Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 24 februari 2016

Van alles wat: fraude, verhuizen, vakantie

Nou, de discussie over fraude maakte enorm veel reacties los!
Koningin Maxima Minima had gisteravond om half 12 al 110 reacties op haar blog van afgelopen zondag en ik had er om dezelfde tijd 94 op mijn blog van gisteren.
Ik ging met de billen bloot over zaken in mijn verleden die als fraude gezien konden worden. Dat deed ik vooral om de discussie over fraude op gang te brengen. De meeste reacties waren interessant, er werden zinnige dingen geschreven, dus ik vond mijn blogje de moeite waard.
En natuurlijk was het zo dat een enkeling dat blogje zag als een mogelijkheid om eens flink te schelden en te vinden dat ik een domme amateur ben. Prijsschieten als het ware, net als op de kermis. Schijnt leuk te zijn. Ik had er rekening mee gehouden en was er niet van ondersteboven.

Op mijn werk ga ik verhuizen. Volgende week heb ik vakantie, officieel, maar ik heb besloten om in ieder geval 1 dag te werken. Ik heb bijna alles ingepakt en dat moet ook weer uitgepakt en mijn nieuwe kamer moet ingericht. Dat inpakken en uitpakken kost tijd. Komende vrijdag, als ik vrij ben, wordt er verhuisd, maandag werk ik om uit te pakken en achterstallig werk in te halen.
Het verhuizen maakt het vrij druk op dit moment. Ik ben blij dat ik vandaag even vrij ben en ook bijna de gehele volgende week!
Waarom ik verhuis? Ik verhuis naar de kant van het gebouw waar niet gebouwd wordt en de geluidsoverlast van de bouw nihil is. Heerlijk!
Mijn oude kamergenote blijft in mijn oude kamer en ik krijg een nieuwe kamergenoot. Ik kan wel goed met haar opschieten, ik heb er alle vertrouwen in dat we samen in alle rust kunnen werken.

33 opmerkingen:

 1. Heeft koningin Maxima ook een blog? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou het erg interessant vinden. Máxima die schrijft over microfinanciering, over de financiën op de Eikenhorst, over het zakgeld dat de prinsessen krijgen, over wie die fantastische koningsblauwe jurk die ze droeg toen ze koningin werd.
   Die jurk was waarschijnlijk niet vanuit haar normale kledingpotje. Het ging tenslotte om zeer bijzondere representatiekosten. Beelden van haar in die schitterende jurk gingen de hele wereld over, dat betaal je niet van je kleedgeld!

   Verwijderen
  2. Er is wel een blog óver haar, als je het toch over jurken hebt. Het heet modekoningin Maxima en houdt ons op de hoogte van de kledingkeuzes van de koningin.

   Verwijderen
 2. Succes met de verhuizing! En hopelijk bevalt je nieuwe plek idd goed :) (De reacties overal heb ik - nog - niet gelezen, dus daar kan ik weinig zinnigs over zeggen)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, koningin Maxima ipv Minima maakt jouw spellingcontrole er blijkbaar van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoop dat de verwarming het op je nieuwe plek ook lekker doet. Succes met de verhuizing en heerlijk geen bouwlawaai meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De laatste tijd doet de verwarming het prima! Het wordt bloedheet als je hem vol open zet!

   Verwijderen
 5. Dat soort overwerkdagen neem je toch wel later op?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is geen overwerk. Als stafmedewerker heb ik geen schoolvakanties, maar mag ik mijn uren zelf opnemen wanneer ik wil. Als ik zou willen, mag ik de hele zomervakantie doorwerken. Dat is een beetje lastig omdat er dan niet zo veel te doen is.

   Verwijderen
 6. Je bent begonnen als secretaresse. Heb je nu ander werk? Heeft de andere plek te maken mer ander werk?

  Hoeveel mensen hebben hun geld elders gebracht om belasting te ontduiken? Veel toch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, al jaren hetzelfde werk, maar al lang niet meer secretaresse. Andere werkplek in hetzelfde gebouw, maar dan ongeveer 300 meter verderop.

