woensdag 25 mei 2016

Gratis bevolkingsonderzoek

In de afgelopen week heb ik een brief ontvangen over het bevolkingsonderzoek darmkanker. Ik mag dit jaar meedoen!
Het onderzoek is veel minder vervelend dat het bevolkingsonderzoek borstkanker, waarbij mijn borsten voor een röntgenfoto pijnlijk geplet worden. Ook het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is vervelend, alleen al door de gynaecologische stoel waarin je moet liggen om het baarmoederhalsuitstrijkje te laten maken.
Wat moet je doen bij het bevolkingsonderzoek darmkanker?
Je ontvangt een pakketje met een testsetje en je hoeft alleen maar een beetje poep op te sturen en deze ontlasting wordt onderzocht.
Alle bevolkingsonderzoeken zijn gratis en op vrijwillige basis, je hoeft niet mee te doen. Ik moet dus nog besluiten of ik wel of niet deelneem aan het onderzoek en dat tot mijn 75e iedere 2 jaar weer.
Bij het borstkankeronderzoek heb ik 1 keer overgeslagen, maar verder ben ik vanaf 2002 steeds geweest. Ook dit jaar komt er weer een oproep.

Ga ik meedoen aan het darmonderzoek?
Ik denk van wel. Hopelijk krijg ik een negatieve uitslag. In dit geval is dat prima. Een positieve uitslag is minder fijn, dat betekent dat er iets gevonden is.
Het kan ook gebeuren dat het onderzoek een vals-positieve uitslag oplevert. Dat betekent dat er iets gevonden wordt wat op darmkanker kan wijzen, maar dat blijkt dan toch niet zo te zijn. Als je een positieve uitslag krijgt, dan zal er aanvullend onderzoek plaatsvinden. Dat gebeurde bij een kennis van mij. Zij heeft behoorlijk in de rats gezeten, maar gelukkig voor haar, bleek uit aanvullend onderzoek dat het een goed behandelbare kanker was, er waren alleen een aantal bestralingen nodig en daarna was de oncoloog zeer optimistisch over de verdere prognose. Het lijkt nu heel goed.
Wat als er bij mij iets gevonden wordt en het blijkt kanker te zijn?
Dan ben ik er hopelijk vroeg genoeg bij om te voorkomen dat de kanker verder doorgaat en uitzaait en daarmee heeft het onderzoek voor mij heel veel opgeleverd.
Maar het liefst krijg ik een negatieve uitslag, net als bij alle borstfoto's en de meeste uitstrijkjes.
25 jaar geleden had ik bij baarmoederuitstrijkjes een paar keer een Pap2, maar dat ging gelukkig vanzelf weer over en had ik weer een Pap1.

10 opmerkingen:

  1. Ik kreeg toevallig gisteren de oproep voor het onderzoek naar baarmoederhalskanker. Ik deed hem al een keer eerder met ook pap2 wat vanzelf weer weg ging. Hopelijk dit keer direct een normale uitslag want vind het een oervervelend onderzoek! Maar het is wel fijn natuurlijk dat ne hiervan gebruik mag maken! Liever op tijd erbij als er wat is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. vanaf 2017 kun je dit zelf thuis doen en op sturen!

      Verwijderen
    2. Dat wist ik niet. Vind ik wel een groot voordeel!

      Verwijderen
  2. Ik heb eind vorig jaar de oproep voor darmkankeronderzoek gekregen en meegedaan en gelukkig ben ik goedgekeurd. Mijn vader heeft darmkanker gehad en is aan nierkanker overleden,zijn zus aan leverkanker en zijn vader had longkanker, vel variate in de familie dus.
    Ook borstonderzoek doe ik trouw aan mee, baarmoederhalskanker onderzoeken ben ik al te oud voor is maar tot 60.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gratis is het niet we betalen er allemaal voor meestal via de belasting.
    Niets voor niets hoor ik krijg al een kriebelig gevoel als er ergens word vermeld......nu gratis......
    Maar het is goed dat het bestaat maar laat je niet bang maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede reden om zeker mee te doen, afgezien van het feit dat je liever op tijd weet of je iets mankeert. Je hebt dus vooruitbetaald.

      Verwijderen
    2. Dat bevolkingsonderzoek betaal je via de belastingen. Vervolgonderzoeken betaal je zelf tot je het bedrag van je eigen risico hebt bereikt.

      Verwijderen
    3. Het klopt dat mensen die het eigen risico nog open hebben staan, moeten betalen totdat de 385 betaald is.
      Voor mij is het helemaal gratis, ook de onverhoopte vervolgonderzoeken. Mijn eigen risico is al op. Het kost mij helemaal niets méér.

      Verwijderen
  4. Kan me moeilijk voorstellen dat er mensen zijn die er voor kiezen om niet mee te doen aan een bevolkingsonderzoek. Better to be safe than sorry, lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe heel bewust niet mee met bevolkingsonderzoeken. Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker redt het leven van ongeveer 150 tot 200 vrouwen per jaar. Dit aantal is niet zeker want er worden ook vrouwen behandeld voor kanker terwijl ze een soort kanker hebben die nauwelijks groeit en waarmee je gewoon oud kunt worden. Een veel groter deel vrouwen komt onterecht in het medische circuit terecht met alle stress, onnodige medicatie, operaties en de gevolgen die dit heeft voor de rest van hun leven.
      Weinig vrouwen (willen) weten dat alcohol een risicofactor is voor borstkanker. Ik heb meer vertrouwen in gezond leven en gezonde eet/drinkgewoontes dan al die onderzoeken. Als mensen zich er beter bij voelen om dit wel te doen, moet je er gewoon aan meedoen.
      Mocht ik helaas kanker krijgen. En ondanks gezond leven, kun je nog steeds de pech hebben, dan wil ik geen chemo of bestralingen. Ik zal eerder overlijden aan die behandelingen dan zonder. Ik ga liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit van mijn leven als ik die diagnose zou krijgen.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.