Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 11 februari 2016

De laatste "Dubbeltje op zijn kant"

Afgelopen dinsdag heb ik nog weer een keer naar het tv programma "Dubbeltje op zijn kant" gekeken.
Wat mij betreft de laatste keer, want ik ben er wel klaar mee!
Waarom?
Het programma is voor mij erg ongeloofwaardig, het lijkt toneelspel.
Deze keer een stel dat ruim 4000 euro netto per maand verdient, maar toch te veel uitgeeft en dit doet door middel van zogenaamde flitsleningen en doorlopende kredieten. Ze hebben een schuld van 67.000 euro of daaromtrent en die schuld wordt natuurlijk steeds groter.
Ze slagen er in, om in nog geen maand tijd hun financiën zó op orde te krijgen, dat ze bijna 1000 euro per maand kunnen bezuinigen, waardoor ze die schuld in minder dan 10 jaar kunnen aflossen.
Wat doen ze? Alle loterijen de deur uit, het frisdrankapparaat waarmee ze voor 200 euro per maand zelf frisdrank maakten en opdronken de deur uit. Door thuiswerk (enveloppen vullen) gaan ze iets meer verdienen.
In plaats van 1400 euro per maand voor pinuitgaven (boodschappen, afhaaleten, benzine etc) geven ze nu nog 100 euro per week uit en ze houden alles bij in een schriftje.
En ondertussen wordt er ruimschoots reclame gemaakt voor het bedrijf van Annemarie van Gaal.
Ik vraag me af waar het programma toch steeds zulke kandidaten vandaan haalt. Persoonlijk heb ik dus het idee dat er toneel gespeeld wordt en dat het niet om echte problemen gaat. Er wordt amusement geboden, meer is het niet.
Ik denk niet dat ik er ook maar iets van kan leren.
Verder vind ik het kwalijk dat door dit programma de indruk kan ontstaan dat het altijd eigen schuld is dat mensen schulden hebben en dat de geldproblemen zeer simpel op te lossen zijn: gewoon een kwestie van een schriftje met uitgaven bijhouden. En verder dat het normaal is om zo'n hoog inkomen te hebben en dan toch in de schulden te zitten.

37 opmerkingen:

 1. Ik ben het echt helemaal met u eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar bij sommige mensen ís het ook eigen schuld! En die mensen kunnen door hun levensstijl aan te passen wel degelijk hun schulden aflossen. Ik zeg niet dat het altijd zo is, maar ik denk dat sowieso niemand erbij gebaat is om zielig te worden gevonden, want dan duw je mensen in een slachtofferrol waar ze maar moeilik uitkomen.

  Verder kijk ik dit programma ook niet, ik vind het ook ongeloofwaardig. Ik heb gehoord dat ze sowieso flink sjoemelen met die cijfers om te doen alsof er geweldige resultaten worden behaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit was al een herhaling ik heb mij groen en geel geërgerd , wat een mentaliteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben ook al gestopt met kijken. De eerste series vond ik nog wel aardig om te zien, omdat de mensen toen met de neus op de feiten werden gedrukt wat bijvoorbeeld alle apparaten in huis aan stroom deden en welke merken er in de kasten stonden dat het met huismerken ook prima kon. Dat zijn dan nog handige tips waar je je bewust van kunt worden.....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het kan echt! Ik werk met mensen op dit niveau en het gebeurt echt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk je dat de mensen die zo leven iets opsteken van zo'n programma en er wat van leren?

   Verwijderen
 6. Deze vond ik ook echt bizar. Eerder was het inderdaad sowieso nog veel uitgebreider, maar dit sloeg echt helemaal nergens op. Hoewel ik die schulden op zich wel snap als ik die houding van die man zag. Wat ik dan weer niet snap, is dat die vrouw niet eerder heeft ingegrepen. Die had duidelijk wat meer een aanpakkersmentaliteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De mensen die je in dit programma ziet hebben vaak geen idee van de waarde van geld. Ze geven maar uit, kopen totaal overbodige dingen (frisdrankmachine pfff). Als ze vervolgens dikke pech hebben en hun baan kwijtraken hebben ze geen idee hoe hun uitgaven aan te passen. Ze gaan maar door. Ik vind dit heel dom en erger me enorm. De mensen in het programma dat gisteravond uitgezonden werd hadden ook nog eens een ruim inkomen ! Onbegrijpelijk en ook ik heb het idee dat er gemanipuleerd wordt met de cijfers in dit programma.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij kijken inmiddels ook niet meer naar dit programma, nog los van het feit dat dit een herhaling was. Er ligt te veel nadruk op het reclame maken voor het concept dat besparingen mogelijk moet maken.
  Gisteren nog wel naar Wat ben ik waard? gekeken. Ook hier waren de verhalen tenenkrommend. Ik had de stellige indruk dat met name de eerste deelnemers wel heel graag willen laten zien hoe goed ze in de slappe was zitten. Je vraagt je bijna af of ze zich zelf aangemeld hebben:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of ze zichzelf hebben aangemeld maar ze worden niet spontaan op straat gevonden. Het programma gaat bewust op zoek. Dat is wel duidelijk.
   Ik vind het wel leuker dan dubbeltje.
   Ik mis Marieke Henselmans nog steeds met "geen cent te makken".
   Marieke als je dit leest: wanneer maak jij weer eens een echt goed programma over dit onderwerp? :-)

   Verwijderen
  2. Juist! Eens met de strekking van Zuinigaan. En ik vind het een onrealistisch programma waarbij ik me irriteer aan de kille en bedillerige houding van John en Annemarie. En krijg je nauwelijks een baan als je zelf op een uitzendbureau of bedrijf afstapt. Wat je te horen krijgt is dat je via internet kunt reageren. (ervaringen uit mijn omgeving, ik ben zelf met pensioen) En dan die promotie voor sloop de crisis. Daarbij moet je overigens wel al je persoonlijke gegevens invullen. Ook ik mis het bezuinigingsbeleid van Marieke Henselmans. Dat vond ik veel leuker en daar kon je nog eens iets van leren. groet, Joanne

   Verwijderen
  3. Ik kijk hier ook niet meer naar, veel te ongeloofwaardig. Hoeveel ben je waard kijk ik nog wel, maar daar kon je je inderdaad gewoon voor opgeven, dus ik vraag me af wat er allemaal van klopt! Ik mis Marieke Henselmans ook, geen cent te makken vond ik een topprogramma met veel tips!

   Verwijderen
 9. Dergelijke mensen zijn er echt hoor. Vaak geen goed voorbeeld gehad thuis, weinig scholing en problemen op andere gebieden. Ik denk dat deze mensen weinig echte gedragsverandering laten zien door zo'n tv programma. Hulpverlening aan deze mensen is erg moeilijk. Voorbeeld van mijn schoonzoon die als vrijwilliger via zijn politieke partij mensen helpt bij ingewikkelde formulieren: hij had een huilende mevrouw die net aan haar kinderen eten kon geven, voor haarzelf en haar man bleef vaak niks over, of er niet nog ergens een potje was? Bij navraag bleek ze iedere dag enkele magnetron maaltijden te kopen. Toen mijn schoonzoon adviseerde om gewoon eten te koken werd ze heel boos, dat is pas armoedig, zoveer heen was ze nog niet hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook ik ben al eerder gestopt met kijken en ook ik vind het niet geloofwaardig. Iedereen krijgt de schulden op de rit en ook lukt het allemaal om een nieuwe baan te vinden. Help eens een "kansloos" gezin. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De enkele keer dat ik dat heb gezien ergerde ik me ook aan het feit dat spullen door een opkoper nog best veel opbrachten.
  Je mag tegenwoordig al blij zijn dat een kringloopwinkel ze wil ophalen, ook daarvoor moet je soms al betalen ook als het goed verkoopbare dingen zijn.

  Ik moet de komende weken huis van mijn overleden moeder leeghalen en grote kasten zijn gewoonweg niet te slijten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of er een Emaüs/kringloopwinkel bij u in de buurt is.Maar die leveren een woning bezemschoon op.

   Verwijderen
  2. Aukje dank voor de reactie, maar ook daar moet je voor betalen tegenwoordig.
   Soms komen ze wel gratis ophalen maar dan moet alles al op de begane grond worden gezet en dat is ook een probleem met grote kasten.

