Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 4 juli 2016

Het genot van het hebben van een auto

Sinds al weer bijna een half jaar ben ik in het bezit van een auto! Tot maart 2008 had ik een auto, maar die was 19 jaar oud en zo aftands dat het een kostbare zaak werd om die op de weg te houden. Dat geld had ik er niet voor over. Ik moest nog beginnen met het aflossen van de hypotheekschuld, dus ik koos er voor die schuld voorrang te geven. Met het OV en de fiets kom je ook waar je wezen wilt. Dat gaat niet snel en soms moeizaam, maar ook zonder een auto valt te leven en het is een slimme keuze als je weinig geld hebt.

In december wilde mijn schoonzoon een lease-auto kopen en ik kon de oude, maar ook zeker nog niet stokoude en uitstekend onderhouden auto overnemen. Goed idee! Ik had inmiddels meer geld te besteden, dus waarom niet?
Nu heb ik een auto voor de deur die ik kan gebruiken wanneer het mij uitkomt!

Rijden naar het werk is er niet bij. Er is geen parkeerplaats bij mijn werk. Ik zou òf gebruik moeten maken van de parkeergarage (10 euro per dag), die op een afstand is die ik lopend niet goed kan overbruggen, òf ik zou ergens in de woonwijk moeten parkeren, maar dan moet ik nóg verder lopen. Dus fietsen naar het werk is het devies!
Ik heb een paar keer crematies bijgewoond. Die crematoria zijn zonder uitzondering weinig centraal gelegen waardoor het voor mij lastig is om er te komen. De auto is een uitkomst.
Verder kan ik zo naar de zee rijden of naar kleine dorpjes waar je op de fiets of het OV niet zo gemakkelijk komt. Bijvoorbeeld bij de Eems, nu kan ik daar ook met de trein komen en moet ik een zeer saai een stuk lopen naar het hotel. De auto is gemakkelijker en comfortabeler.
De auto kun je op een doordeweekse avond gewoon boven op de dijk zetten en op de heen- en op de terugweg toeristisch langs het idyllische Damsterdiep rijden.
Ik moet zeggen, het is fantastisch om op een zomeravond daar te zitten en de zon onder te zien gaan.
Je hebt er een geweldig uitzicht over de Eems.
De zon zien zakken in de zee in het Eemshotel in Delfzijl

Vanavond moet ik naar de tandarts en die heeft zijn praktijk tegenwoordig enorm ver weg op een industrieterrein. Het is in mijn tempo ongeveer 45 minuten fietsen. Dan is het heerlijk dat ik er na mijn warme maaltijd gewoon heen kan rijden. 
Geen probleem met regen en /of wind, lekker warm en droog. Daarvoor heb ik de luxe die auto heet.

14 opmerkingen:

 1. Gelukkig. Ik dacht dat hij al uit je bezittingenlijst verwijderd was. Maar je geniet er van en dat is goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is voor mij een luxe, maar er is geen reden waarom ik de auto weg zou doen.
   Misschien als het ABP de pensioenen op een kwade dag met de helft moet korten, dan wordt het moeilijk ;-( en kan ik me geen auto meer veroorloven. Hopelijk komt het niet zover dat mijn pensioen zo miniem wordt.

   Verwijderen
  2. Ik hoop het ook. De pensioenen vallen nu onder EU toezicht.. God betere.. Blij voor je dat je nu de teugels een beetje kunt laten vieren. Goed aan je zelf denken, is heel belangrijk. Vergeet niet af en toe een groentensap te kopen bij je weekboodschappen, voedingswaardem kun je ook niet genoeg van hebben. Beter dan een fles wijn,

   Verwijderen
  3. Groentensap? Wat een onzin... Gewoon groente eten, veel gezonder. Drinkt Zuinigaan überhaupt alcohol? Ik zie het nooit op de boodschappenlijstjes staan.

   Verwijderen
  4. Deed ze dat maar eens Anoniem, msschien was ze dan wat vrolijker.. ;-) Of ze moet in plats van wijn azijn kopen... lol... ;-) Laten we het laatste maar niet hopen, dan worden haar blogjes nog zuurder....

   Verwijderen
  5. Anoniem van midden in de nacht: ga lekker naar bed, veel gezonder dan hier azijn te zitten pissen!

   Verwijderen
  6. Hihi, Zuinigaan, dat is een schot in de roos! Slapen is gezond, ook voor trollen die zitten klagen over zure blogjes.

   Verwijderen
 2. Heerlijk! Ik ben ook dol op het hebben van een auto. Zeker als je op het platteland woont, dan geeft het zoveel vrijheid. Ik zou liever niet zonder zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk hoor! Geniet ervan! Ik vind het ook een enorme luxe maar zo ontzettend fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk, toch? Een auto hebben kan zo enorm fijn zijn. Geniet ervan!
  Enne, heb je snapp car achtige verhuurorganisaties al ontdekt? Wie weet kan je zo de kosten van de auto wat beperken. :-)
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Zuinigaan, leuk dat je over dit onderwerp hebt geschreven!

  Vriendelijke groeten, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk! De vrijheid van een auto! Geniet er maar van! Wat ik niet begrijp is de anoniem die het heeft over klagen en zure blogjes van zuinigaan. Waarom zo neerbuigend en onaardig? Je hoeft het niet te lezen, op mij komt zuinigaan over als een warme, lieve vrouw die creatief is en met ons wil delen Hoe ze haar zaken regel. Juist superleuk. De wereld is al negatief genoeg dus ik wens anoniem een positievere blik!
  Groetjes Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk! De vrijheid van een auto! Geniet er maar van! Wat ik niet begrijp is de anoniem die het heeft over klagen en zure blogjes van zuinigaan. Waarom zo neerbuigend en onaardig? Je hoeft het niet te lezen, op mij komt zuinigaan over als een warme, lieve vrouw die creatief is en met ons wil delen Hoe ze haar zaken regel. Juist superleuk. De wereld is al negatief genoeg dus ik wens anoniem een positievere blik!
  Groetjes Annelies

  BeantwoordenVerwijderen