Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 6 februari 2016

Handig, zo'n automatische incasso!

Persoonlijk vind ik automatische incasso's heel handig. Ik hoef er nooit op te letten of ik op tijd betaal, want het gaat allemaal automatisch. Mocht er een incasso zijn waar ik het niet mee eens ben, dan kan ik altijd de incasso laten terugboeken.

Wat betaal ik met automatisch incasso?

Hypotheek
Zorgverzekering
Uitvaartverzekering
Energie
Water
Waterschaps- en zuiveringsheffing
Belasting gemeente
Mobiel
Vaste telefoon/TV/internet
Vakbondscontributie
Krant
Autoverzekering
Wegenbelasting


Er zijn mensen die het liefst overal zelf over willen beslissen en zelf hun betalingen willen verrichten. Dan hebben ze waarschijnlijk het gevoel er zelf meer de baas over te zijn.
Zo zijn er ook mensen die nog steeds een papieren bankrekening hebben, met regelmatig bankafschriften en zonder internetbankieren. Van mensen boven de 80 of 90 kan ik mij dat voorstellen, maar er schijnen ook mensen te zijn van mijn leeftijd die internetbankieren afwijzen.
Ik weet wel dat er gevaren kleven aan digitaal bankieren en dat internetcriminelen er misschien  met geld van banken vandoor kunnen gaan, misschien ook met mijn geld.
Zou dat betekenen dat individuele klanten gedupeerd worden of zijn banken verantwoordelijk voor de beveiliging? Ik ben geneigd de bank aansprakelijk te stellen. Die moet zorgen dat bankieren veilig is.

Ik internetbankier nu zo'n 12 jaar en ik betwijfel of ik nog zonder zou kunnen. De spaarrekeningen die ik heb zijn ook internetspaarrekingen.
Zou jij je kunnen voorstellen dat we ooit weer papieren overschrijfboekjes zouden hebben en bankenveloppen en maandelijks een bankafschrift?

16 opmerkingen:

 1. Ik ben tegen domiciliëringen en bestendige opdrachten. Ik ontvang het liefst nog steeds papieren overschrijvingen die ik naar de bank breng. Enkel voor onze auto- en brandverzekering wordt het verschuldigde bedrag maandelijks van de rekening afgehouden. Ik heb internetbankieren maar gebruik het liefst zo weinig mogelijk. Hoe meer mensen aan internetbankieren doen, hoe groter de kans dat ons bankfiliaal minder mensen tewerkstelt en op de duur zullen er minder en minder bankkantoren waar je nog persoonlijk terechtkan overblijven.
  Mijn internetbankieren gebruik ik vooral om van bepaalde rekeningen uittreksels af te printen. Van sommige rekeningen zoals bv e spaar argenta krijg je geen gratis uittreksels meer en dan moet je portkosten betalen als ze worden opgestuurd vandaar dat ik die thuis zelf afprint.
  Ik kies ook bewust niet voor bv een contract met de energiemaatschappij dat enkel online kan beheerd worden en waar je de facturen enkel digitaal ontvangt.
  Mijn man kent totaal niets af van internet en zeker niet van internetbankieren. Als ik 'iets' tegenkom dan is het voor hem makkelijker om de papieren overschrijvingen te ontvangen en die gewoon ingevuld te gaan afgeven aan de bank. Wij zijn vijftigers....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik als dertiger kan me hier echt moeilijk in verplaatsen. De wereld zal zich steeds meer verplaatsen naar internet. Je kunt nu je hoofd in het zand steken, maar je kunt je er ook in verdiepen. Het is absoluut niet moeilijk, gewoon een kwestie van wat dingen lezen en wellicht even hulp aan iemand vragen de eerste keer. Zo kun je over twintig jaar tenminste ook meekomen.

   Mijn ouders zijn eind 50, begin 60 en gewoon helemaal online, incl iPhones etc.

   Kom eens onder die steen vandaan. De wereld verandert; je houdt het niet tegen door je ervoor af te sluiten. Je maakt het jezelf op termijn alleen maar moeilijker.

   Verwijderen
  2. Helemaal met Anoniem eens. 50 jaar en dan al zo behoudend.
   Inderdaad kom onder die steen vandaan en verander mee met de maatschappij. Vroeger was echt niet alles beter.

