Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 15 februari 2016

Hooggeschoolden werken voor een habbekrats

In sommige sectoren kunnen afgestudeerden absoluut geen werk vinden in de sector waar ze voor opgeleid zijn. Mensen met een masteropleiding halen de vuilnis op, brengen de post rond of werken onbetaald op een zogenaamde werkervaringsplaats.

Het TV programma De Monitor heeft er al twee keer aandacht aan besteed.
De eerste uitzending ging over uitbuiting op een werkervaringsplek. Door een tekort aan banen voelen veel afgestudeerden zich toch gedwongen om in te gaan op zo’n onbetaalde werkplek. Ze durven niet te weigeren omdat ze bang zijn om anders nooit aan een baan te komen in hun branche. Veel van de jonge afgestudeerden wordt bij het aangaan van een wep-plek een baan in het vooruitzicht gesteld, maar dan moeten ze eerst wel een tijd onbetaald werken. (bron: De Monitor)
De 2e uitzending ging over de rol van de opleidingen die te veel studenten opleiden, terwijl er voor die studenten helemaal geen werk is.
Opleidingen lichten studenten niet eerlijk voor over perspectief op werk. Hogescholen en universiteiten hebben belang bij zo veel mogelijk studenten. Elke student betekent inkomen voor de hoger onderwijs instelling. Hoe meer studenten je lokt, hoe beter dit is.
Er wordt gegoocheld  met cijfers, zodat het lijkt alsof er een redelijke kans op werk is, terwijl deze kans voor sommige opleidingen vrijwel nihil is.


In welke sectoren is de werkloosheid heel hoog?
(toegepaste) psychologie
orthopedagogiek
juristen,
bouwkundigen,
bestuurskundigen,
communicatie
journalisten
En misschien nog wel veel meer!

En wat doe je dan, met je misschien torenhoge studieschuld?  Je probeert om toch een inkomen te krijgen door een "stage", een werkervaringsplaats of werk dat ver onder je niveau is.
Ik vind het zonde van de energie en inspanningen van al deze mensen die vol enthousiasme aan een studie begonnen en nu in dit werkveld totaal overbodig zijn.

45 opmerkingen:

 1. Maatschappelijk werk en dienstverlening is ook bijna geen werk in te vinden. Werk zat, maar geen geld voor betaalde banen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verbaast mij niets. Dat was 30 jaar geleden al zo, toen ik afstudeerde als maatschappelijk werker. Vandaar mijn jarenlange werkloosheid.

   Verwijderen
  2. Arcehologie en geschiedenis, zelfde laken een pak.. Of je werk vindt hangt veel meer af van je sociale vaardigheden en van je netwerken dan van je diploma's. Want half NL is inmiddels hoogopgeleid.

   Verwijderen
  3. Mijn oudste heeft archeologie gestudeerd en vanaf haar afstuderen altijd een baan als archeologe gehad!

   Verwijderen
  4. En hoe lang is dat geleden, Janne? Het is heerlijk voor je dochter, begrijp me goed. Maar ze is een uitzondering. De meeste afgestudeerde archeologen vinden geen werk in hun branche. En ja, ik heb ook een oudste die binnenkort afstudeert in de archeologie, dus ik ben op de hoogte.

   Verwijderen
  5. Ik meen me toch te herinneren dat zuinigaan die jarenlange werkeloosheid wel prima vond. Als je het echt zo erg vond had je namelijk ook eens aan omscholen kunne denken.

   Verwijderen
  6. @Anoniem van 17.04 uur: ik had een partner met een zeer ernstige psychiatrische problematiek waardoor de zorg voor mijn kinderen op mijn schouders terecht kwam. Ik heb inderdaad aan omscholing gedacht. Vanaf dat de jongste 8 was, ben ik met omscholing begonnen.

   Verwijderen
  7. @Lieve Zuinigaan, de anoniem van 16:54 is niet dezelfde als die van 17:04. Dit even om misverstanden te voorkomen.

   Verwijderen
  8. @Anomiem van 19.00 uur: ja dat had ik wel door! Archeologie is inderdaad niet een gemakkelijk werkveld voor werkzoekenden. De "markt" is intussen wel verzadigd. De dochter van een vriendin van mij, nu 43 jaar studeerde ongeveer 18 jaar geleden af. Toen was er nog vrij veel werk. Ze heeft het reuze naar haar zin, ik hoop dat het jouw dochter ook lukt om aan de slag te komen!

