Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 1 april 2016

Het referendum op 6 april

Ik ben, zoals ik eergisteren al schreef, inmiddels benoemd als stembureaulid. In feite zit ik er wel wat mee in mijn maag omdat ik het erg rare verkiezingen vind. Een raadgevend referendum, ik kan er niet zo veel mee. Geef mij maar tweede kamer verkiezingen of gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij weet ik tenminste waar het om draait.
Ik heb me opgegeven als stembureaulid omdat ik mijn plaats op stembureaus graag wil behouden. Als ik nee had gezegd, dan was ik misschien in de toekomst niet meer gevraagd en dat had ik jammer gevonden. Dus daarom zit ik op 6 april op het stembureau.

En wat stem ik? Ik heb nog steeds geen idee. Als ik hier lees, op de site van de NOS, dan wordt het er niet duidelijker op. Als je vóór bent, dan moet je niet gaan stemmen, maar thuis blijven.
Wat is dat voor iets kroms? Je moet dus niet Ja stemmen, maar niet stemmen. Dat heeft te maken met de het wel of niet halen van de opkomstdrempel.
Volgens deskundigen (citaten zijn van de site van de NOS): "Dit is het verschrikkelijkste wat ze hadden kunnen verzinnen" (Wytze van der Woude)
"Die opkomstdrempel is gruwelijk onhandig" (Marcel Boogers)

12 opmerkingen:

 1. De opkomstdrempel van 30 procent gaat naar verwachting wel gehaald worden. Dus ik snap het advies Vd NOS niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het ook een lastig vraagstuk! Wel leuk dat je weer stembureaulid mag zijn.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik begrijp niet zo goed waarom we wel mogen stemmen over iets waar de meeste mensen niet direct wat van vinden en niet over de dingen die iedereen aangaan..

  Maar goed.... als ik er tijd voor vrij kan maken ga ik stemmen.

  Het lijkt me door de grotere onduidelijkheid wel lastiger om het stemlokaal te bemensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik,ga tegen stemmen. Redenen zijn zoals die PVDD en SP aangeven. Ronald Koopman van RTLZ heeft ook een goed stuk geschreven over de vraagtekens bij dit verdrag.
  Oekraine is een land met zeer grote problemen. West is op Europa georienteerd, oost op Rusland. Als Oekraine problemen krijgt met Rusland wordt de EU meegetrokken in dit conflict/oorlog met Rusland.
  Poetin is vast geen lieverdje, maar dat kun je van het staatshoofd van Oekraine ook niet zeggen. De hele economie van het land Oekraïne is vergelijkbaar met die van Noord-Holland. Het land zit wel vol bodemschatten en dat zien grote bedrijven in Eurpa wel zitten. Neem een voorbeeld aan Shell. Die is nu tegen de zin van de bevolking in Oekraine aan het boren naar schaliegas. Het zeer verontreinigde water wordt bewaard in open bassins. Deze manier van werken zou hier verboden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hm, aansluitend bij wat YY hierboven schrijft ben ik benieuwd naar wat bijv. Milieudefensie hiervan vindt. Maar ik begrijp dat het voor die club politiek gevoelig ligt om hierover een standpunt in te nemen. Zeker nu bekend is dat het de initiatiefnemers van dit referendum niet zozeer om de Oekraïne leek te gaan maar om NL exit uit de EU. Dat laatste mag overigens iedereen vinden, dus de heilige verontwaardiging hierover van media BN-ers als Wouke van Scharrenburg kan ik ook niet zo plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. http://www.hoemannendenken.nl/2016/03/31/het-feest-van-het-referendum/

  Is het dan echt alleen ter meedere glorie van " geen stijl"?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ga zeker tegen stemmen. De voorstanders beweren dat Oekraïne nooit lid van de EU gaat worden. Dat geloof ik echter niet. De EU heeft al vaak genoeg laten zien zich niets aan te trekken van de mening van de burgers. De EU is nu al veel te groot en functioneert onvoldoende. Verder uitbreiden lijkt mij dan ook niet verstandig. Nu wij eindelijk de kans krijgen iets te laten horen zal ik dat zeker doen en tegen stemmen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch is dat precies níet waar het referendum over gaat maar waarom een groot deel van de Nederlanders wél tegen gaat stemmen. Dat is zo jammer aan dit referendum, het gaat niet om het verdrag maar hoe Nederlanders momenteel tegen de EU aan kijken.

   In dit verdrag staat niets genoemd over toetreding tot de EU, in tegenstellingen tot eerdere verdragen met bijvoorbeeld Kroatië.

   Verwijderen
 8. Ik ben geen voorstander van referenda. Vooral niet als de materie voor de meeste mensen te ingewikkeld is. Ik ben van mening dat we voor ingewikkelde politieke vraagstukken volksvertegenwoordigers hebben gekozen waarvan we mogen verwachten dat ze verstand van zaken hebben. Een referendum heeft alleen zin als iedereen de vraag begrijpt en ook de gevolgen van haar/zijn stem kan overzien.
  Ik zal dan ook deze keer niet gaan stemmen (terwijl ik een overtuigd gebruiker van mijn stemrecht ben)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lees dit maar eens:http://www.duurzamemeisjes.nl/maatschappij/vier-redenen-om-tegen-oekraine-te-stemmen-woensdag-6-april/
  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is niet alleen een handelsverdrag, maar ook een militair en politiek verdrag. De oproep van de NOS om ja-stemmers niet te laten stemmen is om de opkomst lager (te laag) te houden, zodat de politiek niets met de uitslag hoeft te doen?
  In veel gemeenten zijn er minder stembureaus geopend dan bij de reguliere verkiezingen. Het referendum is destijds ingevoerd als een extra democratisch middel. Dit eerste referendum, dat op initiatief van burgers wordt georganiseerd, leidt er al toe dat enkele politici de wet willen aanpassen, zodat de drempel voor een burgerreferendum hoger wordt. Dit is heel jammer en leidt mijms inziens tot minder vertrouwen in de democratie. Ongeacht de uitkomst is de wil van de bevolking belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. http://m.greenpeace.nl/high/Onze-doelen/Duurzame-Landbouw/Monsanto/

  Voor mij reden om tegen te stemmen, zie ook de argumenten in het stuk van duurzamemeisjes.nl in de link die tineke op 1 april toevoegde

  BeantwoordenVerwijderen