Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 2 april 2016

Hinderlijke rook

Kort geleden was ik grieperig en had ik heftige hoestbuien en was ik benauwder dan anders. Gelukkig is de irritatie van de luchtwegen ondertussen wel weer wat minder heftig, maar ik reageer nog steeds erg op sigaretten- en sigarenrook. Doordat ik pas geleden een infectie had aan de luchtwegen zijn mijn luchtwegen extra gevoelig. Dan valt het pas goed op hoeveel mensen er roken:
tijdens het uitlaten van de hond,
tussen woning en auto (of misschien ook in de auto, dat krijg ik niet zo mee),
op de fiets,
bij de bushalte,
bij de entree van het gebouw waar ik werk,
ouders met hun kinderen onderweg naar school,
wachtenden bij de Voedselbank (die staan om 8.15 uur massaal te roken)

Als ik onderweg op de fiets ben, dan heb ik overal last van rokende mensen! Ik word er kortademig van en ga er weer van hoesten!
Mijn astma heb ik waarschijnlijk (mede) aan mijn intensief rokende vader en zijn al even fanatiek rokende familie te danken.
Ik had ook erg veel last van een rokende buurman, doordat er veel rook mijn slaapkamer binnen waaide, ben ik verhuisd naar een van de achterste slaapkamers, zo ver mogelijk van hem verwijderd. Helaas voor hem en zijn vrouw is hij recent, nog voor zijn 65e, aan slokdarmkanker overleden. Voor mij betekent het wel dat er iets minder rookoverlast in mijn woonomgeving is.

Ik droom van een wereld zonder rook.

Eigenlijk ook veel beter voor de rokers zelf!
Je hebt veel minder kans op longziekten, COPD, hart- en vaatziekten, beroerte en kanker (longkanker, strottenhoofdkanker, COPD, mondholte- en keelkanker, slokdarmkanker, blaaskanker, maagkanker, nierkanker).
Je leeft als roker gemiddeld ongeveer 10 jaren korter en als ik je dan ook nog vertel dat 1 op de 2 rokers overlijdt aan de gevolgen van roken en dat 1 op de 4 rokers al overlijdt voor zijn 65e verjaardag, dan lijkt het me duidelijk: als je slim bent, dan stop je Nu met roken!
En reken eens uit hoeveel GELD je bespaart en hoeveel meer pensioen en AOW je ontvangt doordat je langer leeft!

25 opmerkingen:

 1. Ik krijg het ook benauwd van rokende mensen. En nog meer van mensen die stevig roken en de rook die daardoor in hun kleding hangt.
  Waarschijnlijk heb ik ook astma gekregen doordat er gerookt werd door mijn vader. En bij mijn Opa's en Oma's. Overal werd gerookt. Als kind vond ik het verschrikkelijk als mijn vader in de auto rookte. Volgens mijn moeder moest ik dan niet zeuren want mijn vader had zijn sigaretje verdiend...
  Zelfs leerkrachten rookten in de klas in de jaren zeventig.
  Mijn vader is gestopt met roken toen hij vijftig was en een hartinfarct kreeg. Hij heeft nadien geen sigaret meer aangeraakt. Op dat moment besefte hij dat roken idd levensbedreigend is.
  Mijn ouders wisten destijds niet dat ik astma had. Ik heb een vorm waarbij de longinhoud heel snel terug loopt. Hoesten en piepende ademhaling heb ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rook is hinderlijk maar heel erg last heb ik van parfum luchtjes en ooverige geuren. Ik wordt er echt misselijk van, hoofdpijn en benauwdheid. De wolken die mensen om zich heen spuiten... Maar daar kun je ook moeilijk wat van zeggen, toch?
   Olga

   Verwijderen
  2. Toen een nieuwe collega, die bij mij op de kamer ging werken, zo'n akelige benauwd makende geur op had, heb ik er wat van gezegd. Ik heb haar uitgelegd dat ik er echt niet tegen kon en gevraagd of ze voortaan geen geuren meer wilde gebruiken.

