Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 3 juli 2016

Beperkt

Enige reacties op mijn blogjes over stedentripjes en over geld verdienen op mijn weblog waren:
- Ga naar Delfsail en geniet van alle boten
- In Utrecht en andere steden een stadswandeling maken...zo zie je de mooiste plekjes die je anders niet opvallen! Het gilde in Utrecht organiseert hele mooie stadswandelingen. Een aanrader als je de stad nog niet zo goed kent.
- Rijksmuseum en Van Goghmuseum.

Dan denk ik: je moest eens weten dat ik dat helemaal niet kan! Tenminste niet nu en ook al een hele tijd niet en misschien wel nooit meer! Met een rolstoel of scootmobiel zou het kunnen, maar dat is een ander verhaal, waar ik (nog?) niet aan wil beginnen.

Ik heb al weer jaren veel last van mijn rug en met uitstraling naar heupen en benen. Tien minuten lopen doet pijn en 10 minuten staan eveneens.
Ik ga al weer voor de zoveelste keer naar de fysiotherapie om weer wat op te knappen.
In augustus vorig jaar ging het zó: ik fietste naar de supermarkt, ik deed boodschappen en zorgde dat ik ondertussen 2x ging zitten om de kramp uit mijn rug te halen. Na een aantal maanden ging het beter en kon ik wel een kwartier zonder pijn lopen. Maar ...... toen heb ik me nogal geforceerd en was het lopen en staan weer één grote ellende!

Bijkomende problemen:
Ik kan niet bij mijn rechtervoet om mijn sok aan te trekken en evenmin om de schoenveter te strikken. De andere voet gaat prima. Het is ook bijna 3 jaar geleden omgekeerd geweest. Toen kon ik niet bij mijn linkervoet. 
Verder kom ik bijna niet overeind op een lage toilet. Het lijkt net alsof mijn lichaam geen idee meer heeft hoe dat moet. Daar zit ik dan, ik raak min of meer in paniek en span te veel spieren en voel me als een plank. In een plank zit per definitie weinig beweging, die komt gegarandeerd niet uit zichzelf omhoog. Ik trek me overeind met mijn armen, maar dat is ook niet de oplossing. Het is eigenlijk best grappig, ware het niet dat ik het lijdend voorwerp ben van deze grap.
En dan, na een aantal weken, is het automatisme weer terug. Ja, het doet nog wel zeer in mijn bovenbenen en niet zo'n beetje ook, maar het lijf "weet" weer hoe het moet. Een zucht van opluchting, kan ik je zeggen!

Afgelopen vrijdag had ik een uitstapje van mijn werk, naar Schiermonnikoog. Ik heb er over gedacht niet te gaan, omdat ik bang was dat ik het lichamelijk niet aan zou kunnen. Ik heb de stap gewaagd en het ging. Ik heb me aangesloten bij een fietsgroepje en uiteraard niet bij een groepje wandelaars. Het waaide keihard, soms wel windkracht 7. Mijn groepje besloot het rustig aan te doen en al snel naar de lunch-locatie aan het strand te gaan. 's Middags wat gefietst en door het dorp gedrenteld, maar meestentijds op bankjes gezeten. Toch had ik veel meer dan normaal gelopen en gestaan. Dat merkte ik gisteren. Oei, oei wat stijf was ik!

Voor de stedentripjes ben ik afhankelijk van de bus en de tram en verder wil ik in rustige steden een fiets huren. In grotere steden durf ik het waarschijnlijk niet aan om op de fiets zo'n stad te verkennen. Ik ben dat niet gewend, in Groningen weet ik wat ik kan verwachten, maar in andere steden weet je maar nooit wat er voor mijn wiel opduikt!
Wie leuke OV ritjes heeft voor Den Haag, Utrecht of andere steden, laat het weten!

Lopen en staan is dus lastig, korte afstanden fietsen gaat prima en ook 1 kilometer zwemmen is geen probleem.

24 opmerkingen:

 1. Dat is heel vervelend voor je. Is er niet iets wat nog zou kunnen helpen zoals aanvullende geneeswijzen of kinesiotherapie of misschien gewicht verliezen? Ik hoop het wel voor je, want je bent toch wel beperkt in wat je kunt, begrijp ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verdiep je eens in c b d olie! Helpt heel goed tegen de pijn.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In Utrecht , Den Bosch, Den Haag , Maastricht kun je leuke rondvaarten maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Maastricht heb ik dat wel eens gedaan! Samen met mijn jongste dochter maakte ik in 2004 een rondvaart op de Maas, of eigenlijk een stukje stroomopwaarts en later weer terug. Op die dag wandelden we van Schin-op-Geul naar Valkenburg.
   Ook in Amsterdam en natuurlijk in Groningen heb ik rondvaarten gemaakt. In Amsterdam een keer op avond, vlak voor kerst. Heel leuk met al die lichtjes!
   Ik wist niet dat dit in Den Haag ook kon. Van Den Bosch wist ik het en van Utrecht, met al zijn grachten, had ik wel het vermoeden dat een rondvaart mogelijk was.

   Verwijderen
  2. In Den Bosch is het Jeroen Bosch jaar. Daar hebben ze op de Binnendieze een thema rondvaart bij (de hemel- en hellevaart). Zelf ben ik ook nog van plan daar gebruik van te maken. Alle rondvaarten op de Binnendieze zijn overigens super, je ervaart de stad heel anders! Geef bij de organisatie eventueel van te voren aan dat je beperkingen hebt, naar mijn ervaring zijn ze heel behulpzaam in het bieden van extra service mocht dat nodig zijn.
   Daarnaast zijn er ook tochten op de Buitendieze (naar Heusden dacht ik) maar die kan ik zo snel even niet vinden op internet, dus misschien was dat in het verleden alleen zo..

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 4. In Leiden vind je, op minder dan tien minuten lopen van het station, meerdere rondvaartboten. Als je het zekere voor het onzekere wil nemen, kun je vanaf het station ook met de bus (stap uit op de beestenmarkt). Leiden is een prachtige stad, vanaf het water krijg je een goede indruk.
  Wat vervelend dat je zo slecht kan lopen. Zelf heb ik het omgekeerde: lopen gaat nog redelijk goed, fietsen daarentegen lukt bijna niet meer. Ik heb eds. Aan de buitenkant zie je niets, dus ik kan -net als jij- steeds uitgebreid uitleggen waarom "dan pak je toch even de fiets, het is maar tien minuten" niet gaat. Heel veel stertke en veel plezier met je stedentrips!
  Groetjes, niet bloggende Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In Delft ook rondvaartboten dichtbij cs. In de Biesbosch ook rondvaartboten, dichtbij het parkeerterrein.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In den haag kun je achter het station HS bij de Bierkade op de ooievaart boot stappen, goedkoop en echt superleuk kijk van te voren even op de web site voor tijden. Duurt 1 1/5 uur en er zit een gids op de boot die verteld. Iedere gids verteld ook over andere aspecten van de stad echt heel leuk. Een tuktuk nemen in den haag is ook leuk. Ik pak in steden vaak de bus of tram om de stad te kunnen zien, Ook leuk al die in en uitstappende mensen je krijgt gelijk een leuk beeld in vogelvlucht van de stad.
  Jes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat naar, relatief jong en dan al zo beperkt. Het zal zeker met je diabetis te maken hebben (kwaliteit vd bloedvaten) maar ook met je overgewicht. Zware mensen krijgen sneller slijtage in hun gewrichten.
  Ik heb zelf last van een hernia gehad met uitstraling naar m'n heupen en m'n benen maar door veel te bewegen, hoe moeilijk soms ook, heb ik er geen last meer van hoewel de hernia er nog wel zit. Tram-, bus en boottochtjes zijn voor jou een leuke mogelijkheid om een stad te zien. Boottocht in Den Bosch, Rotterdam, Utrecht, Alkmaar zijn leuke belevenissen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat vervelend zeg! Ik denk dat niet al je lezers daarvan op de hoogte waren, ik vind het trouwens wel extra stoer dat je dan toch dit soort uitstapjes wilt maken en daar lekker van gaat genieten... ik wens je alvast heel veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In Den Haag heb je bus 23 die route gaat van Kijkduin naar Scheveningen via Rijswijk en Voorburg en ook langs Centraal Station.

  Had je al eerder geschreven over je lichamelijke beperkingen? Ik kan het me niet herinneren.
  Zelf kan ik door artrose niet meer wandelen en fietsen op gewone fiets ook niet, mijn handen kunnen stuur niet god vasthouden. Vorig jaar en driewieler gekocht via MP, geweldige uitvinding. Je gaat zitten en kan zo wegfietsen en onderweg zit je ook heerlijk om even van uitzicht te genieten of praatje te maken.
  Het was even een stap om te accepteren dat je toch gehandicapt bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. miss eens goed laten onderzoeken wat je wel mag en juist niet mag of moet?
  miss is t ischias en kunnen het medicijnen verhelpen of n andere kwaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat vervelend voor je. Heb je al laten onderzoeken waar die rugpijn echt vandaan komt. Niet bij een fysiotherapeut maar bij een arts die op de hoogte is van je overige medicatie en kwalen. Kunnen ook versleten heupen zijn.
  Lijkt me uitermate vervelend als je je eigen sokken niet aan kan doen. Hoe doe je dat met zwemmen?
  Ik zit de hele ochtend al lekker in de tuin te werken. Bukken, strekken, spieren gebruik waar de niet wist dat je ze gebruikte. En als ik jouw blog dan lees, besef ik dat dit niet zo vanzelfsprekend is en dat ik (heb ook diabetes) veel zuiniger op mijn lijf mag zijn.

  Niet zuinig zijn op je gezondheid he zuinigaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Is het een idee dat bloglezeressen jou hun stad laten zien? Ik denk dat er best wel mensen zijn die dat leuk vinden, jij huurt een fiets op het station, de lezeres staat daar op jou te wachten met haar eigen fiets, en zij laat jou de mooiste plekjes zien. Helaas woon ik niet bij een station, en in een dorp, maar ik zou dat heel leuk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk idee.! Ik ben in voor Amsterdam, Haarlem en Utrecht!

   Verwijderen
 13. Ik woon in Belgie en hou heel veel van Nederland. Door mijn ziekte (copd) kan ik ook maar heel korte stukjes stappen. Mijn dochter is zo lief om af en toe een uitstapje met mij te maken. We hebben in de Kringwinkel een rolstoel kunnen kopen voor 30 Euro. Verleden jaar zijn voor een paar dagen naar de Veluwe geweest en het Kroller-Muller museum bezocht. Dit jaar zijn we naar Ameland geweest en hebben samen een paar heerlijke dagen beleefd. Misschien het overwegen waard? Af en toe kan ik kleine stukjes stappen en dan heb ik steun aan de rolstoel. Ik geniet heel erg van onze uitstapjes en ben mijn dochter heel dankbaar
  Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Bernadette. Mijn moeder heeft ook copd (intussen ongeveer 25 jaar, zeer trage progressie) en daardoor realiseer ik mij heel goed dat elk hulpmiddel dat zijn intrede doet ook een soort van rouwproces met zich mee brengt. Maar... Als het financieel mogelijk is, doe jezelf een scootmobiel (liefst opvouwbaar) cadeau, dat kan ook tweedehands. Het heeft mijn moeder zoveel vrijheid en mogelijkheden teruggegeven. Echt een uitkomst! Zoals ze zelf ook zegt 'het kost wat, maar een ander koop een fiets en daar kan ik niets meer mee dus kies ik een scootmobiel'. Mijn zusje en ik gaan zo af en toe met haar op pad en ik moet zeggen dat de scootmobiel het ons ook makkelijker maakt. Al was het maar omdat mijn moeder het ook meteen als boodschappenkarretje ziet, dus niets te tillen!

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 14. Dat je niet een eind kunt lopen of fietsen wist ik niet, mijn voorstel voor Maastricht is dan niet geschikt voor je.
  In Utrecht kun je een rondvaart maken. Bij het station kun je een stadsbus nemen en dan op 't Neude uitstappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. In Den Haag rijdt in de zomermaanden nu ook een antieke tram naar Scheveningen. En Scheveningen - een stukje boulevard - en de Pier zijn goed te doen. Je hoeft niet zover te lopen. En vanaf Scheveningen rijden verschillende trams weer naar Den Haag Centraal.
  Je dag even goed voorbereiden via op Internet info opzoeken, dan hoef je helemaal niet zoveel te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wow, dat wist ik helemaal niet. Dat lijkt me behoorlijk pittig, om daar mee om te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. In Utrecht kun je met bus 2 naar de Dom. Hij stopt er vlak voor. De Dom is leuk en heeft een klein cafe en mooie binnentuin. Vlak erachter kan je stuk oud Utrecht zien met grachten.
  De bus terug naar station gaat door mooi oud deel Utrecht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bus 2 rijdt ook langs alle musea. Mrs H te B

   Verwijderen
 18. Wat naar dat je zo'n last van de rug hebt. Mijn echtgenoot heeft soortgelijke klachten. Diagnose: vernauwde wervelgaten. Zenuwen komen te gauw klem. In de slechte periodes loopt hij met wandelstok. Dat scheelt echt. Dat zou je ook nog kunnen proberen. Verder Torsie vermijden en fysiotherapie
  Sterkte ermee

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat naar! Heb je al eens overwogen naar een chiropractor te gaan? Dit kan zo veel goed doen!

  BeantwoordenVerwijderen