Verwijderen
  2. Wat in amerika werkt, werkt hier vaak niet. En dat maakt het hier gewoon lastiger. Amerika is voorzien van meer snel geld, meer mogelijkheden tot het zelf organiseren van eten en voedselbronnen.
   Maar ik heb hier veel zinnige dingen gelezen.
   en als je iets stom vindt? Er zit zo'n kruisje, daar rechts boven in je scherm (apple gebruiker: links boven) op klikken en het gaat vanzelf weg...

   Verwijderen
 4. Ach ja, je kunt je maar ergens druk over maken.

  Wat mij betreft is hier bij jouw een prima mindset, en dat vinden er volgens mij velen met mij gezien je lezers.

  Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is Mister Money Moustache toch eigenlijk een rare naam als je het in het Nederlands vertaalt!
  Ik denk zelf dat RJ een man is en dat hem de mannenmanier van MMM meer aanspreekt. In zijn geval bijvoorbeeld hoe MMM schrijft over auto's. Voor veel vrouwen is een auto een fijn middel om van A naar B te komen. Voor mannen heeft een auto een heel andere gevoelswaarde en is het een speeltje/statussymbool en nog veel meer.
  Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je doet het helemaal leuk dus ga zo door !! :-) Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt me dat zijn reacties meer over zíjn mindset zeggen dan over de jouwe. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed gezegd, dat denk ik ook...

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 8. De reactie van RJ vind ik inderdaad niet kunnen maar jouw manier van reageren op "mijnheer geldsnorretje" en "dat hij het goed met zichzelf heeft getroffen" vind ik nou ook niet uitblinken in vriendelijkheid. Waarom voel je je zo aangevallen door een blogger die van jouw bestaan niet eens weet en het op zijn eigen manier aanpakt? Iedereen doet het op zijn eigen manier en net als jouw blog, is zijn blog echt het lezen waard alleen anders. Ieder het zijne maar laat een ander dan ook in zijn/haar waarde he?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik bedoel, is dat niet iedereen zo gemakkelijk al jong zo veel geld kan verdienen dat hij met pensioen kan. Dan speelt je achtergrond en opleiding ook zeker een grote rol. Voor mensen die niet zo slim zijn en minder mogelijkheden hebben is dit niet weggelegd. Dat bedoel ik met dat hij het goed met zichzelf getroffen heeft.

   Verwijderen
  2. Natuurlijk zijn niet voor iedereen dezelfde kansen weggelegd en hij heeft een hoog inkomen gehad, dat is waar. Wat hij echter bestrijdt is dat je met een laag inkomen nergens kunt komen en zijn "harde" opmerkingen moet je een beetje met een korreltje zout nemen, hij doet dit vooral om te prikkelen. Hij leeft ver beneden zijn inkomen en zoekt slimme oplossingen voor de dingen die hij in zijn leven wil doen. Zo doet hij in zijn eigen omgeving eigenlijk alles op de fiets, weer of geen weer. Hij zoekt creatieve oplossingen zoals jij dat ook altijd deed en doet. Dat is onafhankelijk van inkomen. Ik ben ook geen vermogend mens en ik kan met mijn 51 jaar ook nog niet met pensioen, maar zijn blog inspireert me ook om alles op alles te zetten het toch voor elkaar te krijgen ruim voor mijn 67. Ook al is een situatie niet op mij van toepassing, toch kan ik er leuke dingen uit filteren voor mezelf en geinspireerd raken. Het is maar net hoe je er naar kijkt. :"-)

   Verwijderen
  3. Op de lijst 'blogs die ik volg' staat een blogger die vermelde een buffer van 300.000 euro te hebben. Tsja, denk ik dan. In guldens is dat...heel erg veel. Een andere blogger kocht een appartement in Amsterdam, richte dat mooi in, om daar vervolgens eens goed te kunnen consuminderen.
   Aan de andere kant staan er ook blogs op je leeslijst over echt consuminderen, kleine budgetten en overleven als je in de schuldsanering zit. Heel divers dus. Ook de blog van Mevrouw M.W. past daar dan tussen. Hoewel niet mijn favoriet.

   Verwijderen
  4. @Ineke: Ook met een laag inkomen tot je recht komen en genieten van alles wat er wél is, is zeker mogelijk. Zo ken ik heel veel mensen. Als je slimme keuzes maakt kun je ook met een laag inkomen een fijn leven hebben.
   Voor zover ik bij MMM gelezen heb, leek het mij inderdaad dat hij soms wat "hard" uit de hoek komt om reacties uit te lokken en mensen te laten nadenken over dingen die ze vanzelfsprekend vinden, maar die niet zo vanzelfsprekend zijn als je het nader bekijkt.

   Verwijderen
  5. Ja precies, ik vind het wel grappig hoe hij soms die 'vanzelfsprekendheden' afbrandt. ;-) Bij sommige mensen komt het anders niet binnen omdat ze alleen maar onmogelijkheden zien en niet de mogelijkheden van een bepaalde situatie.