   Verwijderen
 7. Ik heb dat ook wel eens gehad op een andere plek werken omdat je eigen stekkie opgeknapt werd. Ik vond het altijd wel wat hebben. Dat ongewone dat rommelige :).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eeen interessante discussie, met soms nog interessantere reacties. Kritiek op dat mensen zich blootgeven, lekker makkelijk, maar juist door die openheid worden mensen aan het denken gezet. Leuk toch!

  Succes vandaag! Hoop dat t gaat bevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vond het een interessante blog, ook die van koningin minima, en de reacties allemaal! Leuk en goed om te lezen. Succes met de verhuizing, ik hoop dat je daarna minder last hebt van al het bouwen...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind de fraudediscussie een hele moeilijke. Wij ontvangen geen uitkering of toeslagen.
  Dat vind ik een teken dat we het goed hebben en daar ben ik alleen maar blij om.

  Ik heb nog nooit1 dag zwart gewerkt, altijd alles netjes opgegeven.
  Toch kan ik me voorstellen dat mensen soms wel eens zwart karweitjes doen.
  Niet als je een uitkering hebt maar als je bijvoorbeeld hard werkt voor een laag salaris en na jaren ploeteren heb je dan spaargeld opgebouwd.
  De fiscus gaat belasting heffen uitgaande van 4% rendement. Wat je nooit haalt.

  Natuurlijk, het is niet goed, het mag niet om inkomen niet op te geven, of spaargeld, maar soms wordt er door de wetgever wel een heel zwaar beroep gedaan op de eerlijkheid van de burger......
  Ik heb dan ook niet zo snel een veroordeling klaar. Toch zeker niet als iemand verder netjes aan alle verplichtingen voldoet en geen uitkeringen of kwijtscheldingen geniet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zat mij vanmorgen te bedenken dat veel Bloggers best wel Anoniem zijn.
  Sommigen hebben dat veel minder omdat zij foto's van zichzelf, hun gezin, hun huis of zo op hun Blog plaatsen. Daar is het aannemelijk dat dit de werkelijke personen achter dat Blog zijn.
  Wanneer dat niet gebeurt en dat is ieder zijn goed recht natuurlijk is het ook mogelijk dat het om een fictief iets gaat.

  Nu vroeg ik mij bij Koningin Minima af wat als..........het geen jonge vrouw is maar een oude grijze man met een baard en een dikke buik, zo'n kerstman.
  Hij is met pensioen en heeft aan geld geen gebrek. Maar verveelt zich en schrijft als tijdsverdrijf dit blog. En leest vermaakt al onze opgewonden reacties.

  Whahaha, ik schiet nu iedere keer in de slappe lach bij deze gedachte.
  Wou het alleen maar even met jullie delen want ik blijf er bijna in. Hihihi
  Fijne dag allemaal,

  Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad mogelijk, je kunt je op een blog volkomen anders voordoen dan diegene die je bent! Een grappige gedachte!

   Verwijderen
  2. Dit idee is idd erg grappig :)

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 12. De reacties waren zeker interessant om te lezen.

  En de persoonlijk aanvallen waren ook interessant aangezien mensen zich overduidelijk storen aan iemands kritieke mening.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Viel mij ook op. Ik denk dat sommige zich aangesproken voelden op hun eigen gedrag, hihihi. Als je zo fel iets gaat verdedigen wat niet deugd daar denk ik het mijne van.

   Groetjes Marie

   Verwijderen
  2. Hahaha, helemaal mee eens! Zuinigaan zet haar spaargeld om in een verzekeringspolis, krijgt een dikke erfenis en blijft keurig Bijstand ontvangen, want ze geeft haar verzekeringspolis niet op.
   Het gaat dus om 10.000 gulden, wat ze toen heeft gejat en die polis bestaat nog steeds. Vervolgens komt de erfenis van 10.000 gulden en Zuinigaan blijft precies onder het bedrag wat men mag hebben. De Bijstand loopt dus gewoon door. Dan hebben we het dus over een bedrag van 20.000 gulden, oftewel 10.000 euro.
   Fraude dus en niet zo'n beetje ook. En dan wel tegen Minima zeggen, dat ze haar belasting moet betalen, want dat deed Zuinigaan ook altijd. Minima fraudeert! Zuinigaan helemaal!
   Gadverdamme.
   Kijk, als je dit zo trots vertelt op je Blogje, dan ga je ook maar met je gat op de blaren zitten. Bijstandsfraude verjaart nl niet.
   Fijne avond nog! Enne, eerlijkheid duurt het langst!

