Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 12 september 2016

Slapend rijk worden!

Hoe doe je dat, slapend rijk worden?
En is het wel mogelijk om slapend rijk te worden?
Ik denk het wel, maar dat slapend rijk worden moet je wel heel goed voorbereiden en bij voorkeur in het juiste nest geboren worden.

Een rijke pa, of ma is van groot belang. Die ouder moet jou leren hoe hij/zij zijn/haar rijkdom vergaarde, zodat jij daar op kunt voortborduren (figuurlijk dan hè?). Die moet jou gedrag aanleren en tips en trucs geven waardoor je kapitaal "vanzelf" groeit en er een enorm vermogen bereikt wordt. Zonder die ouder is het een stuk moeilijker. Ook als de ouder geld van zijn eigen ouder(s) gekregen heeft is het lastiger, want misschien weet je pa of ma helemaal niet goed hoe het geld zó beheerd wordt dat het groeit en groeit en nog veel meer groeit.

En als je arm geboren wordt? Dan heb je een lange weg te gaan voordat je zo rijk bent dat je voor de rest van je leven op je lauweren kunt rusten. De vraag is ook of je dat dan wilt, dat op je lauweren rusten, want waarschijnlijk ligt dat helemaal niet in je aard. Je bent niet voor niets door hard werken rijk geworden, dat word je niet zo maar als je voor een dubbeltje geboren bent, daar moet je flink voor aan de slag.

Eerlijk gezegd is het rijk worden, in de zin van veel geld hebben, mij nooit gelukt. Genoeg geld om handen is goed genoeg, wat mij betreft.
Daarnaast zijn er ook andere manieren om je heel rijk te voelen, dat heeft lang niet altijd met euro's of dollars te maken.
Rijk kan ook zijn:
- een leven leiden dat voldoening geeft
- een fijne familie om je heen hebben
- gezond zijn in lichamelijk en/of geestelijk opzicht
- genoeg eten in huis hebben
- een plek hebben waar je je veilig voelt

Wanneer voel jij je rijk?

10 opmerkingen:

 1. Ik heb me altijd rijk gevoeld maar ben wel arm geweest (= weinig geld)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu mijn wensen onder het niveau van mijn inkomsten liggen, voel ik me rijk(materieel gezien).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je de juiste instelling hebt, een handjevol goede mensen om je heen en (vaak) een stukje geluk, dan maakt het denk ik niet uit uit welk nest je komt. De juiste kansen zien, durven, risico nemen; dat doet niet iedereen. Je kunt ermee op je b*k gaan, of rijk worden.

  Enne: tips en trucks? 'Tips and tricks' of 'tips en trucs'. Een truck is een vrachtwagen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weck en maak in. Als ik dan mijn voorraad zie, dan voel ik me rijk. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben rijk met mijn leuke vrouw mooie huis en 2 bloedjes van kinderen waar ik dankzij de halftijdbaan van mij en van mijn vrouw lekke rveel tijd aan kan besteden met een mooie leuke moestuin en goede contacten met de familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik voel me rijk als de verhouding met de mensen om me heen goed is en ik voel me ook rijk als ik weer goed door een jaarlijkse controle in het ziekenhuis ben gekomen. Dat zijn de twee belangrijkste dingen.
  Op materieel gebied voel ik me rijk met een gezellig ingericht huis, een volle voorraadkast en een prettig spaarsaldo.
  Geld maakt niet gelukkig maar echt te weinig geld maakt absoluut wel ongelukkig. Zorgen hebben of je de rekeningen wel kunt betalen lijkt me vreselijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het ligt er maar aan met wie je je vergelijkt. Mondiaal gezien zijn alle inwoners van Nederland enorm rijk. Huisvesting, scholing, gezondheidszorg, schoon water uit de kraan, voedsel heeft iedereen tot zijn beschikking. Verder mag je zeggen wat je wilt en geloven wat je wilt, onvoorstelbare rijkdom is dat. De rijkdom uitgedrukt in geld in Nederland is niet gelijk verdeeld, daarom kunnen sommige mensen een relatieve armoede ervaren. Verder zie je door de nivellering dat het niet zoveel uitmaakt als je bruto meer verdient, netto ga je er niet zoveel op vooruit. Dat kan demotiverend werken. Ik ken een aantal mensen die voor Nederlandse begrippen rijk zijn (bovenste 1%), sommigen inderdaad door oud geld. Zij werken enorm hard om hun bezit te behouden. Anderen zijn ondernemer of ondernemer geweest, daar ook hard werken. Van slapend rijk is geen sprake. Zelf ben ik financieel onafhankelijk; ik leef van het dividend van mijn portefeuille. Hierdoor kan ik me inzetten als vrijwilliger en hoef ik geen betaald werk te doen. het helpt dat het bedrag dat ik mezelf uitkeer onder de bijstandsnorm ligt, want meer heb ik niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow Myrna, je klinkt als een echte Mustachian! Mooi gedaan!

  Ik zou me rijk voelen als ik de dingen kan doen die ik wil doen, zonder me te hoeven afvragen hoeveel geld het oplevert. Maar echte rijkdom is volgens mij een goede gezondheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. investeer om er later er van te kunnen profiteren met andere worden slapend rijk worden!

  BeantwoordenVerwijderen