   Verwijderen
 2. Mijn partner moet altijd uit de buurt van rokers en rook blijven. Het beperkt zijn sociale leven en zelfs in ons eigen huis is de lucht niet altijd helemaal rookvrij, met name in de zomer (vuurkorven, kampvuren barbeque's) en in de winter (houtkachels, open haarden) dringt de rook door de kleinste kieren! Het is jammer dat men hier zo weinig rekening mee houdt terwijl het aantal COPD-patienten blijft stijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Naar is dat roken he?
  Wij kunnen een van de slaapkamers al niet als slaapkamer gebruiken, omdat mensen rokend over de galerij - en dus langs die kamer - lopen, of aan die kant staan te roken. Op het balkon gelukkig toch minder. Maar ik werd, toen we nog aan die kant sliepen, elke ochtend stikbenauwd wakker, nog los van dat inderdaad alles in mijn huis gaat stinken naar de rook van een ander. Gelukkig is het een stuk beter geworden, sinds een paar rokende Nederlanders plaats gemaakt hebben voor niet rokende asielzoekers - ze hebben nu dus al een positief effect op mijn gezondheid ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de opmerking over je buurman vond ik wel wat ver gaan...ik begrijp wel dat je het erg vind voor zijn familie, maar dat je uberhaubt schrijft dat het voor jou minder rook betekent..hmmm...We klagen openlijk over rokers en dat ze eerder dood gaan ed. Maar als ik tegen iemand met zwaar overgewicht zeg : je moet niet zoveel eten, val es wat af je krijgt nog diabetes, ga sporten het is je eigen schuld dat je zo dik bent....etc nou..dan zijn de rapen gaar!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het schijnt niet te mogen, maar ik had werkelijk een enorme hekel aan het rookgedrag van de man. Waarschijnlijk omdat ik er zo veel hinder van ondervond. Ik had moeite met de vanzelfsprekendheid waarmee hij mijn lucht verpestte. Ik vind het letterlijk een opluchting dat er minder rook is in mijn woonomgeving.
   En ja, ik was geschokt door zijn overlijden en ik was bij de crematie en ik moest huilen dat er iemand zo jong overleed vanwege rookgewoontes.

   Verwijderen
  2. Ja, omdat je niet kunt beweren dat je last hebt van het overgewicht van een ander. Ik word er zo schijtziek van dat iedereen altijd maar weer roken en overgewicht met elkaar vergelijkt... Ja, beide zijn erg schadelijk voor de persoon zelf en hebben ook invloed op familie en vrienden als iemand jong sterft, maar ik heb er nog nooit van gehoord dat iemand vrijwel dagelijks benauwd wordt en zich ziek voelt doordat vreemden overgewicht hebben. Ikzelf zou het ook een opluchting vinden als mijn buurvrouw om wat voor reden dan ook verdwijnt. Veel liever natuurlijk door verhuizing, maar haar dood zou me ook letterlijk veel LUCHT geven. Hoe zielig en naar ik een sterfgeval ook vind... Het lijkt me heerlijk om in de zomer met open ramen te kunnen leven in plaats van in een bedompt ongeventileerd huis, alleen maar omdat een ander een nare verslaving heeft...

   Verwijderen
  3. Tja, die opmerking over buurman met slokdarmkanker kwam bij mij ook wel binnen. Mijn man is op 54 jarige leeftijd overleden aan slokdarmkanker. Was al op zijn 26e gestopt met roken. Sportte veel en at al vanaf zijn 16e vegetarisch. Ik weet lieve ZuinigAan, dat je het niet verkeerd bedoelt en oprecht geschokt was door het overlijden van je buurman. Maar slokdarmkanker kent veel oorzaken en er zijn trouwens ook heel van elkaar verschillende typen slokdarmkanker. Het type waar mijn man aan overleed had niets met roken te maken. Hoe hij er wel aan kwam? Dat weten we nog steeds niet. Soms heb je gewoon pech.

   Verwijderen
  4. Dat is ook zo hoor anoniem van 11.24 niet iedereen die kanker krijgt heeft gereikt, gedronken of overgewicht ( ook oorzaak van een verhoogd risico op kanker) vaak is het ook gewoon genetisch pech hebben. Mijn zus niet te dik niet te dun nooit gerookt, gedronken luste zelfs geen koffie overleed op 29 jarige leeftijd aan een herentumor. Die openbaarde zich 2 maanden na de geboorte van haar eerste kindje, een maand na het overlijden van mijn zus werd haar dochtertje 3. Als je het overwint heb je niet harder gevochten dan iemand die het niet overwint ( nog zo'n cliché wat je vaak moet aanhoren toch?) maar het is wel een feit dat bijv 80% van de mensen met longkanker rokers zijn. Wat mij betreft mag iedereen vrij kiezen of ze roken, drinken of toch af en toe te veel eten als je je maar bewust bent van het risico wat je loopt. En met rokers in het bijzonder zou het fijn zijn als ze een ander niet door hun rook dwingen door toch voor de ingang van een kantoor ofzo te gaan staan roken..

   Verwijderen
 5. Ik realiseerde me inderdaad pas hoeveel overlast je als roker veroorzaakte toen ik een tijd niet-roker was. Cold turkey na 18 jaar roken en ruim 2 pakjes per dag nu 30 jaar geleden. Ik was zelf de stank in huis zo zat, en altijd nadenken of er wel voldoende voorraad was voor de volgende ochtend. Het was moeilijk om te stoppen, vooral ook omdat er toen nog overal gerookt mocht worden, ook door collega's op de kamer.

  Nu heb ik soms wel medelijden met de stakkers die rokend voor de deur in weer en wind staan. Maar een grote ergernis zijn de mensen die voor de deur, en soms al in de deuropening sigaret aansteken zodat de stank ook binnen blijft.

  En de rook van buiten rokende buren kwam in vorige huis lekker door de slaapkamerramen binnen!
  Fysiek heb ik geen last van rook gelukkig maar kan me heel goed voorstellen wat het doet bij anderen die wel ergens last van hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was een verstokte rookster en rookte 20 jaar lang zo'n 30 shaggies p/d! Ik ben blij dat het me gelukt is te stoppen, al mis ik het nog steeds, na 12 jaar. Het scheelt erg veel geld en ik voel me minder outcast. Ook ik heb last van rokers op straat e.d maar vind het te ver gaan om ook buiten het roken te verbieden. Ben wel blij met het verbod in gebouwen, trein, vliegtuig etc. omdat dit ervoor zorgde dat ik echt vond dat ik moest stoppen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. deze discussie is al vaker gevoerd......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker waar, maar ik heb er op dit moment erg veel last van. Ik blog er ook over omdat ik het belangrijk vind dat vooral jonge mensen stoppen met roken. Het is zo veel beter voor hun gezondheid en bijkomend voordeel is dat voor mensen zoals ik de luchtkwaliteit beter wordt.

   Verwijderen
  2. Ik herhaal mezelf vaker, ik heb in de afgelopen 8,5 jaar ongeveer 2750 berichten geschreven, die kunnen niet altijd over iets totaal nieuws gaan.

   Verwijderen
 8. Natuurlijk heb je op zich gelijk, maar vind het toch wel een beetje krom, want de slechte luchtkwaliteit word toch in grote mate veroorzaakt door uitlaatgassen en luchtvervuiling van fabrieken, de reden dat mijn ouders in de jaren 70 vrrhuisden naar het platteland vanwege de astma van mijn vader, tegenwoordig niet meer de oplossing door de verstedeleking.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, fijnstof is een veroorzaker van longkanker bij jonge vrouwen die nog nooit gerookt hebben (ook niet passief). Luchtverontreiniging gaat een steeds belangrijkere rol spelen bij longkanker, vooral nu het roken afneemt. Bij slokdarmkanker speelt roken een rol bij het type plaveiselcarcinoom. Niet bij het adenocarcinoom, wat steeds meer in opkomst is.

   Wat wel een rol speelt bij dit laatste type slokdarmkanker is overgewicht en dan vooral omdat dit voor het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm kan zorgen. Dan ontwikkelt men vaak een Barrett slokdarm. Maar ook bij Barrett patienten krijgt maar 15 % slokdarmkanker.

   Verwijderen
 9. Als het makkelijk zou zijn om te stoppen met roken, dan rookte bijna niemand. het is mij gelukt , gewoon besluiten om te stoppen en dat ook doen. Maar ik kan me goed voorstellen dat stoppen voor veel mensen erg moeilijk is.
  Mijn moeder is overleden aan slokdarmkanker, mijn oma aan longkanker. Zij rookten niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Triest dat je moeder en oma overleden aan roken gerelateerde kankers. Rookten de echtgenoten van deze vrouwen ook niet, ik bedoel was het misschien zo dat ze meerookten?

   Verwijderen
  2. Klopt, mijn vader rookte sigaretten, mijn opa sigaren.
   Zij kregen geen van beide kanker. Een ander familielid, alleenstaand, rookte en dronk tot op hoge leeftijd. Zij kreeg ook geen kanker.
   Roken en veel drinken kunnen oorzaak zijn van die nare ziekte, maar ik geloof vast dat er ook andere factoren meespelen.

   Verwijderen
  3. Je kunt als niet-roker ook gewoon pech hebben. Overigens kunnen rokers niet alleen kanker krijgen, maar ook andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Een hartaanval kan dus te maken hebben met rookgedrag.

   Verwijderen
  4. Klopt van die pech. In dit artikel staat een overzicht van factoren die tot de DNA schade kunnen leiden die samen tot kanker kunnen leiden. Roken is er echt maar een van en zelden de enige oorzaak:
   http://www.scientias.nl/gouden-pil-kanker-gaan-we-vinden/

   Verwijderen
 10. Mijn tantes leefden tot ver na hun tachtigste verjaardag, terwijl ze er lustig op los paften. Natuurlijke aanleg speelt tuurlijk een rol. Bizar is dat hun oudere broers (3) en zus op jonge leeftijd aan kanker gestorven zijn. Toch zijn bij veel soorten kankers en hart en vaatziekten roken de eerste tien oorzaken, volgens neef oncoloog.
  Zelf vind ik roken niet prettig in mijn omgeving maar niemand rookt dus het valt reuze mee. Waar ik wel een benauwd gevoel van krijg is de houtkachel die de buren van een stukje verderop hebben laten installeren of de open haard van de buurman van twee huizen verderop. In huis maar als het raam openstaat komt dat naar binnen. Minder...
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb zelf nog nooit gerookt. Mijn moeder wel is ze is met 55 jaar overleden aan longkanker. De vorm die ze had (onbehandelbaar binnen 1 maand overleden) had de oncoloog nog nooit gezien bij een niet roker. Nog zijn er mensen die zeggen dat haar roken niets te maken hoeft te hebben gehad met haar kanker. Vaak zijn dat zelf rokers die dat zeggen. Maar ik zie ook genoeg voorbeelden van rokers die zonder veel medische problemen oud worden. Mijn oma werd 92 en woonde nog zelfstandig. Ze rookte denk ik 75 jaar van haar leven flink. Ik ken ook mensen met kanker zonder roken of mee roken die jong sterven. Zelf heb ik weinig last van rokers. Ben er niet gevoelig voor. Ben evengoed wel blij dat het in restaurants niet meer mag. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ken het probleem. Ik ben gelukkig over mijn astma heen gegroeid, maar in de vroege jaren '90 werd er vooral binnen nog gerookt. En verontwaardigd dat m'n familie was toen m'n moeder er op een gegeven moment wat van zei! Maar ik heb nog steeds een gruwelijke hekel aan rooklucht.

  BeantwoordenVerwijderen