Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 27 februari 2016

Hoe zorg je voor extra geld als je (te) weinig hebt?

Als je een minimum inkomen hebt, is het soms lastig om rond te komen, vooral als je kinderen hebt. De kinderbijslag is helaas niet kostendekkend, dus ben je in het nadeel ten opzichte van gezinnen waar geen kinderen zijn.

Je kunt proberen met extra werk of bijbanen wat extra te verdienen, maar banen liggen niet voor iedereen direct voor het oprapen. Dat mag zo lijken als iemand in Een Dubbeltje op Zijn Kant naar een bepaald uitzendbureau stapt, maar de werkelijkheid is voor veel mensen toch wel wat anders.

Voor mensen met een laag inkomen zijn er zeker mogelijkheden om aan extra geld te komen.
Zorg dat je alle toeslagen krijgt waar je voor in aanmerking komt:
zorgtoeslag
huurtoeslag
kindgebonden budget
kinderopvangtoeslag als je kind naar de opvang gaat

Gemeenten zorgen vaak voor aanvullende dingen, ook als je niet in de bijstand zit en nèt iets meer inkomen hebt dan bijstandsniveau. In de gemeente Groningen heb je bijvoorbeeld het digitale minimaloket.
Daar kun je heel veel informatie vinden
Je vindt er informatie over:
- Een overzicht minima-regelingen voor kinderen
- Stadjerspas, kortingen voor inwoners van de stad met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau
- Vervanging kapotte apparaten zoals koelkast, wasmachine, computer, tv of kooktoestel voor mensen met een laag inkomen
- Individuele inkomenstoeslag voor mensen die langdurig een laag inkomen hebben.
- Info over zorgverzekering voor minima - dit is in feite een zorgverzekering met korting, geregeld door de gemeente
- Gratis activiteiten voor kinderen en jongeren - sport, muziek, koken, vakantie, spelmateriaal, museum, techniek, fiets.
- Vergoeding schoolfonds voor kinderen
- Aanvragen van bijzondere bijstand
- Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

In veel gemeenten zijn gelijksoortige initiatieven, vraag ernaar bij je gemeente.

Ik vind het heel goed dat er, met name voor mensen met kinderen, heel veel geregeld is.

Nu zijn er mensen, die vinden dat je een profiteur bent als je van dergelijke regelingen gebruik maakt. wat die mensen even 'vergeten', is dat die regelingen er speciaal voor mensen met weinig geld gekomen zijn. Mensen met weinig geld mogen daar dan ook gebruik van maken, toch?

40 opmerkingen:

 1. Mensn, die niet van de geboden mogelijkheden gebruik maken, doen zichzelf en hun (eventuele) kinderen tekort! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat men het spaargeld verzwijgt ;-) Eerlijk duurt het langst!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar ik woon is een stichting die in samenwerking met de gemeente gezinnen ondersteunt met voeding en op FB kan je ook goederen doneren. Ik doe er wel eens vervoer van grotere spullen voor omdat ik een grote auto heb.

  Wat me opvalt is dat sommige gezinnen er zo van uit gaan dat er wel wat voor ze geregeld wordt en bv eisen stellen aan wat ze krijgen of het raar vinden als er iets niet meteen iets voor hen gedaan wordt.
  Zo stond er een vraag op FB of iemand een buggy voor ze had, er werd er een aangeboden maar geweigerd, er zat geen zonnekap op en die wilden ze ook graag.

  Ze willen dus erg graag gepamperd worden en dat is de bedoeling niet, het is bedoeld als tijdelijke ondersteuning op weg naar beter. Al zullen sommige nooit veel verder komen en altijd wat afhankelijk zullen blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap dat je de conclusie trekt dat 'zij' gepamperd willen worden op basis van dit ene voorbeeld.... De groep die je niet hoort zeuren is vast groter. Het valt me op dat we bezig zijn met het stimatiseren van arme gezinnen. Ze willen profiteren, ze willen niet werken, maken misbruik van regelingen en meer van dit soort geluiden hoor je vooral in de social media. Dit soort zwartmakerij hoor je vaak alleen in tijden van ecomische recessie als we het allemaal wat minder lijken te hebben. Er wordt een zondebok gezocht en we gaan zonder medelijden inhakken op dit soort groepen. Ik zeg niet dat niemand misbruik maakt en praat het ook niet goed, maar dat is niet voorbehouden aan mensen met een laag inkomen. Zij zijn wel het gemakkelijkste slachtoffer.

