Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 25 februari 2016

Twee keer te laat!

Het zat me gisteren niet mee.

Ik ontdekte dat ik nog geen dag geleden een mailtje van de gemeente Groningen had ontvangen omdat ik kon aangeven op welk stembureau ik zitting wilde nemen. Ik opende de pagina en toen bleek dat alle stembureaus bij mij in de wijk al vol zaten. Ik was te laat, er was geen enkele plek meer vrij! Dat wordt fietsen of autorijden op 6 april. Ik heb wel gehad dat de pauzes op het stembureau 50 minuten waren. De fietstijd is 15 minuten. Dus dat is 30 minuten fietsen en 20 minuten thuis. Ik probeer wat langere pauzes te vragen.

Sinds 1 januari wordt het huisvuil op een andere dag opgehaald. Het was altijd op een maandag, op een werkdag. Ik zette de grijze container om 8 uur buiten en stapte op mijn fiets naar het werk.
Nu worden aan de straat aangeboden containers geleegd op mijn vrije woensdag en moet ik er de wekker voor zetten. De eerste keer dat ik mijn container buiten wilde zetten, op 27 januari, was ik om vijf over negen nèt te laat. Nu zette ik mijn grijze bak om half negen op de stoep en wat bleek? Wéér te laat! En ik had nog wel de wekker gezet! Ik had verwacht voorlopig op mijn vrije woensdag te kunnen uitslapen, maar nu moet ik over 14 dagen nog vroeger opstaan! Helaas!
Niet dat ik zo vaak een hele container heb, de laatste leging was ergens in december vorig jaar, ik heb in mijn eentje niet zo heel veel afval en zet de bak 1x per 2 maanden bij de straat.

24 opmerkingen:

 1. Waarom zet je niet dinsdag avond de container aan de weg? Dan kun je woensdag heerlijk uitslapen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja precies.hier komen ze soms op zo vroeg dat ik m ook de avond van te voren buiten zat.altijd op tijd dan ;-)

   Verwijderen
  2. Officieel mag dat niet, je mag die pas vanaf 6.00 uur op de dag zelf buiten zetten. Maar ik denk dat ik het toch maar doe. Ze komen 1x per 14 dagen en ik maak ongeveer 1x per 2 maanden gebruik van de service. We betalen hier overigens niet per keer, maar per jaar, ongeacht wat je aanbiedt.

   Verwijderen
  3. Hier mag je hem vanaf 22:00 de avond ervoor neerzetten.
   Ik vind die regel van 6:00 wel erg onredelijk..

   Verwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  5. De regels zijn per gemeente anders, maar ik kan me niet voorstellen dat je, als je vóór in de route zit en je bak dus vroeg op de dag geleegd wordt, bezwaar wordt gemaakt...

   Verwijderen
 2. Ik vind die ondergrondse containers bij hoogbouw zo handig.
  Je bepaald zelf het tijdstip wanneer je de afval weggooit. Heb ik helaas ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik woon vlak bij zo'n ophaalplek van containers. De hele avond is er gerol van containerwieltjes over de klinkerstraat...tot twee uur snachts aan toe. En dat drie keer per week, want er zijn zoveel bakken nu. Heel storend. Misschien kan je afvalophaaldienst bellen en vragen hoe hun planning loopt, hoe laat ze er zouden moeten zijn? Of misschien kan je samen met buren afspraak maken over aan de weg zetten?

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je pauze op het stembureau hebt, mag je dan niet daar eten
  ipv naar huis te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pauzes zijn niet altijd rond etenstijd, want het stembureau moet bemand blijven. Dus we kunnen niet allemaal tussen 12 en 1 gaan lunchen. Het stembureau bestaat meestal uit 5 mensen, maar vaak is er maar plek voor 3, want de bedoeling is dat er volgens een bepaald schema steeds 2 met pauze zijn, behalve natuurlijk na 9 uur, als de stemmen geteld moeten worden.

   Verwijderen
 5. Als je nu je wekker zet om 6 uur en je zet de bak ff buiten en stapt daarna weer je bed in om nog verder te slapen dan is dat naar mijn idee niet echt zo'n grote opgave, zeker niet als het maar eens per 2 maanden is.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meen je dat nou? Dit is een geintje zeker!

   Verwijderen
  2. Nou inderdaad, dit moet een grapje zijn.

   Verwijderen
  3. Of 's avonds voor het naar bed gaan neerzetten en anders de wekker zetten en er weer induiken, heb ik ook wel eens gedaan maar niet in geval van containers maar bij iets anders.

   Verwijderen
  4. Ik meen het echt serieus, ik doe het zelf ook wel is. De wekker vroeg zetten, niet voor de container maar wel voor foto's te maken van de zonsopkomst in de zomer is dat nog een stuk eerder dan 6 uur.
   Daarna ga ik nog weer even terug naar bed, ik vind het juist lekker :)

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 6. Hier mag ook pas op de dag zelf aangeboden worden. Zie al jaren de avond er voor contaiers staan. Nog nooit gehoord dat dit leidt tot problemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier rijdt de wagen om strak kwart over zes door de straat.. En wij zetten dus en masse de container op woensdagavond aan de straat, voor 10 uur.
  Overigens is dat hier zeer gebruikelijk. Ook in het vorige dorp waar we woonden ging de boel savonds aan de weg.

  We hebben een stuk stoep uitgekozen waar het geen hinder oplevert.
  Ook de plastic zakken gaan de avond ervoor aan de weg.
  Oud papier haalt een vereniging tegen zeven uur in de avond. Iedereen zet het aan de weg voor ze naar hun werk gaan.

  Niet mogen.. Er mag wel meer niet. Zoals herrie maken voor zeven uur. En die klikos maken een potje herrie.
  De klikos moeten ook de ophaaldag voor zeven in de avond van straat. Hier zijn er mensen die 24 uursdiensten draaien. Die komen pas om elf thuis. En laten ze dan staan vanwegen de herrie, dat komt in de ochtend wel.

  Kijk klikos die dagenlang slingeren.. Dat is niet zo fraai. Maar als je hem in de avond neerzet en dan kort na het legen weer weghaalt kraait er geen haan naar.

  De grijze halen ze hier 12 keer per jaar, voor 12 euro per keer. Plus vastrecht. Ik zet de kliko zon vier keer per jaar neer.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou niet eens weten wanneer je de kliko aan de weg mag zetten. Een goede trigger om het even op te zoeken:

  ' Bied uw container (maximaal 80 kg) met gesloten deksel aan op de
  inzameldag vóór 07.30 uur. Op de inzameldag moet uw afvalcontainer vóór 20.00 uur van de openbare weg zijn gehaald.'

  Formeel mag het dus niet wat wij doen. Wij zetten hem namelijk er meestal later op de avond neer, voorafgaand aan de inzameldag. Waar ik mij meer aan erger is dat kliko's soms dagen blijven staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het zat je niet mee?

  Op een dag die een werkdag als alle andere lijkt te worden in de cabine van je trein stappen en vervolgens vol op een hoogwerker klappen, dán zit het niet mee.

  Dit gaat nergens over.
  Kan zo in de top 10 van eerste wereldproblemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit valt volgens mij precies in de categorie 'niet meezitten'. Een dodelijk ongeval bestempelen als 'niet meezitten' vind ik een ongepast understatement. Zo zie je maar: ieder zijn interpretatie.
  En Zuinigaan, ik hoop voor je op goed weer en flexibele collega's die dag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mevrouw Money Wenkbrauw, u haalt mij de woorden uit de mond, ik wilde net een reactie plaatsen met de strekking van uw verhaal. Niet meezitten is een normale uitdrukking voor als iets "niet meezit" maar geen heftige gebeurtenis is.

   Verwijderen
 11. Je meent het...
  Meestal lukt het wel om met wat overdrijven iets duidelijk te maken..

  Maar mij zit het de laatste tijd ook niet mee hoor.
  Zoals laatst; trek ik de vaatwasser open...
  Wat denk je?
  Glascorrosie...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, hier moest ik toch echt even heel hard om lachen.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
  2. RJ Misschien kun je glazen beter met de hand afwassen, dan blijven ze een stuk mooier! Niet laten vallen, want dan heb je een ramp vergelijkbaar met het treinongeluk!

   Verwijderen