Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 24 mei 2016

Zorgwoningen zijn voor de rijken

Volgens het tv programma De Monitor  kunnen hulpbehoevende ouderen met een laag inkomen vaak niet terecht in zorgwoningen. Die zorgwoningen zijn voor hen te duur, daarom zijn ze aangewezen op een verpleeghuis. Een groot deel van de zorgwoningen hebben een huur die hoger is dan de grens voor de huurtoeslag. Ouderen met een laag inkomen vallen tussen wal en schip. Ze komen wel in aanmerking voor zorg, maar niet voor de zorgwoning.
In plaats daarvan moeten deze ouderen naar een verpleeghuis, terwijl juist het aantal plekken in verpleeghuizen en de verzorgingshuizen steeds kleiner wordt.
Een zorgwoning zou in het licht van dit beleid een prima plek zijn voor alle hulpbehoevende ouderen, omdat ouderen in zorgwoningen gebruik kunnen maken van allerlei diensten en thuis zorg kunnen krijgen en de zorg is goedkoper dan de verpleeghuiszorg.
Nu staan er zorgwoningen leeg, omdat de huur te hoog is en op dit moment zijn er al 10.000 betaalbare zorgwoningen te weinig voor mensen met een laag inkomen.
En dat allemaal omdat er bezuinigd moet worden op de huurtoeslag. Ondertussen wordt er een beroep gedaan op de veel duurdere verpleeghuiszorg.
Aan de ene kant wordt er dus bezuinigd (huurtoeslag) en aan de andere kant wordt er misschien wel dubbel zo veel geld uitgegeven (verpleeghuiszorg).
Dat noem ik nou het paard achter de wagen spannen!
Ik vind dat een heel rare zaak!

3 opmerkingen:

  1. Het erge is dat als iemand eenmaal een plek in een verzorgings/verpleeghuis heeft, het gedoe nog niet afgelopen is. Gisteren bv hoorde ik dat een kennis, na al gesleept te zijn van ziekenhuis,naar tijdelijk verpleegplek, naar klein verpleeghuis...hij daar weg moet omdat de directie ineens besloten heeft dat men somatische patiënten niet meer wil. "De doelgroep is veranderd"...telefoontje naar de familie en hoppa, weer een nieuwe plek moeten zoeken (zonder garantie dat men daar kan blijven natuurlijk)

    Ik schaam me dood om de zorg zoals die nu in Nederland is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het schandalig, de gene die het meeste zorg nodig hebben als ze ouder worden staan in de kou.
    Fijn kabinet hebben wij!

    BeantwoordenVerwijderen