Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 18 juni 2016

Contant betalen

Contant betalen, wat geld op voorraad, maar ook weer niet te veel (max 100 euro), daar heb ik altijd zeer aan gehecht.
En zo heb ik het altijd gedaan.
Totdat ik een paar weken geleden te weinig geld bij me had en ging pinnen en daarna nog eens en toen weer. Daarna was het hek van de dam. Ik regelde contactloos betalen en ik heb geen contant geld meer uitgegeven.
Het rare is, dat dit helemaal geen principebesluit van mij was. Niet lang over nagedacht, gewikt en gewogen, niets van dat alles, gewoon zonder plan gedaan.
Mijn argument was altijd dat ik met contant geld meer overzicht had, maar voor mij klopt dit argument niet. Ik schrijf altijd alle uitgaven op en dat blijf ik doen, dat overzicht dat blijft er wel.
En stiekem vind ik het contactloos betalen en pinnen heel gemakkelijk.

Nog even voor de duidelijkheid: het is niet zo dat ik contante betaling volledig overboord gegooid heb.

23 opmerkingen:

 1. hoi ik hoorde van mijn man die in de ict zit, dat er wel gemakkelijk kan worden gerold met contactloos betalen, dit is nu nog niet zo aan de orde maar ongetwijfeld wel in ontwikkeling. Om deze reden doe ik het niet. Aan te raden om een speciaal portemonneetje aan te schaffen of aluminiumfolie in je portemonnee te doen. maar ik ben het met je eens dat het overzicht bij mij (ik pin alleen maar) er ook gewoon is. zolang je je maar bewust blijft van je uitgaven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal met je eens, bij mij ging het net zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik pin al jaren, omdat mij dat een fijn en overzichtelijk gevoel geeft. Ik bewaar de bonnetjes van de aanschaf én ik kijk op mijn digitale afschriften of ik iets vergeten ben bij het opschrijven in mijn Excelletje. Een soort controle. Voor mij werkt dit veel fijner dan met contact geld betalen, omdat ik dan of een paar losse muntstukken overhoudt of geld te weinig heb als ik bij de kassa sta. Met pinnen heb ik dat probleem nooit. Altijd gepast betalen. Ik heb alleen wat muntjes in mijn portomenee om even ergens naar het toilet te kunnen gaan.
  En aan contactloos betalen doe ik liever niet, omdat ik denk dat er methodes zijn/komen waarmee ze geld bij je af kunnen schrijven als ze naast je staan. En aluminiumfolie om mijn pasje heen wikkelen vind ik ook weer zo'n gedoe :-)

  Gtjs, Astrid C.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik pin alleen grote bedragen en heb contactloos betalen juist uitgezet. Wordt ik gerold,dan is alleen mijn cash weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik pin ook eigenlijk altijd. Je loopt altijd wel een risico. Ik vind contactloos ideaal omdat ik niet mijn pin hoef in te voeren. Weer wat minder te verbergen.

  Bovendien is contactloos tot max €25. Maar ik heb mijn portemonnee wel eens op het apparaat gelegd en die kon er niks mee. Dus ik neem het risico wel voor lief.

  Bovendien heb ik mijn rekeningen zo ingericht dat er minimale bedragen op de rekeningen staan waar een pasje aan gekoppeld is. Via de app zorg ik dan altijd dat er genoeg op staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je koopt geen groente en fruit en bloemen op de markt?
  Je koopt geen drankjes op de Wsv
  Geen bloemen of eten langs de weg. Geen collectes in de kerk of thuis
  Geen orgelman. Geen glazenwasser. Geen huishoudelijke hulp. Geen zakgeld voor. Geen heitje voor een karwijtje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee. Ik ga niet naar de markt. De Wsv ken ik niet en ik koop er dus ook geen drankjes. Langs de weg koop ik niets, en ik ga niet naar de kerk. Op mijn deur zit een sticker 'Niet aan de deur'(dus ook geen collectes). Glazen was ik zelf, als ik iets nodig heb of wil, pin ik en aan heitjes voor karweitjes doen we in deze buurt niet. (We werden al hoorndol van alle sponsorruns en benefietacties van de basisschool hier in de straat en hebben dat ook al aan de school laten weten). In de trein kun je tegenwoordig bij de catering pinnen. Ook de horeca 'langs de weg' heeft pingelegenheid. Als er iets aan huis geleverd of betaald moet worden heeft de leverantier vaak ook een mobiel pinapparaat bij zich.
   Dit klinkt heel horkerig maar ik ben best een aardig mens, hoor:-)