   Verwijderen
  3. Oeps! Even Apeldoorn bellen whahaha
   Blij dat ik mij nooit schuldig heb gemaakt aan dergelijke zaken.
   Slaapt veel beter!

   Verwijderen
  4. Dus nu mag je ineens als je in de bijstand zit geen begrafenisverzekering hebben? Het moet niet gekker worden. Iedereen, werkelijk iedereen die in de bijstand zit, zorgt dat zijn vermogen niet te groot wordt door bijvoorbeeld vlees te eten (of wat dan ook dat duurder is dan brood en aardappels), de verwarming aan te zetten, een computer of tv te kopen of wat dan ook. Als men werkelijk niets meer uitgaf dan volstrekt nodig, zou iedereen al vrij snel boven de spaargrens uitkomen. De reden dat de bijstand niet alleen het absolute minimum dekt (leefomstandigheden van 100 jaar geleden) is dat we in dit land vinden dat iedereen een beetje luxe verdient. En of dat nou soms een weekendje weg is, vlees op tafel, eens een keer een nieuwe broek, of zekerheid in de vorm van een verzekering, dat maakt niet uit.
   Overigens hebben 'ze' als je in de bijstand zit altijd inzicht in je financiën en moet je je afschriften altijd laten zien. Men is dus zeker op de hoogte geweest van deze aankoop. Zuinigaan is er niet voor beboet, dus er is zeer zeker geen sprake van fraude. Als Zuinigaan van dat spaargeld geen verzekering had gekocht maar er wat luxer eten en wat meer kleren van had gekocht, had je het dan ook fraude genoemd? Er is geen regel dat je als je in de bijstand zit, je je spaargeld niet zou mogen aanspreken. Ga toch weg met je rare beschuldigingen, gadverdamme.

   Verwijderen
  5. Ik reageer niet zo vaak maar af en toe, ik lees in stilte de blogs...maar dit wil ik even kwijt.vind het knap van zuinig aan hoe zij leeft en kan sparen en aflossen, en ze heeft natuurlijk veel mazzel gehad met het geld wat ze gekregen heeft.
   Dat ze in de bijstand heeft gezeten dat is geweest...en ik denk verder dat ze dat ook niet zo had willen doen. Maar ze is er uitgekropen door een studie te volgen ...en ik blijf zeggen ze is in het goede jaar geboren met velen kansen.
   Tuurlijk ook een crisis meegemaakt met werkeloosheid maar daarna in de jaren 1990 ging het weer heel lang beter.
   Deze tijd is natuurlijk heel anders ben zelf van 1968 en werkeloos heb een klein baantje bij sandd postbezorgers...ben er erg blij mee. Maar mijn punt is iedereen valt over koninging Minima, ergens moet ik haar gelijk geven dat ze het zo doet...ze werkt... waarom valt iedereen haar aan,okee ze had het niet moeten neerzetten op haar blog.
   Ik durf te wedden dat er een heleboel mensen zo te werk gaan met hun spaarcentjes.
   Zuinigaan ,koningin Minima als je dit leest blijf vooral blogs
   schrijven...vind het leuk om te lezen(zo dit wou ik even kwijt)

