dinsdag 9 augustus 2016

De vijf beste keuzes die ik ooit gemaakt heb!

Welke keuzes in mijn leven maken mij echt blij?

1. Met stip op één: het kiezen voor kinderen. Ik vind het nog steeds geweldig fijn om kinderen te hebben. Mijn beide dochters zijn het leukste wat mij ooit is overkomen en ik ben steeds weer blij hen te zien. Ik ervaar het als een groot geluk dat ik zwanger kon worden en ik 2 kinderen gekregen heb.
Ik zeg niet dat het altijd gemakkelijk was. Mijn oudste dochter is het kind uit mijn 3e zwangerschap en vanaf dat mijn jongste 8,5 was, was ik door de ernstige psychiatrische beperkingen van hun vader, alleenstaande ouder. 

2. Omscholing tot secretaresse na jaren van werk zoeken en werkloosheid: door mijn nieuwe vak kon ik een baan vinden en uit de negatieve spiraal komen van werkloosheid, bijstand en het  gevoel op de reservebank te zitten. Werk zorgt voor contacten, voor een eigen verdiend inkomen, voor het gevoel gewaardeerd te worden.

3. De beslissing om mijn hypotheek af te lossen en te zorgen dat mijn vaste lasten omlaag gingen. Dit maakt dat ik nu mijn relatief magere pensioen met optimisme tegemoet kan zien.

4. Een auto kopen: het geeft mij een gevoel van vrijheid. Ik kan zonder al te veel moeite kilometers ver weg reizen. Geen uitzoekwerk met OV, gewoon een comfortabel autootje op het moment dat ik daar behoefte aan heb. Toen ik 8 jaar geleden mijn oude auto weg deed, was dat op bezuinigingsgronden. Ik dacht toen: het OV is voor mij goed genoeg. Toch was de werkelijkheid anders en blijken er plekken te zijn die bijna niet te bereiken zijn met het OV. Daarnaast is het gevoel van vrijheid heel fijn!

5. Het kopen van een eigen huis. Dit betekende: weg uit de achterstandswijk (waar ik 26 jaar woonde) met zijn drugsoverlast en dagelijkse geluidsoverlast.
Ook financieel ben ik beter uit. Als ik nu nog in de huurwoning zou wonen waar ik 10 jaar geleden woonde, zou mij dat veel geld aan huur kosten. Dat komt omdat mijn inkomen gestegen en mijn woonsituatie veranderd is. Destijds had ik minder inkomen en 2 thuiswonende kinderen. Als alleenstaande met een redelijk inkomen zou ik nu niet meer in aanmerking komen voor huurtoeslag en zou ik de volle huur moeten betalen. Die bedraagt nu wel 700 euro per maand.

13 opmerkingen:

 1. Wat een fijn stukje om te lezen, Zuinigaan . Dat jouw keuzes zo goed zijn geweest komt denk ik ook door je doorzettingsvermogen ! Wat ik me wel afvraag, is waarom je 26 jaar lang in een buurt bent blijven wonen die je niet beviel. Ook als je in een huurhuis woont kun je prettig wonen. Ik ben ooit verhuisd naar een huurhuis in een 'betere' buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met het huis waar we vanaf 1993 t/m 2007 in woonden was niets mis, alleen de buurt was slecht. Het huis was groot - 5 kamers, met een woonkamer van 36 m3 en een grote tuin. Hierdoor waren we flink verwend en wilden we er graag net zo'n formaat huis voor in de plaats als we gingen verhuizen. Zo'n huurhuis was er niet en kopen valt niet mee als alleenstaande met een bruto jaarinkomen van destijds €21.500,- (in 2005). Tussen 1993 en 1999 leefden we op bijstandsniveau, ook daarmee begin je weinig op de woningmarkt. Dat kopen, dat werd pas mogelijk toen mijn moeder haar huis verkocht had en mij 2 jaar achtereen een flinke som geld had gegeven. Het geld stopte ik in mijn eigen nieuwe huis.