   En voor alle duidelijkheid ik verdien een laag maar prima inkomen en krijg ook nog wat zorgtoeslag. Verder nergens recht op. ;)

   Verwijderen
  2. Ik begrijp wat jij bedoeld. Ik doe vrijwilligerswerk en kom daardoor met de meest arme mensen in aanraking. Ik zie dit ook. Ze maken een rommeltje van hun leven en zijn boos op de samenleving als ze niet of niet genoeg geholpen worden. Maar de meeste zijn gelukkig niet zol Anders was ik er lang mee gestopt.

   Verwijderen
  3. Anoniem dank voor jouw steun.

   Ineke, het waren niet mijn eigen bedachte woorden "gepamperd", dat kwam van de voorzitter naar de vrijwilligers toe.
   En het is ook niet aan de hand van een voorval, we kunnen er veel meer noemen, dit gaf ik als voorbeeld!

   Verwijderen
  4. Ik denk dat er een hele grote groep is die niet opvalt en hun best doen het hoofd boven water te houden. Die worden nu zwart gemaakt in de media om wat anderen doen. Ik vind het gewoon geen lekker idee iedereen over 1 kam te scheren en dat is wel de trent van de laatste tijd. Ook jouw bericht gooit olie op het vuur en aangezien je zelf werkzaam ben met deze mensen is generaliseren gewoon niet de juiste manier.

   Verwijderen
  5. Ineke, jij reageert wat overtrokken. Ik vind echt niet dat de Media er een dagtaak van maakt om deze mensen zwart te maken. Misschien is het jouw Achillespees dit onderwerp. En voel jij dat zo.
   Er is nu eenmaal een groep mensen die zich liever laat pamperen dan eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dat is een feit!
   Dus ook dat mag benoemd worden. Gelukkig zijn de meeste mensen niet zo.

   Verwijderen
  6. Wil je aub geen dingen voor me in gaan vullen? Dank je.
   Inderdaad de meeste mensen zijn niet zo (dus je begrijpt me blijkbaar toch) en het mag inderdaad benoemd worden, alleen wordt er teveel gefocused op mensen die het niet goed doen en wellicht misbruik maken. Ik heb het ook niet over 'De Media' als je goed leest. Ik heb het over de ongefundeerde meningen van allerlei mensen op blogs en social media die maar over elkaar heen blijven vallen en discussies voeren met het mes op tafel, daar heb ik het over.

   Verwijderen
  7. Excuus, ik was in mijn andere bericht het woord 'social' vergeten zie ik nu. Dat is dus waar ik op doelde.

   Verwijderen
  8. O ja en iemand kan alleen 'gepamperd' worden als de gever dat doet. Dus er gewoon mee ophouden is de oplossing, wordt er niemand meer gepamperd. ;) Het probleem ligt dus bij de gever en niet de ontvanger. En dat het voor de ontvanger niet leuk is als de gever daarmee stopt lijkt me zo klaar als een klontje....

   Verwijderen
  9. Soms kun je als gever niet anders dan gever zijn. Als er kinderen de dupe worden door onverantwoordelijk gedrag van een ouder, dan moet je haast wel.

   Verwijderen
  10. Ik vind wel dat jij een wat agressieve manier van reageren hebt.

   Verwijderen
  11. Ineke, blijkbaar zit het je allemaal erg hoog.

   Als iemand recht heeft op tegemoetkoming dan vind ik dit volstrekt normaal als die gene dat ook krijgt. En zeker als er kinderen in zo'n gezin aanwezig zijn is het erg fijn dat deze mensen geholpen worden. Dat even vooropgesteld.

   Maar als mensen willens en wetens de boel besodemieteren dan kan ik daar gewoon echt heel erg slecht tegen.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 3. Dat zie je aan dit blog ook terug. Zelfs als er een vooruitgang te melden is volgt er altijd een maar.Bijvoorbeeld zoals dat er extra inkomen komt, maar er was ook al vier jaar niks bijgekomen. Denk je dat je daar de enige in bent. Wees gewoon een keer blij met iets,
  en doe niet alsof je aan alle kanten tekort komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij doet ze dat ook helemaal niet.....