   Verwijderen
 9. Moustache is een woordgrapje: 'stash' is Engels voor 'voorraad' én een koosnaampje voor 'snor'.

  Hij schrijft leuk, heel direct. Voor hem is een auto óók alleen maar iets om hem van A naar B te brengen, en hij doet het meeste op de fiets. Hij benadrukt het belang van gezond leven, fit blijven, dingen zelf kunnen doen en maken, en goede familiebanden en vrienden.

  Hij en zijn vrouw zijn miljonair, maar ze leven van 25.000 dollar per jaar, omdat ze niet meer dan dat nodig hebben om gelukkig te zijn.

  Die uitspraak over miljonair op je dertigste was geschreven als kritiek op een artikel dat je vooral moest netwerken en er goed uitzien om carriere te maken, terwijl hij benadrukt dat je juist béter moet zijn dan je concullega's en zo carriere zult maken. Als je het zo doet, en zuinig en gezond blijft leven, heb je later meer spaargeld en kun je misschien van de rente leven.

  Ik vind jullie blogs eigenlijk wel op elkaar lijken....

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat 'stash' deze betekenis heeft, dat wist ik niet. MMM streeft naar veel geld op voorraad en op basis daarvan creatief en consuminderend leven. Dat spreekt me zeker aan. Op die manier is de naam zeker passend.

   Verwijderen
 10. Ik volg Mister Money Moustach en ik volg jou. Beiden spreken me aan. Van de eerste de (vaak) goede, lange artikelen die zo nu en dan verschijnen. En van jouw de korte stukjes die bijna dagelijks verschijnen, met een heerlijke herkenbare noordelijke nuchterheid.
  Zo verschillend, maar beide inspireren mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het leuke van blogs is toch de diversiteit. Dat je bijna overal iets uit kan halen, dat jou aanspreekt of aanzet tot dingen verbeteren, veranderen... Als ik alleen maar dingen wil lezen waar ik het mee eens ben, dan lees ik mijn eigen blog wel, maar ja, die ken ik al. Bovendien ben ik het vaak na een tijdje niet eens meer eens met mezelf.

  Blogs van MMM, of ERE, maar ook de nodige bij jou aan de linkerhelft: ik lees ze graag. Om er vervolgens mijn eigen manier van bezuinigen - besparen - wat ook van te maken die bij mij past...

  (edit: typen is ook een vak)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wanneer ik via via op een andere blog uitkom en ik lees toevallig een stukje waar ik me niet in kan vinden, klik ik hem weg en reageer gewoon niet. Ik lees jouw blog al jaaaaaaren en ga ik ook blijven doen tot je ermee stopt! Een ieder zn eigen, maar probeer wel fatsoenlijk te blijven in eventuele reacties denk ik dan....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als RJ had geschreven een 'andere' mindset, ipv 'juiste' mindset, dan was het vast anders over gekomen. Zoveel hoofden (bloggers), zoveel zinnen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De juiste mindset zijn mijn woorden.
   RJ schreef: "de mindset is hier niet goed". RJ was verder best vriendelijk: RJ vond het feit dat ik de reactie goedkeurde 'netjes' en verder werd mij succes toegewenst.

   Verwijderen
  2. dat is nog een stukje ondoordachter! (naar mijn mening dan)

   Verwijderen
 14. Wat een negatieve mensen heb je toch af en toe he? Ik snap nooit zo goed waarom mensen dan zo´n reactie moeten achterlaten. Als ik iets niet boeiend vind of geneuzel dan klik ik het gewoon weg. Het zou niet in me opkomen om dan zo´n reactie achter te laten. Vaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. OMG, de mindset is hier niet goed! Zou ik wel blijven lezen? ...trek bloemblaadjes uit een madeliefje... ja, nee, ja, nee, ja Gelukkig, ik mag blijven lezen ook al is de mindset niet goed!
  Was mij trouwens niet opgevallen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ach wat maakt mij jouw mindset uit. nee, niet negatief bedoeld, ik vind jouw stukjes gewoon altijd leuk om te lezen. Dus dat blijf ik ook gewoon doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. En niet iedereen zit erop te wachten om een blog in het Engels te lezen. Ieder z'n ding lijkt mij. Ik kan alleen maar zeggen, ga zo door!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. haha, jij bent juist mijn startpagina. Via jou ga ik naar de andere blogs. Ik geniet juist heel erg van jouw schrijfsels, ben bijna 63 en zal ook nooit miljonair worden. Maar ben wel gelukkig. yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ieder het zijne toch? Ik werd op mijn laatste blog ook zo aangevallen, omdat ik mijn houtkachel gestookt heb!! Ik was er gewoon verbouwereerd van. Maar ja, je word altijd door een strontkar overreden en nooit door een gouden koets.
  Ik lees je blog heel graag en vele met mij zo te zien bij deze reacties.
  Wegschuld.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik moet eigenlijk altijd wel lachen om die mensen die denken dat het leven maakbaar is. Ja hoor... ..... als er nooit iets tegen zit en als je een constante ijzersterke gezondheid hebt.En dan nog! Droom lekker verder denk ik dan.
  groetjes, Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een paar dingen in dit kader over Mr. Money Mustache:
  Hij schrijft dat zijn levenswijze niet voor iedereen is weggelegd en geeft daarbij aan dat mensen met een laag inkomen waarschijnlijk beter zijn in 'frugality'(zuinigheid/soberheid) dan hij.
  Hij richt zich juist op mensen met een bovengemiddeld inkomen en een goede gezondheid die toch moeite hebben met rondkomen door de keuzes die ze maken. Daar ageert hij tegen en dan kan hij flink prikkelend uit de hoek komen.
  Verder is een belangrijk principe: Houd het leuk. Dat kan voor iedereen iets anders betekenen en soms kost dat geld. Voor Mr Money Mustache is dan vooral van belang dat je je realiseert hoevéél iets kost op de lange duur en of je je dat kunt veroorloven en of je dat er echt voor over hebt.

