Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 17 juni 2016

Mijn 15e lening

Via Wakibi doe ik mee aan microfinanciering aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Heel kort geleden heb ik weer 25 euro uitgeleend. Deze 25 euro is een deel van een wat groter bedrag dat uitgeleend wordt. Meestal is het totaalbedrag tussen 200 en 400 euro.
Het geld helpt om een bedrijfje op te zetten of een bedrijf uit te breiden.
Ik leen alleen aan vrouwen uit omdat ik het belangrijk vind dat vrouwen onafhankelijk van anderen een bestaan kunnen opbouwen. De terugbetalingen per lening zijn soms heel gering, het gebeurt wel dat er maar €0,23 per keer wordt terugbetaald.
Als er weer genoeg geld is teruggekomen, dan leen ik het opnieuw uit.
Aan Susan heb ik deze keer geld uitgeleend. Ze heeft een kleine theeplantage in Kenia.

8 opmerkingen:

 1. Wat mooi om zo concreet iemand te helpen. Leuk ook die foto!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In plaats van in collectezak(vroeger in de kerk) en aan de deur te geven, geef ik altijd al aan kleine projecten. Zo zie je waar je geld blijft. Mooi dat het ook via een lening kan.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is ook belangrijk dat ze niet alles krijgen maar het echt leven is, dan doen ze veel beter hun werk meestal. En ze zijn vast gescreend op het een en ander.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je blog hierover eerder inspireerde me. Inmiddels steun ik 4 projecten. Ook van vrouwen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe hetzelfde via Kiva en heb nu 6 leningen uitstaan. Geweldige manier om mensen op weg te helpen en toch in hun waarde te laten. Tevens steun ik Wieke Biesheuvel in Zambia. Haar man is arts en werkt daar in het ziekenhuis(je) en Wieke laat putten slaan, helpt arme en gehandicapten op praktische wijze en er blijft geen cent aan de strijkstok hangen! Je kunt haar volgen via FB: ze plaatst veel foto's en heeft een geweldig leuke manier van schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar kwam ik ook pas achter dat er een ondersteunigspot is uit een oude Libelle en ben meteen verder gaan zoeken en heb ook overgemaakt. Juist die kleine directe projectjes zijn zo belangrijk! Ik heb gewerkt bij een kleine NGO en er dus ook van daaruit veel over gehoord.

   Verwijderen
 6. Gaat lekker zo.
  Inmiddels ben ik aan mijn 5e lening toe. Helaas is het intussen wel verhoogd van €25 naar €28.
  Nog één terugbetaling en ook ik kan er weer eentje doen. Ik ben me al wel aan het oriënteren op de nieuwe lening. Dit keer hebben mijn kinderen geen inspraak zoals de afgelopen 5 keren wel.

  BeantwoordenVerwijderen