zondag 11 september 2016

Bijna een jaar beleggen, wat levert het op?

Op 23 september stortte ik het eerste geld op mijn beleggingsrekening van de ASN. Eerst heel erg bescheiden, ik legde nog geen 350 euro in. Later, in mei dit jaar kwam daar nog een wat groter bedrag bij. In totaal belegde ik in het afgelopen jaar €993,51.

Het geld staat op twee verschillende fondsen, namelijk het Duurzaam Mixfonds en het Duurzaam Obligatiefonds.
- Het Duurzaam Mixfonds belegt in Wereldwijde aandelen en obligaties van eurolanden, geselecteerd op duurzaamheid - het risico is middelgroot - hier staat ruim 1/3 van het geld.
- Het Duurzaam Obligatiefonds belegt in Obligaties van eurolanden die zijn geselecteerd op duurzaamheid en terugbetaalcapaciteit - het risico is klein - hier staat bijna 2/3 van het geld.

Hoe gaat dit nu?
Ik moet zeggen, het valt tot nog toe absoluut niet tegen!
Sinds eind mei houd ik regelmatig bij wat de waarde is van mijn beleggingen.
Onderstaand een lijstje van data en waarde van het totaal.

waarde 28 mei 2016: 1.010,47
24-jun-16 1.014,92
25-jul-16 1.029,80
7-aug-16 1.034,72
15-aug-16 1.037,82
21-aug-16 1.033,10
9-sep-16 1.038,46

Als je bedenkt dat ik pas vanaf mei in totaal een kleine 1000 euro ingelegd heb, dan is de waarde, afgezet tegen de huidige spaarrente zeer goed.

Betekent dit dat ik met méér geld ga beleggen?
Nee, ik houd het voorlopig zo.

16 opmerkingen:

 1. Mooi om eens een ervaring te lezen. Wij twijfelen nog erg of we wel of niet moeten instappen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook lang getwijfeld. Vandaar ook dat ik er tot nu toe relatief weinig geld in gestopt heb.
   Het blijft natuurlijk zo dat resultaten in het verleden geen garantie geven voor de toekomst.

   Verwijderen
 2. Slim om het rustig aan te doen. De markt is tot nu toe dit jaar gematigd gunstig geweest. Er waren pieken en dalen, maar over het algemeen is er wat groei. Maar er komen zeker ook weer jaren, waarin de markt krimp zal laten zien. Dan zou je kunnen zien dat je na een jaar minder geld hebt dan aan het begin. (Al zit je met circa 85% aan obligaties wel relatief veilig). Ik denk dat je die jaren ook moet meemaken of ervaren om te weten, of je meer geld in zou durven leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stom he, maar ik zou zelf altijd bang zijn dat het mis gaat en dan alles kwijt ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed dat je begonnen bent. Onthoud dat beleggen voor de lange termijn (jaren) is, dan maakt de schommeling op korte termijn niets uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eurootje, daarom moet je dus nooit al je eieren in hetzelfde mandje stoppen.

  Altijd spreiden. Zowel verschillende manieren (sparen, beleggen etc) als daar binnen ook weer over verschillende banken en fondsen.

  Zuinigen, wat ik zelf wel altijd meereken in mijn saldo (er dus weer aftrek) zijn de (weliswaar lage) kosten van verkoop. Immers de bedragen zoals ze er nu staan krijg je niet als je het geld weer wil opnemen. Vooral als je meer gaat beleggen kan dat het beeld nogal vertekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je dat noemt, ik had er nog helemaal geen rekening mee gehouden dat verkopen geld kost. Zo ver ben ik nog niet gevorderd in de kunst van het beleggen.

   Verwijderen
  2. niet alleen verkoopkosten toch maar ook fondskosten.

   Verwijderen
  3. Zeker, maar die kosten zijn ingecalculeerd in het overzicht.

   Verwijderen
  4. Bij de asn bank worden er sinds 1 januari dit jaar geen aan en verkoopkosten in rekening gebracht

   Verwijderen
 6. Ik startte een jaar geleden ook met beleggen, ook ik haalde meer rendement op beleggen dan met sparen.
  Ik startte met meerdere fondsen via mijn bank en ik belegde een relatief klein bedrag (minder dan 10% van mijn spaarbuffer). Omdat de koop en verkoopkosten relatief hoog zijn wil ik me de komende tijd gaan verdiepen in beleggen via een broker.

  Ik ben benieuwd wat jij gaat doen!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Via Meesman in een breed gespreid aandelen of obligatiefonds beleggen en dan het liefst elke maand een vast bedrag. Bijvoorbeeld 50 euro. Door met een vast bedrag te werken koop je automatisch meer aandelen/obligaties als de koers laag is en dus minder aandelen/obligaties als de koers hoog is. En dan niet er naar om kijken de komende 10 jaar😏

   Verwijderen
  2. Meesman is niet verkeerd (= Vanguard met een opslag), maar rechtstreeks in Vanguard fondsen stappen geeft je duidelijk lagere kosten. Ook na meenemen dividendlekkage. Voor details zou je eens kunnen kijken naar mijn posts over indexfondsen en investeringsstrategie.

   Verwijderen
 7. Ik spreid over beleggen en crowdfunding. Crowdfunding via lendahand levert 3 a 4% op. Crowdfunding via horecacrowdfunding 7 a 8%. Beleggen doe ik via fondsen (fitvermogen). Omdat Fitvermogen geen aan- en verkoopkosten rekent, doe ik daar ook wel eens korte beleggingsperioden; afhankelijk van de markt (en mijn spaarpot). Alles wat meer dan de spaarrente oplevert is meegenomen. Ik beleg redelijk defensief en heb uiteindelijk nooit verlies gedraaid. Integendeel zelfs.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is inderdaad best een mooi resultaat. Wij beleggen ook bij de ASN, en al iets langer (en met wat meer). Vorig jaar en het jaar ervoor hadden we echt een heel mooi resultaat. Dit jaar is niet zo mooi, maar we hebben nog wel wat winst. Het bewijst maar weer, beleggen is voor de lange termijn.
  Ik heb trouwens net weer even gekeken, en nu staat het weer net wat hoger. Soms zit het mee. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fijn dat je dit deelt. Ik ben op dit moment niet in de positie dat ik geld op zij kan leggen vr beleggingen. Maar ik vind het wel fijn om me te orienteren. Heb een kleine periode niet geregageerd maar ga volgende maand het bloggen weer oppakken. Hoop dat je dan weer meekijkt! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.