   Verwijderen
 2. Wordt er gegoogeld of gegoocheld met cijfers? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoelde gegoocheld met cijfers. Dank je! Ik ga de tekst veranderen

   Verwijderen
 3. En wat te denken van de laagopgeleiden ? Die werken niet meer als vuilnisman of postbezorger (voor die 'habbekrats') omdat hoogopgeleiden, noodgedwongen, hun plaats innemen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet ieder bedrijf heeft interesse in een hooggeschoolde als het gaat om beroep van mbo niveau omdat deze mensen snel weer weg kunnen gaan als ze beter kunnen krijgen.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
  2. Laagopgeleiden zitten inderdaad nog meer in de knel omdat hoger geschoolden hun banen inpikken. Alleen daar ging het programma De Monitor niet over.

   Verwijderen
 4. Dit is niet van de laatste tijd maar al vele, vele jaren zo! Als eindexamen-kandidaat zou je zelf ook een beetje moeite kunnen doen (kranten lezen, informatie inwinnen bij instellingen/bedrijven) om erachter te komen of jouw studie tot werk of tot werkeloosheid zel leiden. Garanties krijg je nooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat je zelf met wat extra informeren en een beetje gezond verstand er ook achter kunt komen hoe de baankansen echt zijn. Maar veel mensen gaan dan evengoed de studie doen, want ze willen "iets leuks" doen, hun passie/hart volgen. Maar dat is tot op zekere hoogte een luxe geworden. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het gedeeltelijk met je eens...je krijgt nu dan ook een grote groep studenten die voor de 'baankans'kiezen...met alle gevolgen van dien. Deze markt is dan ook bij afstuderen verzadigd...zie milieukunde/informatica. Wat is wijsheid? Wij hebben hier lang over nagedacht met onze dochter. En toch vind ik dat je je hart/passie moet volgen.WMT

   Verwijderen
 6. Mijn dochter wil Psychologie gaan studeren (bij veel universiteiten een loting studie). Dit wordt haar regelmatig afgeraden i.v.m. de hoge werkloosheid in dit vakgebied. Toch ligt hier haar hart, haar passie. Ik vind dat ze haar hart moet volgen, dan zal het haar ook lukken hier een baan in te vinden of te creeren. Ze kan uiteraard een andere studie gaan volgen met meer perspectief op werk, maar dit kan op het moment van afstuderen alweer anders zijn. Denk aan studie's als informatica, milieukunde etc. De ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel dat veel nieuwe studie's/beroepen nog in het verschiet liggen. Ga je een studie volgen waar je hart niet echt ligt, dan ben je ook niet echt gemotiveerd...4 jaar is dan een lange zit...WMT

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk zou dat het mooiste zijn, maar de meeste mensen op deze wereld denken niet na over hun passie, er moet gewoon brood op de plank komen. 4 jaar is een lange zit, daarna jaren niet of moeilijk je geld kunnen verdienen is nog veel langer.. Garantie heb je niet, bij psychologie weet je bijna zeker dat je geen baan vindt.. (nichtje kan niet eens een stageplek vinden en daardoor niet afstuderen) Julia

   Verwijderen
  2. Ik heb 3 nichten, 1 is 35 en werkloos afgestudeerd maatschappelijk werkster, 2 zijn voor in de twintig en studeren maatschappelijk werk en dienstverlening. Twee van hen studeren of studeerden aan een orthodox gereformeerde hogeschool. Daar wordt hen voorgehouden dat er altijd werk is, want er zijn altijd mensen die hulp nodig zullen hebben. Dat laatste is ook wel zo, maar dat werk is dan onbetaald.

   Verwijderen
  3. Julia...ik begrijp je reactie. Dit hebben wij ook meegenomen in onze overweging. Echter...wij zijn realistisch,maar niet van het doemdenken...Je moet in jezelf geloven om te bereiken wat je wilt en er voor gaan...volg je hart. Het zal moeilijk zijn om een baan te vinden, maar niet onmogelijk. Geloof in jezelf!! Ik denk niet dat je gelukkig wordt in een beroep waarin je alleen maar werkt voor brood op de plank. En als je je beroep niet echt leuk vindt ben je waarschijnlijk ook niet echt een gemotiveerde werknemer met alle gevolgen van dien...WMT

   Verwijderen
  4. Mijn zoon zit in de laatste fase van zijn psychologiestudie. Hij doet er ook nog filosofie naast, duidelijk een kwestie van zijn passie volgen dus. En hij heeft genoten! Zijn dubbele master heeft hij wel gekozen met het oog op de arbeidsmarkt (en combi van statistiek en entrepeneurship), inmiddels heeft hij al enkele betaalde opdrachten binnen. Kortom volg je hart, maar laat je hoofd ook meespreken.

   Verwijderen
  5. Nog een advies voor aankomende studenten: ga bij een vereniging. Hoeft geen studentenvereniging te zijn, als je er maar actief leert netwerken. De tijd van solliciteren is voorbij, werk of een opdracht haal je uit je netwerk.