  En verder een compliment voor Zuinigaan: ik lees je blogs graag. Soms schrijf je over een onderwerp wat mij minder interesseert. Dan lees ik oppervlakkig of niet, en wacht ik op je volgende blog. Soms ben ik verbaasd over je keuzes, en dat zet me dan weer aan het denken. Hoe dan ook heb ik de indruk dat je het behoorlijk goed voor elkaar hebt, en dat is inspirerend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je toelichting en voor je lieve compliment!

   Verwijderen
 22. Ik lees beide blogs ook graag. Jouwe wel wat vaker dan MMM, maar dat komt ook doordat ik daar praktisch gezien vaak toch wat minder aansluiting bij heb. Jij bent ook al veel verder dan ik, maar niet zo dramatisch drastisch meer dat de tips praktisch gezien gewoon niet uit te voeren zijn voor mij (tenminste, zolang ik mijn woonkosten nog niet kan aanpassen aan wat ik graag wil).

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Jeetje wat een ophef allemaal...
  Blijkbaar ben ik arrogant en negatief.. Nee, nee dat zeg jij niet, maar lees ik in de reacties.
  Lies heeft wel gelijk; ik ben een man. 45, getrouwd, hardwerkend, 2 kinderen, hypotheek, normaal banksaldo, die wat probeert te veranderen aan zijn/hun leven. Weet niet hoe ik er terechtkwam, maar ben op mister money moustache terechtgekomen, sprak mij zeer aan. Dacht ik ga kijken of ik hier meer over kan vinden. Toen kwam ik op jouw blog terecht. Met waarschijnlijk verkeerde verwachtingen...gelijk naar het eerste artikel; je nieuwe auto. Raakte wat geirriteerd (heb je verder niks van gemerkt he haha); niet vanwege het feit dat je een nieuwe auto had, want heel lang gedaan met oude etc, goed bezig. Maar wel door de reacties van mensen die doen alsof cruisecontrol een primaire levensbehoefte is oid. Vandaar geleuter. O jee, nu worden de mensen die daar gereageerd hebben weer boos...
  Mijn eerste reactie was idd te kort door de bocht. Heb dat met een later bericht geprobeerd nog wat bij te stellen. Is als ik de reactie hier lees niet gelukt....
  Ik vind het een prima en leuk blog, alleen is het er niet één die mij verder gaat helpen met waar ik mee bezig ben.
  Daarom zou ik hier eigenlijk niet meer terugkomen.
  Maar ik doe het toch...hmmm...
  Af en toe lekker leuteren kan misschien ook geen kwaad hahaha
  O jee..nu denkt ie dat ik al z'n artikelen als geleuter af doe...pfff :)
  Veel succes met je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je achteraf nog een reactie geeft!
   Wat ik in bovenstaand blog vooral aan de orde wilde stellen, is dat iedereen zijn eigen prioriteiten en doelen heeft en dat er niet 1 juiste mindset is!
   Wat voor jou goed werkt, dat kan voor mij nutteloos zijn en omgekeerd.
   Ik wens jou veel succes in het vinden van de voor jou perfecte weg in het leven met weinig geld (zodat je tijd overhoudt voor leuke dingen, zoals kinderen, hobby's etc)

   Verwijderen
  2. RJ leuk dat je nog even je 'gezicht' laat zien :-) En toch een eer dat Zuinigaan je koppelt aan de discussie hier. Ook ik vond je, na snel lezen, kort door de bocht, maar inmiddels door de discussie, de blog en jouw reactie ben ik bij MMM terecht gekomen wat mij weer op koers zet om op mijn manier mijn doelen vorm te geven met een mix van allen inzichten die hier en daar geventileerd worden. Ik hoop je her en der nog eens te lezen en als je blogt lees ik het graag. Elke variant in consuminderen of FO te worden is mooi voer om mijn eigen koers en grenzen te vinden. Ik ben zo blij dat ik met blogs zelf mezelf kan opvoeden. Groet van de verlossendeaflossers :-) BTW ben ook lid van de MMM forum in het draadje 'Any Dutch mustachian ...' echter lezende en veel info rijker!

   Verwijderen