   Verwijderen
 2. Ik ben 58 en zou niet graag zonder internetbankieren willen. Diefstal en fraude kan op allerlei manieren, of het nu papier of internet betreft.
  Incasso's gebruik ik voor alles, behalve de energierekening omdat die er een keer een potje van gemaakt hebben (fout op fout). Dat doe ik dus zelf maar wel via internet.
  Over de verantwoordelijkheid bij diefstal: banken proberen die steeds meer op de klant af te schuiven. Natuurlijk moet je je computer goed beveiligen en goed op je inloggegevens en codes passen, maar ik vind dat de bank geen onredelijke eisen mag stellen. Ze willen graag dat iedereen internetbankiert dus ze moeten verantwoordelijkheid nemen en diefstal vergoeden.
  Kassa en radar hebben hier ook al aandacht aan besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook vrijwel alles met de automatische incasso. Heel gemakkelijk, maar ik check wel iedere maand of het klopt, het gevaar is dat je minder grip op de financiën hebt als je het helemaal niet controleert.een fout zit immers in een klei hoekje...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Internetbankieren? Geweldig. Automatische afschrijvingen, prima. Nu kan ik op welk moment van de dag ook rekeningen betalen, betalingen nakijken, zien of het saldo voldoende is voor de komende te verwerken opdrachten, enz.enz. Eega kan niet internetbankieren, maar als er iets met mij is dan neemt zoon/dochter dit klakkeloos over. We hebben zelfs voor een bankmachtiging gezorgd, als er ons tegelijkertijd zou gebeuren kunnen ze zo hun pasjes halen om alles goed te laten verlopen. En over geen banken meer? Dit zijn zaken die je echt op deze manier niet tegen houd. Oh ja, ik tel 72 Lentes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alles digitaal en lekker automatisch laten incasseren. Wel in de gaten houden maar dat kan ook prima met die mobiel bankieren-apps. Elke dag even kijken en dan glipt er niets doorheen. Een bankkantoor voor persoonlijk contact heb ik ook niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn ma is 85 doet ook internet bankieren, daar en tegen vriendin net 60 die zich er tegen afzet en het op haar manier niet kan. Laat alles aan haar partner over.
  Ik vindt het ook prima makkelijk en inderdaad wel nakijken want er gast zeker weleens iets fout , met name na overstappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik bankier ook al ruim 10 jaar via internet en veel rekeningen worden automatisch afgeschreven. Dat bevalt mij prima, zowel prive als zakelijk! Maar soms bekruipt me het gevoel dat we, door massaal via internet onze zaken regelen en te winkelen, meewerken aan de hoge werkeloosheid in ons land!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben dus niet de enige die dat denkt, aan de ene kant is het gemakkelijk, maar aan de andere kant zetten we banen op het spel ,in sommige gevallen zelfs op termijn onze eigen banen, maar we kunnen er niet onderuit omdat het ons in veel gevallen ook opgedrongen word, zoals door de banken, verzekeringen en de overheid

   Verwijderen
 8. Zowel internetbankieren en papierbankieren maar dat laatste heel summier. Ik heb nog een papieren rekening, de oude giro, maar dat is voor het geval alles uitvalt.Ach eigenlijk is het onzin maar ik vind het leuk om 1x per maand nog afschriften te krijgen en zelf eens een overschrijving in te vullen en ja... naar mijn internetrekening. Internetbankieren is super handig als je met Marktplaats bezig bent. alles lekker snel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook wij hebben internetbankieren. Nu mijn pas versleten is lukt dat niet meer met mijn pas. Gelukkig kan ik tot ik een nieuwe pas heb met de pas van mijn man doen. Al gaat het met die van mezelf nog net iets makkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De tijden veranderen. De digitalisering is simpelweg niet meer tegen te houden. Internetbankieren, of tegenwoordig de app, is erg makkelijk. En om eerlijk te zijn zou ik ook niet meer terug willen naar de papieren overschrijvingen en afschriften.

  Bijna alle betalingen gaan via automatische incasso. Internetbankieren gebruiken wij met name om deze geregeld te controleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vanaf de tijd dat het beschikbaar was, werk ik er al mee. Ideal!! :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het verband tussen zelf over je afschrijvingen beslissen/automatische incasso versus al of niet internetbankieren ontgaat me.

  Ik bankier digitaal al jaren en beheer ook alles voor mijn moeder. Maar de manier waarop we door allerlei bedrijven verplicht worden tot automatische incasso irriteert me.

  Voorbeeld: heb 13 jaar in een gemeente gewoond, die dan de lasten elke maand via incasso innen. Tot zover prima. Keurig overzicht, alles wordt elke maand op 30ste of 31ste afgeboekt. En dan boeken ze in de praktijk wisselend, de 25/26/27 of 28ste af. En dat is 1 voorbeeld van de velen.

  Ik wil graag een niet te hoog saldo op de betaalrekening hebben staan, en dat gaat het beste als je er van tevoren op aan kan op welke datum er geld af gaat en hoeveel. Daarom ben ik een groot voorstander van zelf inplannen.

  Overigens zijn er best veel incasso's die wel prima met regelmaat op dezelfde datum verlopen, het kan gelukkig wel... maar je moet altijd blijven opletten.

  BeantwoordenVerwijderen