   Verwijderen
  3. Gecondoleerd met het verlies van jouw moeder. Sterkte met de afwikkeling van de zakelijke dingen en ik hoop dat er veel lieve mensen om je heen staan om te helpen het verdriet te dragen.

   Verwijderen
  4. Lot, gecondoleerd met het verlies van jouw moeder. En veel sterkte toegewenst voor de komende periode!

   Verwijderen
 12. Ik vind de zogenaamde psychologische aanpak van John Williams tenenkrommend.
  En idd grootste sukkels vinden direct een baan.... Erg ongeloofwaardig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind het een hilarisch programma, juist vanwege de ongeloofwaardigheid. Wat ik wel tenenkrommend vind, is dat mensen 'beloond' worden 'omdat ze zo goed hun best doen'. In dit specifieke geval kregen mensen een weekendje samen weg in een duur hotel... En dat met een nettomaandinkomen van ruim 4.000 euro en torenhoge schulden, tsja...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is volgens mij gewoon de betaling die ze ontvangen voor het mogen uitzenden.

   Verwijderen
 14. Ik kijk al jaren niet meer naar zulke programma's, ik erger me dood er aan, zoveel geld en zoveel schulden.
  Ik vraag me af of na enkele jaren ze uit de schulden zijn of blijven of weer in het zelfde patroon vallen?
  Wij leven met een fractie van wat hun hebben en staan niet in het rood, ja we moeten opletten.
  Maar wie moet dat nou niet ook al heb je een riant salaris je gaat erna leven.
  Laten ze maar goede programma's geven ipv van dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die kadootjes die ze krijgen vind ik inderdaad ook te zot voor woorden bij zo'n inkomen. Schulden zijn overigens niet altijd een kwestie van eigen schuld dikke bult. Ik ben blij dat er zoiets als schuldsanering bestaat, vooral voor de mensen die dit echt nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Soms moet je uit dit soort tv-programma's alleen pikken wat jezelf aanspreekt en waar je misschien iets van kan opsteken. En is dat niet het geval dan is het misschien tijd om te kijken naar ander leuk tv-programma.

  Ik heb de aflevering van een dubbeltje op zijn kant ook gezien. Juist omdat deze mensen zo goed verdienen is er naar verhouding zo veel te bezuinigen. En echt, het inzicht in waar al je geld naar toe gaat is zoooo belangrijk.

  Een dubbeltje is in een supercommercieel jasje gestoken, maar volgens mij ontkom je daar tegenwoordig niet meer aan, hoe jammer dat ook is.

  Ik kijk ook altijd naar hoeveel ben je waard en hoewel dat ook in een commercieel jasje gestoken is, ziet het er iets minder in scene gezet uit, terwijl het dat echt wel is.

  Ik wordt daar vaak geintrigeerd door de verhalen achter het financiele plaatje. Zo ook gisteren. Met een beetje googlen kom je achter een heel interessant verhaal van de vrouw uit het eerste gedeelte.

  En de vrouw uit het tweede gedeelte zal vast gedachten opgeroepen hebben als: dan doe je die katten toch de deur uit en eigen schuld dikke bult, maar ik had wel het idee dat Eef haar oprecht goede hulp en tips heeft geboden. Ook het cadeautje vond ik niet misplaatst.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ken de programma's alleen van de diverse blogs die ik lees en heb nooit de behoefte gehad om er naar te kijken. Blijkbaar terecht....

  BeantwoordenVerwijderen
 18. heb zelf het idee , dat de meeste van zulke programma-s nep zijn .
  puur kijkcijfers proberen te scoren !
  gewoon niet kijken dus :}
  het zou misschien een optie zijn , om zoonlief van 19 aan het werk te krijgen , als het zo gemakkelijk gaat , met de camera erbij :}

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het wordt tijd dat ze eens een programma maken over mensen die zorg afnemen en daardoor in de problemen komen. De stapeling Eigen Bijdrage bij jeugd, ouderen,dementen,gehandicapten is absurd,veel te hoog. Kiezen tussen eten of zorg. Dát is wel realistisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou... inderdaad! Ik werk in de GGZ en met alle veranderingen (WMO!) is het voor veel mensen echt passen en meten.