   Verwijderen
  6. Marni: Bedankt voor je positieve respons. WMT

   Verwijderen
  7. Als ik eerlijk ben? Met de juiste opleiding en de juiste specialisatie is psychologie juist een studie waar erg veel werk in is.
   Ik zoek me helemaal scheel naar een psycholoog die verstand heeft van hoogbegaafdheid in mijn regio. Of de combinatie autisme/hoogbegaafdheid.
   En als je mag testen: in veel regio's is daar ook een tekort aan. Er zijn overal wachtlijsten van zeker 4 tot8 maanden.

   Verwijderen
  8. @Lottebees, zoek eens bij Pharos als die nog bestaat. Die hadden toen ik er nog mee te maken had, vele psychologen die testen afnamen bij hoogbegaafden. Of je aan de uitkomsten van die testen wat hebt is weer een andere. Wij hadden er niets aan want de school deed er niets mee. En doorgaans moet je die testen zelf betalen. Ik zou er nu niet meer voor kiezen.

   Verwijderen
 7. Dit probleem is niet alleen van deze tijd, dat was 10 jaar geleden ook al zo.
  Ik raad mensen altijd aan om als ze geen baan kunnen vinden een baan te creëren door zelf ondernemer te worden.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier kan ik me helemaal in vinden, neem het heft in eigen handen! Eigen ondernemer zal niet voor iedereen geschikt zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden, bij(om)scholing etc. In ieder geval niet bij de pakken neer gaan zitten en geloof in jezelf en je eigen kwaliteiten. Nu een studie kiezen is voor de meeste scholieren al moeilijk...wie weet hoe ze er over een aantal jaren over denken? Misschien gaan ze dan wel een hele andere richting op? WMT

   Verwijderen
  2. Mijn zoon is ook bezig een onderneming op te zetten. En zijn vooropleidingen (administratie en maatschappelijk werk) komen nu op een heel andere manier van pas.

   Verwijderen
 8. De markt kan ook snel veranderen in 5 jaar, dat is bijv zo met juristen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal met je eens! Toen ik begon aan mijn studies (nederlands en notarieel) recht kon het bijna niet op, juristen zijn altijd nodig was het toen. Intussen kwam de crisis en veel kanditaat-notarissen moesten eruit, helaas is de markt nog meer zeer traag aan het herstellen. En ook buiten het notariaat is het niet makkelijk op het moment.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 9. Vergeet ook vooral niet kunstgeschiedenis e.d.! Ik denk dat je nooit - ongeacht je studie - maar moet denken dat het wel komt aanwaaien. En idd, sommige beroepen lenen zich ook prima voor ondernemerschap. Dat gaat ook niet altijd over rozen, maar het is wel een optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zat zelf in de jeugdzorg. Een jaar of 5. Altijd maar vechten voor een jaarcontract. In die tijd werd bij elke vacature 125 reacties ontvangen.. Leuk zo' n passie, maar ik kon de onzekerheid niet aan en heb mij laten omscholen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is inderdaad sector en tijdperiode afhankelijk. En dat is volgens mij niet alleen nu, maar van alle tijden. Kijk naar de IT. Bij het bedrijf waar ik werk is het aantal hoog opgeleiden niet aan te slepen, zij het dat momenteel wel veel extern/ZZP geworven wordt. Op de afdeling waar ik werk hebben wij hoog opgeleide medewerkers met een grote diversiteit aan achtergronden: van Neerlandici tot biologen. Niet technisch. Misschien niet de passie die zij eerst voor ogen hadden tijdens hun studie, maar ze hebben nu wel een goede baan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste BespaarBalans,
   Neemt je bedrijf ook nu nog werkloze Neerlandici/biologen aan? Of zijn deze mensen allemaal ingestroomd voor de crisis? Dat is wel van belang denk ik.

   Verwijderen
  2. Het ICT bedrijf waar mijn jongste dochter werkt, neemt nog wel werkloze biologen aan. Ze is vorig jaar april begonnen.

   Verwijderen
  3. Suzanne, ja hoor! Het gros van de mensen (meer dan 35) is sinds vorig jaar zomer ingestroomd.
   Extern is er steeds minder kwalitatief goed personeel te vinden, laat staan voor interne functies.

   Verwijderen
 12. Mijn dochter studeerde cum laude af als forensisch psycholoog, (master) had een goede stage-plek en nu daar een vaste baan en nu met de opleiding GZ psycholoog bezig. Niet iedereen die een opleiding doet is er ook echt voor geschikt
  Als psycholoog is tegenwoordig alleen werk als GZ psycholoog.
  Is wel een hele investering in tijd en geld.
  Elly
  In de psychologie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Elly, heb je de afleveringen bekeken waar ZuinigAan naar verwijst? Ik wel. In de afleveringen komt nu juist naar voren dat er *geen* banen zijn in de GGZ. Wel veel WEPpen (Werk Ervarings Plek) voor afgestudeerden. Met wel 50 euro onkostenvergoeding per maand, en verder geen salaris of niks. En eindeloos de WEP verlengen en na verloop van tijd verlaat je de organisatie zonder baan om vervolgens jouw takenpakket weer ingevuld te zien door de volgende WEPper.