   Verwijderen
  6. @Anoniem van 21.48 uur. Erven is iets anders als jatten. De erfenis is ook opgegeven bij de sociale dienst. Ik had geen idee dat je die polissen moest opgeven bij de sociale dienst. Je moest zo nu en dan opgeven wat je inkomsten waren, op de zogenaamde werkbriefjes en die inkomsten waren er niet, alleen ten tijde van de erfenis.
   Je schrijft dat het ging om 10.000 euro, dat is niet het geval, het was 5811 euro, dat schreef ik ook. Alleen mijn partner erfde van zijn tante, ik niet. En we wisten op het moment dat we die begrafenispolissen kochten echt niet hoe hoog de erfenis zou zijn. 16 erfgenamen is veel en destijds waren de successierechten knap hoog, iets van 40%, voor aanverwanten zoals neven en nichten.
   Ik weet echt niet of wat wij toen deden fraude was. Als jij het zegt dan zal het wel zo zijn!
   Volgens deze zaak http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2015:3144
   is de verjaring van bijstandsfraude 12 jaren. Die verzekeringspolissen kochten we in 1993. Mijn ex heeft de verzekeringspolissen geregeld en we moesten ieder een 'werkbriefje' invullen en inleveren.

   @anoniem van 22.10 uur, misschien ook nooit in de bijstand gezeten? Dan is het heel gemakkelijk om geen dubbeltje te weinig op te geven!

   Verwijderen
  7. anoniem van 21:48 : U bent vast van de belastingdienst ... leuker kunnen we het niet maken ...

   Verwijderen
  8. @anoniem van 21.48 uur: je schrijft bijstandsfraude verjaart namelijk niet. Nu lees ik op de site van de overheid dat de verjaringstermijn 20 jaar is voor misdrijven waarvoor een gevangenisstraf van meer dan 8 jaar geldt. De aankoop van een begrafenispolis uit een erfenis 23 jaar geleden is blijkbaar ernstiger dan een misdrijf waar een gevangenisstraf van meer dan 8 jaar voor gegeven wordt.
   Een rare wereld!

   Verwijderen
 13. Nee ik heb nooit in de bijstand gezeten maar wel hele arme jaren gekend.
  Ik fietste in die tijd eens naar huis toen er een papieren rol met guldens op het wegdek lag. Ik kon dat in die tijd heel goed gebruiken maar heb het netjes naar de politie gebracht. Het is gewoon een mentaliteitskwestie.
  Ik geloof ook in Karma dat wat jij een ander aandoet komt vroeg of laat keihard terug.

  Dat jouw verhaal iets anders is als dat van KM dat ben ik met je eens.
  Zij eigent zich dmv valse informatie bij de gemeente geld toe.

  Anoniem van 22.10

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het is gewoon een recht en een wet dat mensen met een minimaal inkomen die kwijtschelding allemaal krijgen. Dat is de wet. Als je het hier niet mee eens bent moet je de politiek ingaan. misschien kun je het veranderen. Als jij haar blog goed leest vanaf 2013 zie je dat ze helemaal geen spaargeld had toendertijd. Knap dat iemand in staat is om dit te kunnen opbouwen met zo een minimaal inkomen, als het al waar is. Ik lees nergens dat ze zelf schrijft dat ze het bij ouders stalt. Is dat wel zo dan is het haar goed recht. Officieel gezien heeft ze die 5000 euro dan niet.
   Nee, dan dan dat werkschuwe tuig dat op veel te grote voet leeft en ook 'profiteert' van kwijtschelding. Hun wel en zij niet? En KM is dus niet werkschuw hee, dat werkt voor d'r eigen hachie.
   Absurd dat zij hier een bak stront over zich heen krijgt.

   Verwijderen
  2. KM heeft het recht niet aangezien ze 5000 euro aan spaargeld heeft. Dat is ook de wet!

   Ze is niet werkschuw, maar ze werkt wel deeltijd dus daarin valt nog wat te behalen als ze graag meer geld ter beschikking wil hebben. Dus ik zou zeggen of KM moet meer gaan werken en daardoor meer verdienen of ze houd het zo zoals het nu is maar dan zonder extra te profiteren van kwijtschelding waar ze geen recht op heeft. En als ze gewoon eerlijk was geweest dan had KM nooit dat geld gekregen.

   Verwijderen
  3. Anoniem van 12.32. Ken je het gezegde "wat krom is recht praten" ?
   Je bent er een kei in.

   Verwijderen
  4. of t-is een advokaat ;}

   Verwijderen