   Verwijderen
 2. Wat fijn dat je (na genoeg ellende) met een geluksgevoel op je leven terug kunt kijken.
  Zoals Loudi ook al zegt hoeft een huurhuis niet te betekenen dat je in een slechte buurt woont. Wij huren in een fijne buurt met prettige buren en veel groen. Maar misschien was zo'n huurhuis niet beschikbaar in jouw omgeving?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om zo jouw keuzes te lezen. Ik word er blij van. En wat een positieve invalshoek t.o.v. een auto. Dat vind ik ook leuk.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Om na je 50e een huis te kopen, en dan jaren alle zeilen bij zetten om de hypotheek zo snel af te lossen voor je pensioen. Was mooi blijven huren en bv een dag in de week minder gaan werken en u heb je al jaren geen heel huis meer nodig en had je punt 4 al veel eerder kunnen aanschaffen en kunnen reizen etc...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zuinigaan heeft gekozen nu al te zorgen voor de woonkosten tijdens haar pensioen. En als dat in haar top5 lijstje beste beslissingen staat, is zij er heppie mee.
   Veiligheid is belangrijker voor mensen dan lol, dus ik snap het wel. Lol maken doe je pas, als je weet dat je kunt slapen en eten.

   Verwijderen
  2. @Nadasurf: jij veronderstelt dat een mens het leven precies kan plannen. Ik plan niet zo veel en kan soms nogal impulsief beslissen.
   Ik had geen ervaring met het kopen van een huis, wel met huren. Er werd destijds gezegd dat je met kopen iets opbouwde in plaats van dat je het geld in de bodemloze put van de verhuur gooide. Kopen zou veel beter zijn dan huren. Ik had in totaal €79.000 euro eigen geld voor de aankoop van mijn huis. Door dat vermogen had ik vóór de aankoop geen huurtoeslag meer èn moest ik vermogensbelasting betalen.
   Naar mijn gevoel heb ik mij niet heel erg ingespannen om de hypotheek snel af te lossen. Ik had, toen ik in de bijstand zat, ruime ervaring opgebouwd met zuinig leven.
   Een dag minder werken had niet geholpen voor het verkrijgen van huurtoeslag, omdat het vermogen gewoon te hoog was.
   Dat vermogen kwam uit 2 schenkingen van mijn moeder. Zij betaalde de tamelijk lage schenkingsrechten en mijn broer en ik kregen een deel van de opbrengst van de verkoop van haar huis.

   Verwijderen
 5. Scheiden na 18 jaar en verder kunnen leven zonder tegenwerking staat op 1.
  Auto heb ik altijd gehad ook in financieel slechte tijden, gaf inderdaad groot gevoel van vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vooral het feit dat je altijd in eigen kunnen vertrouwde en volhield met alle ups en downs in je leven, moet je een voldaan gevoel geven. Te weten dat je met veel of weinig geld het altijd redt. Kunt tevreden terug kijken op je leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 700 euro. Ik moet er niet aan denken. Bovendien zijn oudere huurwoningen niet ingericht zoals je dat wenst. Nu keuken en badkamer naar wens. Alhoewel ik verlang naar een vrijstaand huis met veel tuin en weinig buren. Terug naar de oorsprong dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @opnieuw beginnen: wij wonen in een huurwoning uit 1971. Drie jaar geleden zijn bij ons keuken, badkamer en toilet volledig vernieuwd. Hierbij hadden wij een grote inbreng over de uitvoering. We hebben zelf nog een stuk keukenblok bijgekocht met ingebouwd fornuis en vaatwasser. Hiervoor is geen huurverhoging in rekening gebracht. Zo kan het ook.....

   Verwijderen
 8. heerlijk als je zo op je leven kan terug kijken en zoveel punten kan opnoemen. Hier nog zo,n tevreden mens

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Persoonlijk ben ik ook erg tevreden wat ik heb. Maar om nu te zeggen dat ik die keuze heb gemaakt gaat me te ver. Mijn ego eist dit graag op. Maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat het meeste me is overkomen, niet een bewuste keuze, alsof je gestuurd wordt door een energie, en achteraf vertel ik als " verslaggever" maar wat graag wat ik gepresteerd heb.......

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.