   Verwijderen
  2. Inderdaad, ook wij ondervinden dat aan den lijve. En laten ze dan de politiek -die deze maatregelen genomen heeft- ook niet vergeten. Het valt me op dat men bij RTL de schuld altijd legt bij het individu. Men legt nooit een link met politieke beslissingen waardoor mensen in problemen gekomen zijn.
   groet, Joanne

   Verwijderen
 20. Dit is een aflevering van een aantal jaar terug. Had graag willen weten hoe het NU met ze gaat. Lijkt het idd zo mooi als het nu lijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat mensen met geld niet kunnen omgaan heb ik met mijn naaste collega,s meegemaakt, tweeverdieners, schuldhulpverlening en niks van geleerd , vakantiegeld en extra eerder door de baas laten uitbetalen enz. Zelf werkte ik partime en mijn man werkte fulltime, het lukte ons gewoon. Ze snapte er niks van als je een auto of iets anders kocht. We spaarden er gewoon voor, wat sparen hadden ze nog nooit van gehoord en probeerden wat van ons te lenen, no way, zeuren om mijn geld terug te krijgen. Een keer gedaan, nooit meer, alleen geef ik iemand wat als ze het niet hebben op dat moment, dan hoef ik het meer terug, maar 99 procent is eigen schuld. gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Er zullen best mensen zijn die er niets aan kunnen doen dat ze financiele problemen hebben maar zie de verkeerde geldomgang ook van dichtbij. Gezin met goed inkomen maar toch nog geld lenen om met 4 man naar Turkije op vakantie te gaan, notabene van een vriendin die zelf in de bijstand zat, walgelijk. Hun huis is verkocht op een excecutieveiling door hypo- achterstand maar jezelf van de domme houden en niet snappen hoe het kan, de bank heeft zg. geld weggesluisd. Nou zulke mogen het van mij uitzoeken en zo is het met die mensen bij dubbeltje ook. Laat ze eens mensen opzoeken die er niets aan kunnen doen en die eens aan een baan helpen. Zo makkelijk als in het prgramma werkt het echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. We kijken nu naar RTL5 naar mensen met een koopverslaving, erg schrijnend, nooit geweten dat dat echt een verslaving is met afkickverschijnselen

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik ben ook gestopt met kijken. Het lokt wel, maar ik wil mezelf de ergernis besparen. De opbouw is steeds hetzelfde en mensen krijgen alleen lapmiddelen aangeboden en geen nieuwe vaardigheden. Het stoort mij ook dat Annemarie doet alsof het allemaal gebrek aan wilskracht is van deze mensen. Terwijl het vaker onwetendheid en onkunde is. Zit zij daar als een juf te oreren dat ze moeten stoppen met roken omdat het te duur is of dat ze maar gewoon een baan moeten zoeken. Dat lijkt simpel, maar die fase zijn mensen met schulden echt wel voorbij.
  Ik begrijp dat je niet meer wilt kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Geen idee of het toneel is of niet. Denk wel dat er altijd van dit soort 'minder-verstandige' mensen rondlopen die gewoon hun kop in het zand steken en gewoon nergens hebben meegekregen hoe hiermee om te gaan.
  Wat vind je van 'hoeveel ben je waard' dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Om dezelfde reden ben ik al veel eerder gestopt met kijken, het is inderdaad tenenkrommend. Als die mensen zich maar aanmelden bij bespaarbedrijf S voor de vaste lasten en uitzendbureau R voor extra werk (dat er al-tijd is natuurlijk, als de tv erbij komt wel) kunnen ze ineens boodschappen doen voor 100 euro in de week, minder kleding etc kopen ... Of niet, maar dan ineens toch of zo.

  Ik geloof wel dat dit soort mensen bestaan, maar ik geloof niet meer dat de mensen die aan dit programma meedoen echt zijn - en de oplossingen al helemaal niet! Als het zo makkelijk was geweest, waren wij al van onze schulden afgeweest ;-)

  BeantwoordenVerwijderen