vrijdag 26 augustus 2016

Shampoo met bolletjes

Gisteren was ik voor een haarknipbeurt bij de kapper. Omdat mijn haar heel fijn en dun is, raadde de kapster shampoo met bolletjes aan. Die microscopische bolletjes zouden aan het haar kleven en dat zou zorgen voor meer volume. Het was uiteraard een dure shampoo, want dat zijn haar speciale shampoos altijd. Het leek mij niets, want eigenlijk geloof ik niet in bolletjes die in mijn haar kleven en mijn haar daardoor meer volume geven.
En die bolletjes?
Die zijn alleen maar slecht voor het milieu, want komen uiteindelijk allemaal in het afvalwater terecht.

Hoe kun je zien of jouw shampoo bolletjes bevat?
Polyethylene, polypropylene, polyethylene terephtalate of nylon-12  is de benaming voor plastics in cosmetica en haarverzorging.
Wil je weten welke producten vrij zijn van deze plastic bolletjes die zorgen voor plastic soep in oceanen en binnenwateren, klik dan hier.

19 opmerkingen:

 1. Vitamine B in grote hoeveelheden. Veel ouderen hebben dun haar. Veel, niet alle ouderen. Hierna lees ik wel dat jij vindt dat supplementen niet nodig zijn en zo. En duur en onnodig en het voedingsbureau enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet een oudere met dun haar, ik heb al 63 jaar dun haar, het is nooit anders geweest. Ik ben er mee geboren en sinds het grijs is, is het haar wat stugger, waardoor het iets dikker oogt.
   Het lijkt me een illusie dat je genetisch bepaald dun haar met vitamines een stuk dikker kunt maken.
   Ik ben een jaar proefkonijn geweest voor een bevriende diëtiste die een studie orthomoleculaire therapie deed. Ik heb op haar kosten een jaar lang hoge doses dure vitaminen gehad. Die waren speciaal afgestemd op mijn situatie en mijn klachten en speciaal voor orthomoleculaire therapie. Dus geen multivitamine preparaat, maar bij alle vitamines speciaal die hoeveelheden die voor mij goed zouden zijn. Er was helemaal geen verandering, niet in mijn diabetes, niet in mijn overgewicht en al helemaal niet in mijn haar. Kort daarna heb ik een prijsvraag gewonnen en de prijs was een jaar lang multivitamines voor 50+ ers. En raad eens? Ook bij die vitamines merkte ik absoluut geen verschil.

   Ik denk dus inderdaad dat supplementen in het algemeen niet nodig zijn ;-) Maar ik slik wel vitamine D3 met kalk en vitamine B12.

   Verwijderen
  2. Wat een mooi onderzoek was dat. Leerzaam ook. Is er iets te vinden op internet over deze bevindingen ?

   Ik had als kind dun haar. Als tiener vol lang haar.
   Nu nog steeds vol haar.
   Ik zie aan mijn haar of ik meer of minder vet at. Toen ik een te laag LDL cholesterol had was mijn haar en huid droog. Nu gebruik ik meer vetten. De waarden van cholesterol is iets meer richting normaal.

   Verwijderen
  3. @Opnieuw, nee er staat niets over op internet.
   Het verbaast me dat je het interessant vindt. Ondanks grondige screening vooraf en de beste vitaminen en supplementen was er helemaal niets te bespeuren in verbetering in mijn gezondheid. Ook de 4 maandelijkse bloedonderzoeken in het ziekenhuis voor de internist wezen daar totaal niet op.
   In mijn ogen ben jij rotsvast overtuigd van het nut van die pillen. Had je bij het lezen van de resultaten je mening willen bijstellen en willen stoppen met vitamines en supplementen?

   Verwijderen
  4. Ik ben altijd in voor meerdere wetenschappelijke bewijzen. Zoals je weet zijn er vaak meer onderzoeken, over hetzelfde onderwerp.
   Vitamine B is bewezen belangrijk voor je haar en nagels.

   bij alle investeringen die een mens kan doen is de beste investering in jezelf. Daarna de rest.

   Verwijderen
 2. Helemaal mee eens zeg! Dat was het eerste dat ik dacht, en het milieu dan?
  Volgens mij is vitamine B inderdaad de beste oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb (ook via de kapper overigens) een goed product voor meer volume gekocht. Hierdoor hoef ik m'n haar een stuk minder vaak te wassen en blijft het een stuk mooier zitten. Ik heb wel veel haar, maar heel fijn van structuur. Als ik er niks in doen, hangt het slap langs mn gezicht. Tegenwoordig zit het echt veel mooier. En het is alleen maar een beetje spray aan de voorkant bij de hoofdhuid. Niet goedkoop, maar m.i. is t t waard. Van die vage beloften als bolletjes kan ik ook weinig mee hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik meen gelezen te hebben dat alle produkten die kunststof bolletjes bevatten binnenkort niet meer geproduceert en/of verkocht mogen worden in Nederland. Goede zaak.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik was mijn haar regelmatig met ei en daar wordt het best iets voller van, viel mijn zus tenminste op.
  Afwisselend was ik mijn haar met ei, babyshampoo en een conditioner die ook schoonmaakt en slechts 1x per 14 dagen. De andere week alleen met water en klein beetje conditioner om makkelijker kambaar te krijgen. Als ik gewone shampoo gebruik is mijn haar slap, krullen verdwenen hangt het nogal stijl. Het duurt dan zeker 5 dagen voor slagen en krullen terug zijn en het weer "normaal" zit.

  Met vitamine B moet je ook nog voorzichtig zijn B6 kan bij een teveel klachten geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er is helemaal geen oplossing. Ik ben nog geen dertig, leef heel gezond, en heb hartstikke dun haar. Het is absurd om te denken dat vitamines iets aan je uiterlijk zouden kunnen veranderen. Straks komen we nog met vitamines voor een lichtere huid, voor een andere kleur ogen, om langer te worden?
  Verder zorgt een tekort aan vitaminen soms inderdaad voor lichamelijke verzwakking, waaronder bijvoorbeeld haaruitval. Wil niet zeggen dat het dan zin heeft om extra van die vitaminen te nemen. Te weinig schaadt, extra baat niet! Je moet gewoon genoeg binnenkrijgen en dan heb je je genetisch bepaalde hoeveelheid haar (of energie, of huidkwaliteit, of wat dan ook). In mijn geval: weinig.
  Het enige dat je kunt doen aan dun haar, is het in een gunstig model laten knippen. Of extensions natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Te weinig vitaminen schaadt en te veel schaadt ook, behalve vit C want dat plas je uit.

   Met multivitamine moet je ook uitkijken, als je structureel ongezond eet dan kan je wel wat extra vitaminen gebruiken dmv een pilletje.

   Als je gezond eet is het echter niet nodig om een multivitamine te slikken.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 7. Ik heb ook fijn haar en speciale shampoos geven inderdaad meer volume. Maar weet je wat het best blijkt te werken ? Iedere dag uitspoelen met alleen water en niets erin smeren en ook niet fohnen. De kapper zegt sindsdien steeds dat ze mijn haar nog nooit zo gezond heeft gezien. 't Proberen waard lijkt me. Psychisch vond ik het wel lastig. Toen ik ermee begon moest ik mezelf steeds corrigeren als ik dacht in "vies, vet". Dan dacht ik iedere keer aan het filmpje dat ik zag over "no poo" waarin een meisje vertelt dat haar haar "zo lekker beachy aanvoelt". Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was mijn haar ook nooit met shampoo, is helemaal niet nodig. Je haar heeft een zelfreinigende werking.

   Dieren gebruiken toch ook geen shampoo? Wij zijn ook een (zoog)dier en we kunnen ons prima redden met alleen water voor lichamelijke verzorging.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
  2. O wacht er zijn wel mensen die denken dat ze hun hond moeten wassen met hondenshampoo, ook zoiets raars.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
  3. @Sas: heb jij wel eens een hond gehad die zich met genoegen rondwentelde in een rottend zeemeeuwenlijk? Ik kan je verzekeren dat dit ongelooflijk stinkt. Dan wil je een hond schoonmaken en dan helpt alleen water niet genoeg. Het schijnt dat mensenshampoo niet de juiste samenstelling heeft voor een hondenbeest. Dus gebruik je dan voor die enkele keer een hondenshampoo. Omdat er gelukkig op de meeste uitlaatroutes weinig zeemeeuwenlijken liggen, doe je jaren met die shampoo. Niet erg, het bederft niet.

   Verwijderen
 8. Ik denk dat als je altijd al dun haar gehad hebt dat je dat niet ineens kan vermeerderen met vitamines of met een shampoo met bolletjes.

  Mocht je veel haar verlies hebben is het wel raadzaam om je bloed even te laten controleren of je vitamine tekort hebt. Want dat zou een oorzaak kunnen zijn.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik gebruik al een jaar geen shampoo meer. Mijn haar heeft er nog nooit zo gezond uit gezien. Iedere dag onder de douche spoelen met warm water.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook ik heb dun en weinig haar. Maar gek genoeg is mijn haar een stuk opgeknapt sinds ik op het platteland woon. Geen idee waarom, de veel schonere lucht, de rust, meer beweging, gezonder eten (moestuin)? Ook nu er veel grijs tussen het blond zit is mijn haar steviger. Op mijn 60ste heb ik mooier haar dan toen ik stukken jonger was !
  Shampoo met bolletjes of vitaminepillen die dikker haar beloven zal ik niet snel kopen.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.