   Verwijderen
  2. @Anoniem11.35 ik vind dit een zure opmerking

   Verwijderen
  3. Anoniem van 11.35 uur: ik schrijf dat ik de salarisverhoging een verheugend bericht vind. Dat betekent dat ik er blij mee ben. Ik schrijf ook: dat is niet mis! en: niet slecht! En ook nog: een riante 3,65%
   En inderdaad, ik zat 4 jaar op de 0-lijn en hield hetzelfde salaris, maar de kern van mijn verhaal is dat ik juist extra blij ben dat er na die magere jaren nu flink wat bij komt.
   Ik ben een Fries en wonend in Groningen. Noorderlingen zeggen als ze iets fantastisch vinden: dat is niet slecht! Of: het kon minder.
   Waarschijnlijk mis je deze informatie en denk je dat ik niet blij ben, maar dat is wél zo!

   Verwijderen
  4. Nou ik dacht het ook hoor, toen onze CAO gewijzigd werd en we nu een procent meer gaan ontvangen, daar kan je nogal blij van worden. Dus ik begreep Zuinigaan helemaal daarin. Je mag er best zetten dat je al 4 jaar geen verhoging gekregen had.

   Verwijderen
 4. Ik vind als je recht hebt op deze regelingen niet dat je een profiteur bent als je daar gebruik van maakt.

  Ik vind echter dat als je niet eerlijk bent en bv spaargeld verzwijgt dat je dan wel een profiteur bent of eigenlijk vind ik dan dat je de boel aan het flessen bent.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sas, wanneer hou je er nou eens over op? Je lijkt wel een terrier hoe je je in het onderwerp hebt vastgebeten.

   Verwijderen
  2. Ik denkt dat Sas (net als ik) zich behoorlijk heeft opgewonden over dit asociale gedrag en het nog goed praten door sommigen ook!

   Verwijderen
  3. Na een keertje of zes is de boodschap wel duidelijk hoor.

   Verwijderen
  4. Joh Ineke, zuinigaan begint er toch iedere keer zelf weer over.

   Dan ben ik ook best bereid om nog een keer te vertellen hoe ik er over denk.

   Sas

   Verwijderen
  5. En over een terrier gesproken, je had het zeker over je eigen bijdrage aan dit blog

   Groetjes Sas

   Verwijderen
  6. Sas ik lees regelmatig jouw reacties en ik denk steeds: Yes, je zegt vaak precies wat ik denk. Begin jij binnenkort ook en blog want dan ga ik je volgen :)

   Verwijderen
  7. Ik ben het helemaal met Sas eens! En dat ze zich er in vast bijt, begrijp ik ook. Dat mensen frauderen, interesseert me totaal niet, maar ga er niet over lopen opscheppen op je blog.
   En vervolgens zeggen, dat het niet voelt als fraude.
   Zuinigaan lult nu een uur in een uur over haar frauduleuze koopsompolissen en die Minima Koningin is net zo erg.
   Houd je gesjoemel lekker voor jezelf!

   Verwijderen
  8. Pfffffff.....

   Verwijderen
  9. Anoniem van 22.17 uur. Ik ben er nu wel klaar mee, we weten het nu wel hoe jij er over denkt! Voorlopig ga ik alle reacties eerst lezen en goedkeuren. Je beneemt mij de lust om een blog te schrijven!

   Verwijderen
  10. Over minder beladen onderwerpen schrijven wilt misschien ook helpen.
   Je komt er zelf in een paar blogs op terug. Deze reacties verbazen mij niets.
   Jij hebt zelf gezien wat het bij KM haar Blog losmaakte en jij gaat hier vrolijk verder over dat onderwerp.

   Verwijderen
  11. @e, ik denk niet dat ik en blog begin. Wel erg leuk dat je mijn blog zou gaan lezen als ik er 1 zou beginnen :)

   Ik vind het heel wat dat mensen zoveel over hun piveleven op internet zetten, dat zie ik voor mezelf niet zo zitten ;)

