Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 10 februari 2016

Geld lenen: 14 leningen

Bijna 3 jaar geleden ben ik via Wakibi begonnen met het uitlenen van kleine bedragen (microkredieten) aan vrouwen in verre landen. Lees hier hoe ik in 2013 begon.
Ook hier kun je er over lezen.
Wakibi is de Nederlandse versie van Kiva, beide organisaties steunen dezelfde projecten. Per project leen je 25 euro of een veelvoud daarvan uit.
Sinds mei 2013 leende ik geld uit aan:
4 vrouwen in Pakistan
5 vrouwen van de Filipijnen
2 uit El Salvador
1 vrouw van Samoa
1 vrouw uit Kirgizië en
1 vrouw uit Armenië
In totaal leende ik 14 x geld uit.
Ik verstrekte in het afgelopen jaar alleen al 6 x een kleine lening.
Meestal kies ik voor landbouw of handel.
Bijna alles heb ik weer terug gekregen en als ik weer tenminste 25 euro op mijn Wakibirekening heb, dan leen ik weer 25 euro uit.

9 opmerkingen:

 1. Goed van je! Deze vorm van hulp, kleine leningen verstrekken, vind ik geweldig! Ik doe het via KIVA.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij doen het nu ook ruim een jaar. Deze manier van ondersteunen bevalt ons goed. Enkele weken geleden schreef ik om een blog over mijn ervaringen hiermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zeg! Ik heb ook een poosje zoiets gedaan via Kiva, en steeds weer uitlenen als het terug was. Op gegeven moment kwam het echter niet meer terug, dus nu heb ik nog een dollar of 7 open staan, waar ik eigenlijk niets meer mee kan. Niet eraf halen, maar ook niet opnieuw uitlenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik zag op het internet wel een aantal kritische artikelen staan over KIVA. De argumenten slaan vrees ik ook op deze site (de inleners moeten behoorlijke rentes betalen, die soms erg boven de lokaal geldende tarieven liggen. Daarmee is het wel lastiger om aan je armoe te ontsnappen).
  Ik dub dus nog. Het verhaal van Kiva klinkt op zich OK, en helpen wil ik ook graag. Maar werkt dit? En helpt dit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. weet iemand meer over https://en.wikipedia.org/wiki/Zidisha? Ervaringen?

   Verwijderen
 5. Ik doe het nu sinds 23 januari 2015 gestart met 5 vrouwen. En nu heb ik dit jaar numero 9 al geld kunnen uitlenen. Hoe het "aan de andere kant bij de vrouwen" werkt weet ik niet maar er wordt zeer regelmatig terugbetaald en dat maakt mij gelukkig om ze een klein steentje te kunnen bijdragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk berichtje weer zuinigaan!
  En wat goed van je dat je met je eigen zuinige leefstijl ook nog vrouwen in een ver land helpt. Ik ga er ook eens naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik doe het ook al een aantal jaren via Kiva. Destijds bestond Wakibi nog niet. Ik heb wel het gevoel dat ik er goed mee doe en dat de leners er mee geholpen worden maar ik weet niet hoeveel rente zij moeten betalen. Wij krijgen er in ieder geval geen rente van dus eigenlijk zouden alleen de kosten van de field partners gerekend moeten worden. Sommige vrouwen lenen ook een tweede keer voor hun bedrijfje en lijken blij met de mogelijkheid, dus zolang ik telkens (bijna) al mijn geld terug krijg blijf ik er gewoon mee doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ging geïnteresseerd kijken, maar lees dat de partners maar liefst 37% rente aan hun strijkstok laten hangen. Nee bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen