woensdag 14 september 2016

Decemberzegels weer duurder

Eergisteren werd bekend dat de decemberzegels dit jaar duurder worden. Vanaf eind november betaal je 65 cent per zegel. Nu is dat weinig duurder dan afgelopen jaar, want toen kostten ze 64 cent per zegel. Dat is een prijsverhoging van 1 cent per december-poststuk. Peanuts, zou je zeggen, 1 cent extra. Waarom dat gedoe met verhoging? Alleen dan schijnt de decemberpost rendabel te kunnen zijn voor PostNL.
Hoe zit het eigenlijk met de prijsstijgingen? Naar mijn herinnering is het nog maar kort geleden dat de decemberzegels heel goedkoop waren.

Op wikipedia vind ik het volgende overzicht:

Jaren Decemberzegeltarief
dec 1987 t/m dec 1990 ƒ 0,50
dec 1991 t/m dec 1999 ƒ 0,55
dec 2000 ƒ 0,60
dec 2001 € 0,27 / ƒ 0,60
dec 2002 € 0,27
dec 2002 t/m dec 2007 € 0,29
dec 2008 t/m dec 2010 € 0,34
dec 2011 € 0,36
dec 2012 € 0,40
dec 2013 € 0,55
dec 2014 € 0,59
dec 2015 € 0,64

Eigenlijk klopt het ook wel, dat idee van mij dat de zegels nog niet zo lang geleden aanzienlijk goedkoper waren.
Wat ga ik doen? Kerstkaarten verzenden of niet?
Ach, ik denk maar van wel.
Ik vind het leuk om kerstkaartjes te krijgen en alleen als je zelf ook iets stuurt kun je wat retour verwachten.
Ik verzend er meestal ongeveer 20, de portokosten zijn dan 13 euro. Behalve verzending stop ik in mijn naaste omgeving kerstkaarten in de brievenbus en ik leg bij zo'n 40 collega's een kerstkaartje op het bureau. Dat kaartjes schrijven en voor iedereen een persoonlijke boodschap verzinnen, dat is verreweg het meeste werk.
Ga jij decemberzegels kopen en kaartjes verzenden?

18 opmerkingen:

 1. Waarschijnlijk niet, ik vind het zo'n verspilling, zeker als je het bij 40! van je collega's doet. Die gooien 'm gewoon weg. Collega's zijn collega's slechts weinigen komen in de categorie waar je een speciale band mee hebt en nog minder komen in de categorie zie je ook buiten het werk.
  Ik vind die kaartjes ook niet 'gezellig' staan, het is een bron van overprikkeling gebleken dus bij ons gaan ze open, en dan gelijk de oud papierbak in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kaartjes verspreid ik direct na sinterklaas, dan kunnen de diverse kaartjes nog een paar weken op de bureaus staan of aan het prikbord hangen. Ik heb niet gehoord dat collega's de kaartjes als een bron van overprikkeling beschouwen.

   Verwijderen
  2. nee niet de collega's beschouwen het als overprikkeling dat is gewoon thuis. Bij ons mag er niets op buro's staan en ook niet op prik/white borden, die moet je aan het eind van je werkdag leeg maken. Dus kaarten verdwijnen gewoon gelijk.

   Verwijderen
 2. eerlijk gezegd vind ik het tarief van de postzegels in Nederland helemaal niet zo duur, ondanks de prijsstijging. In Belgie betalen we voor een postzegel (tarief 1) 0.79 euro per zegel. Koop je ineens 10 zegels dan kost één zegel 0.74 euro. Tarief 1 betreft een genormaliseerde zending van minder dan 50 g, rechthoekige envelop (maten weet ik niet precies)
  Wij beperken het versturen van kerstkaartjes per post : collega's krijgen ofwel een digitaal kaartje ofwel een kaartje in hun vakje op het werk, bij buren en mensen die dichtbij wonen (en waar ik niet onderuit kan om een kaartje te sturen) steek ik het gewoon in de brievenbus.
  Per jaar verstuur ik per post in december hoogstens 2 tot 3 kaartjes naar mensen die te veraf wonen om het in de brievenbus te steken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nederland is het gewone tarief €0,73 dus dat is dan vergelijkbaar met België. Alleen kun je hier daarmee maar tot 20 gram versturen. 20 tot 50 gram is meteen €1,46. Het tarief waarover Zuinigaan schrijft is een speciale zegel die je alleen kunt gebruiken rondom de feestdagen. Mascha.

   Verwijderen
 3. Die 40 kaarten voor collega's zijn denk ik duur der dan die postzegels. Ik verstuur all een paar jaar alleen maar een kaart naar mijn oma en oudere mensen waar ik gewerkt heb als thuiszorgmedewerker. Maar daar is er nog maar één van over.
  Groetjes Mama Tinus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De prijs van die 40 kaarten valt best mee. Ik koop een leuk, maar klein formaat kaartjes bij de Lidl. Die kosten bijna niets.

   Verwijderen
 4. Ik verstuur ieder jaar ongeveer 50 kerstkaarten. Die kaarten maak ik van de kerstkaarten die mijn schoonmoeder ieder jaar bewaarde vanaf 1950 dus ik heb nog kaarten genoeg voor de volgende 50 jaar! Ik plak de enkele kaarten op een correspondentie-kaart en dan zijn ze gereed voor gebruik. De decemberzegels koop ik altijd van het geld van de volle spaarkaart(en) van a.H. maar sowieso vind ik 65 eurocent voor een kaart naar Amsterdam, Utrecht of Den Bosch niet duur!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik stuur de meeste mensen een mail, in de vorm van een afbeelding en een persoonlijke wens. Bij oudere mensen stop ik een kaart in de brievenbus en van mijn broer/zus neem ik de helft van een velletje postzegels over, zo'n tien stuks dus, voor de mensen die verder weg wonen.
  Een mailwens sturen vind ik zelf onpersoonlijker, maar ik heb doodgewoon niet het budget om zomaar 40 kaarten te versturen. De postzegels maken het juist zo duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik stuur gedurende het jaar mensen die een steuntje of opkikker nodig hebben een echte kaart. Een echte kaart, die met de post komt, die men vast kan houden, op kan hangen, kan zien en voelen wordt erg gewaardeerd. Met kerst stuur ik niet speciaal kerstkaarten, de commercie rondom kerst vind ik vreselijk.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Elk jaar verstuur ik een paar echte kerstkaarten. Het zijn er te weinig om zo'n vel decemberzegels voor aan te schaffen. en ik krijg er een paar die ik dan ophang. Leuk ! Gelukkig zijn er nog wat mensen die zo'n kaart per post sturen. En mailtje is ook welkom , maar geef mij maar een kaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, ik stuur Kerstkaarten, met een persoonlijke kerstwens.
  Ik vind het een leuke oude traditie.
  Wel heb ik drastisch gesnoeid in mijn lijstje.
  Wensen per mail vind ik onpersoonlijk en net iets te gemakkelijk.
  Ook niet leuk om te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zelf stuur ik ook nog altijd kerstkaarten. Ik heb nog een aantal kerstkaarten van vorig jaar over, dus ik ga kijken hoeveel ik er nog bij moet kopen. Ik heb ook nog kerstzegels van vorig jaar, wel denk ik dat ik er nog een velletje bij moet kopen. Vroeger kocht ik nog weleens drie velletjes, een aantal jaren kreeg je er dan een leuke agenda bij.

  Ik vind het zelf ook nog steeds leuk om een verjaardagskaart te versturen of ontvangen. Volgens mij feliciteren steeds meer mensen alleen nog maar via Facebook. Dan komt er een mailtje in je inbox van X of Y is vandaag jarig, achter de naam van diegene staat die dag een gebakje en dan kun je een berichtje sturen. Zelf heb ik deze mogelijkheid uitstaan.

  Wat ook een tijdje gebruikelijk was, was voor Oud en Nieuw een SMS-bundel inkopen en dan met de jaarwisseling een berichtje SMS-sen.

  Misschien ga ik kerstkaarten voor mensen in mijn woonplaats wel gewoon zelf rondbrengen, dan heb ik meteen wat beweging.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe bedenk je het, dit onderwerp bespreken op zo'n snikhete dag !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi, hi, voor mij staat het verzenden van kerst- en nieuwjaarswensen helemaal los van warmte of kou! Ik ben al wel 2 keer vanaf kerst t/m nieuwjaarsdag naar de warmte geweest en de kerstverlichting aan de palmen zien hangen. Ook niet slecht!

   Verwijderen
 11. Ik stuur alleen nog maar kerstkaarten aan mijn opa/oma's, ouders en broertje en zusje die op zichzelf wonen. Meer sturen zou voor mij te duur worden. Sowieso stuur ik de laatste jaren praktisch geen 'gewone post' meer. En dat terwijl ik tot een vijf jaar geleden een fanatieke postcrosser was, en gek ben op kaartjes - maar ik kan het gewoon niet meer betalen.

  Nou ben ik waarschijnlijk niet de enige voor wie post versturen onbetaalbaar is geworden de laatste jaren. Ik vraag me soms af hoe lang PostNL zo door kan gaan, voordat particuliere post maar helemaal wordt afgeschaft, zogenaamd omdat er geen vraag meer naar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. En je brief mag tot 50 gram wegen en dan scheelt het wel een leuk bedrag. Op de website staat.
  te koop vanaf 14 november (vraag van mij kun je ze dan ook meteen gebruiken?)
  Tot en met 6 januari 2017 kan de Decemberzegel binnen Nederland gebruikt worden op decemberwensen met een gewicht tot en met 50 gram. Dat is 30 gram meer dan het gewicht dat gebruikelijk geldt. Na 6 januari kan de zegel gewoon gebruikt worden als er wordt bijgefrankeerd tot het geldende tarief.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind het ontzettend leuk. Ik noteer de afzenders van de kaarten van het jaar ervoor, zo sla ik niemand over. Ik vul het dan zelf nog aan met personen die ik ook wat toe wil wensen. Ik maak ze meestal zelf en schrijf overal een persoonlijke wens in. Dit jaar hopen we te verhuizen en wil ik er ook ons nieuwe adres inzetten. Veel breng ik rond en de rest gaat op de post.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.