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 5. Ik vind het leerzaam om te lezen hoe andere mensen op de hoogte zijn van allerlei regelingen en als ze ervoor in aanmerking komen ook gebruik van maken. Uiteraard zonder voorbedachte rade.
  Ik denk dat veel mensen met een laag inkomen of een inkomen net op de grens van laag niet al die regelingen weten (ik ga maar even van mijzelf uit). Dus altijd handig om bij te lezen.
  En ik ben blij dat er een vangnet is. Toch zou ik nog blijer zijn als ik geen vangnet meer nodig had (huur- en zorgtoeslagvangnet). Door een piepklein buffertje kom ik niet in aanmerking voor kwijtscheldingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die voorzieningen en toeslagen zijn een fijne voorziening voor hen die daar recht op hebben En ik denk dan vooral aan voorzieningen voor kinderen. Er zullen vast wel mensen zijn die hier misbruik van maken, maar voor zover ik weet is de controle behoorlijk streng.
  'Vervanging van elektrische apparaten'is trouwens in sommige gemeentes niet meer zo.
  Mensen die 'een rommeltje van hun leven maken' zijn er altijd geweest en die mensen vindt je in alle lagen van de bevolking. Maar ja, als je geld hebt valt dit makkelijk te maskeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen ik in de bijstand terecht kwam doordat ik ging scheiden, was ik niet op de hoogte van allerlei toeslagen, alleen huursubsidie wist ik, maar ik kwam uit een eigen woning met mijn ex partner. Dus van de mensen bij de sociale dienst kreeg ik vriendelijk het verzoek om alle toeslagen die er maar waren aan te vragen.....Zij hielden het vervolgens weer in op mijn uitkering zodat zij minder aan mij moesten uitbetalen. Ik was er op dat moment erg blij mee, even wat extra lucht met 2 kindjes toen nog beide in de luiers. Ook werd ik gewezen op kwijtschelding aanvragen, tot dan toe ook nog nooit geen gebruik van kunnen maken, wist niet eens dat dat kon.....

  Een jaar later wederom kwijtschelding ontvangen....jaar later niet omdat ik "teveel" eigen vermogen had, ik meen dat ik toen net 1900 euro had gespaard. Ik vond het jammer, maar niet erg. Ik kon het immers ook wel betalen, al was het zuur omdat ik erg lang over dat gespaarde bedrag had gedaan...Maar ik heb vanaf die tijd altijd alle belastingen netjes betaald!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn dat er mogelijkheden zijn. Ik kan me voorstellen dat zo'n situatie soms uitzichtloos lijkt en Door een steuntje in de rug is het misschien net wel mogelijk om de knop om te zetten om weer die sollicitatiebrief te versturen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook best wel dat je moedeloos kan worden al je keer op keer op keer wordt afgewezen. Dus dan is het extra moeilijk om weer opnieuw te gaan solliciteren, petje af hoor voor die mensen die in deze situatie zitten.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 9. Geen mens kan 100% volgens wet en regels leven. Allemaal doen we wel eens iets dat niet door de beugel kan. Ga er maar vanuit dat er altijd een groepje mensen zal zijn die misbruik maakt;fraudeert; de kantjes op het werk er af loopt; de belasting tilt;onverdiende bonussen int; de klusjesman zwart betaalt; of de huishoudelijke hulp, enzovoort enzoverder. Vul zelf maar in. Ach de meesten doen hun best zo eerlijk mogelijk te leven. groet, Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Overzichtelijke informatie zo alles bij elkaar. Ik denk dat er zat mensen zijn die niet op de hoogte zijn van dergelijke regelingen. Overigens vind ik wel dat je met kinderbijslag een heel eind komt hoor. Ligt er maar aan wat je eisenpakket is. En hoe oud je kinderen zijn.

  Wij houden (nu nog) over van de kinderbijslag en sparen de rest alvast voor als de kosten hoger worden (middelbare school).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een goede site om snel te checken waar je eventueel recht op hebt: rechtopgeld.nl

  Net als Sas vind ik ook wel een beetje dat doordat het betoog van Zuinigaan eindigt met "Toch?" ..... bewust opnieuw de knuppel in dit hoenderhok wordt gegooid.......

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ben je een profiteur als je van die regelingen gebruikt maakt? Is een huiseigenaar die gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek dan ook een profiteur?
  Ik vind profiteur negatief klinken. Dan denk ik meer aan iemand die altijd een ander laat betalen, altijd bij een ander op visite gaat zonder iets mee te nemen en zelf nooit iemand uitnodigt, iemand die altijd met een ander meerijdt en nooit een euro voor de benzine meebetaalt. Dat soort mensen.
  Gebruikmaken van regelingen en subsidies vind ik gewoon gebruik-maken-van-de-potjes-die-er-voor-je-zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. dit blog is wel een behoorlijk beetje , olie op het vuur gooien....

  BeantwoordenVerwijderen