   Verwijderen
  2. Ik ga nooit naar de markt.
   Ik heb voor collectes een kleingeld-portemonnee.
   Met de WSV bedoel je waarschijnlijk de watersportvereniging. Water waar je met een plezierboot op kunt varen is hier niet dicht bij en ik heb geen boot.
   Langs de weg is hier vrijwel geen eten te koop.
   Een orgelman heb ik bij mij in de buurt nog nooit gezien, wel een ijscoman, maar daar koop ik niet.
   Wel een keertje een heitje voor een karweitje voor een goede doelen actie, er zat nog genoeg in mijn kleingeld portemonnee.

   Verwijderen
  3. Of is WSV de wandelsportvereniging?

   Verwijderen
  4. Watersportvereniging met 160 boten heeft een door vrijwilligers gedreven kantine. Voor leden een nog voordeliger prijs dan voor niet leden

   Een praathuis. Altijd gezellig druk. Ook ik doe twee keer per jaar vrijwilligerswerk. Leer de andere leden van dezelfde steiger beter kennen.

   Verwijderen
  5. Het is hier weer erg gezellig dames......:-(

   N.

   Verwijderen
  6. Op de markt kan je bij steeds meer kramen pinnen ;-)

   Verwijderen
  7. Je koopt geen groente en fruit en bloemen op de markt? nee
   Je koopt geen drankjes op de Wsv nee
   Geen bloemen of eten langs de weg. nee Geen collectes in de kerk of thuis 1 keer per jaar collecte
   Geen orgelman nee. Geen glazenwasser nee. Geen huishoudelijke hulp nee. Geen zakgeld voor Ja. Geen heitje voor een karwijtje nee.

   Verwijderen
 7. Ik doe elke week een bedrag aan huishoudgeld in mijn portemonnee en probeer het daarmee te redden. Ook andere kleine uitgaven betaal ik liefst contant. Ik heb zo een beter overzicht. Er gaat in een gezin van vier personen ook best veel geld om. Verder wil ik dat contant geld blijft.
  Maar als ik erg moe ben en in de rij van de kassa lang moet wachten en de pinkassa gaat open dan doe ik niet moeilijk en ga gewoon pinnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wil ook het contant geld houden. Door pinloos te betalen, bevorder je het afschaffen van contant geld en hebben we alleen nog virtueel geld. En dat vind ik maar een eng idee !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Iedereen mag (nog) kiezen voor pinnen,contactloos of cash. Daar ben ik het mee eens. Waar iemand voor kiest is een persoonlijke keus. Voor mij is dat wel cash, want koop op het einde van de markt, ik koop ook veel aan huis bij boeren in de omgeving, de melktap, de eierautomaat. Ook de kleine campings waar ik met mijn tentje naartoe ga als ik een paar dagen weg kan, werken met cash, liefst gepast zelfs.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik pin vrijwel altijd. Bij mij 'verdwijnt' contant geld altijd veel sneller. Als ik contant geld heb, bijvoorbeeld na een verjaardag of Marktplaats-verkoop ofzo, dan breng ik het ook het liefst naar de bank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik ook, zodra ik contant geld heb verdwijnt het. Hapje hier, dingetje daar... Ik heb meestal heel weinig op m'n betaalrekening staan zodat ik met m'n pinpas niet snel teveel uitgeef. Als ik dan meer wil pinnen, maak ik het snel over met mobielbankieren vanaf m'n spaarrekening.

   Verwijderen
  2. Contant geld zal nooit kunnen verdwijnen denk ik, want hoe moet ik als rommelmarkt liefhebber struiner/sneuper betalen aan de verkoper die zijn huisraad wil verkopen want dat gaat soms om enkele eurootjes of nog minder. De boodschappen pinnen wij wel altijd en binnenkort ook contactloos want de nieuwe pas is binnen. Groeten Gea

   Verwijderen
  3. wij hebben trouwens ook een knip met kleingeld voor oa bovengenoemde uitgaven. Groeten Gea

   Verwijderen
 11. Ik pin eigenlijk altijd waar dat kan, en voor de keren dat dat niet mogelijk houd ik ongeveer €20,00 aan contant geld in mijn portemonee. Ik betaal ook contactloos en vooral voor kleine bedragen vind ik dat heel handig. Ik vraag toch altijd een bon en noteer elke uitgave, dus voor mij is pinnen net zo handig en overzichtelijk als contant geld.

  BeantwoordenVerwijderen