   Mijn zoon heeft Internationale Ontwikkelingsstudies gedaan, ook cum laude afgestudeerd en werkt nu voor 2 non-profitorganisaties. Geen vast contract. bij een organisatie zelfs als ZZP-er. Dankzij buitenlandse stages, tweetalig VWO, veel activiteiten als vertrouwenspersoon bij een sportorganisatie, marathons lopen voor een goed doel heeft hij dit voor elkaar. En goed je verhaal kunnen doen en jezelf kunnen presenteren doet de helft. Maar ook hij heeft 4 maanden moeten solliciteren en zat toen in de piepzak. En veel afgestudeerde studiegenoten van hem werken nu bij een klantenservice of callcenter. Het is fijn als je eigen kind succesvol is, maar meestal is hij of zij dan een uitzondering.

   Verwijderen
  2. Mijn dochter werkt niet bij de GGZ, maar in PI Vught, dus in de gevangenis. De GZ-opleiding is een vervolg opleiding ( na de universitaire opleiding en de opleiding forensisch psycholoog )zodat je geheel als zelfstandig psycholoog kan werken, je kunt deze opleiding alleen doen met een vaste baan en onder leiding van een psychiater, als supervisor. Ook je werkgever moet erachter staan en voor haar is dat Justitie. Ze is ook bezig om te promoveren, naast haar baan en andere opleiding, het is dus zaak om je te onderscheiden. En al lang voor je afronding van je opleiding te zoeken naar een baan. Het is inderdaad een uitzondering mss En natuurlijk is het tegenwoordig een vereiste om jezelf goed te presenteren en je passie laten zijn en vooral om van voren alles, zoveel mogelijk te weten te komen over je toekomstige werkplek. Elly

   Verwijderen
 13. Mede door het probleem dat hoogopgeleiden geen passend werk kunnen vinden, zijn er best wat werkelozen.
  Want als die hoogopgeleiden een baantje nemen wat ze 'makkelijk' kunnen, te hoog voor opgeleid zijn, dan zijn er dus ook mensen die wel op dat niveau zijn opgeleid die dat baantje dus niet krijgen. En die hebben een berg minder keuze vaak.
  Als de overheid iets meer zou toelaten qua ondernemen, gaat het denk ik een stuk makkelijker worden om een betere doorstroom te krijgen. (en niet zo krampachtig iedereen aan het werk willen. Er zijn genoeg mensen die niet willen werken en verplicht eindeloos moeten solliciteren)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is op dit moment niet genoeg werk voor iedereen. Dat wordt ook nog eens versneld door automatisering en robotisering. Ook in de GGZ zie je meer en meer I-hulpverlening, dus geen gesprekken meer met met een life psycholoog. Zorgverzekeraars gaan juist graag voor die I-help, veel goedkoper. Als de bevolking nog verder groeit zal het probleem van de werkloosheid alleen maar toenemen.

   Verwijderen
 14. mmmm, de wereld zien als een plek waar je wordt uitgebuit, waar je hoge studieschulden hebt, waar je onder je niveau werkt, werkt voor een habbekrats...
  waar het slecht is om werkloos te zijn of op werkervaringsplek te werken

  ik heb dit nooit willen geloven, er is een andere manier om naar de wereld te kijken
  ik weet helemaal niet wat mijn niveau is, en daarom heb ik nooit onder mijn niveau gewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. die arme jeugd:
  met een iPhone 6 van 800 euro in de hand, voor 400 euro aan kleren aan, na studie een jaartje naar australie backpacken, vrijdag en zaterdag avond stappen...
  moeilijk hoor om van die studieschuld af te komen.

  Toen ik 25 jaar geleden ging werken ging ik van 400 gulden in de maand naar 1400 gulden, na 12 maanden had ik 12000 gulden op mijn bankrekening staan

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hele systeem klopt voor geen meter, dat arm en rijk gedoe, mensen met een hoge diploma doen niks, verdienen veel, mensen met minder doen meer en verdienen weinig tot niks, doet me allemaal denken aan het slavernij gedoe. Ik zit boven jou en jij zit onder mij en ik mag alles met je doen en je hebt niks te zeggen. Ben ik blij dat ik geen kinderen op de wereld heb gezet. Heb geen oogkleppen op zoals mijn ouders en de rest van de wereld dit heeft.

  BeantwoordenVerwijderen