woensdag 21 september 2016

Hoera! Mijn koopkracht gaat volgend jaar omhoog!

Op de site van het NIBUD kun je berekenen wat het nieuwe kabinetsbeleid voor gevolgen heeft voor jouw inkomen. Dat kun je hier doen.
Voor mij scheelt het 14 euro per maand, dat is in heel 2017 wel 168 euro om extra uit te geven of om te sparen.
Het zal in mijn geval wel uitgeven worden, want in het komende half jaar gaat het geld hier met bakken de deur uit.
Maar daarover later meer.

Nu eerst over de koopkrachtplaatjes.
Wat opvalt is dat de lagere inkomens met kinderen er een beetje op vooruit gaan. Dit is een bedrag  tussen 20 en 36 euro per maand.
Verder opvallend: de enige inkomenscategorie die er echt op achteruit gaat is de alleenstaande met vervroegd pensioen. Het beleid is dat je langer door moet werken, tot minstens je 66e of langer. Als je dat niet doet, dan word je blijkbaar gestraft en lever je, als je een inkomen hebt van bruto 3000 euro per maand, zo'n 19 euro in.
Niemand levert zo veel in als juist die categorie.
Ik ben blij dat ik nooit echt van plan ben geweest om eerder te stoppen met werken!

Wat is er voor jou uitgerekend, qua groei van je koopkracht?

18 opmerkingen:

 1. Maar liefst € 8 extra per maand! Maar die gaat vast nog wel wegbezuinigd worden vanwege de een of andere tegenvaller..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Iets van 13 euro per maand tot mei 2017. Dan stopt de WW en dan ga ik 100% ABP en IOAW.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 35 euro, ben benieuwd,
  Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij mij zegt ie 17 euro per maand. Maar het zegt me eigenlijk niet zoveel. Geen idee of het klopt. En koopkracht gaat natuurlijk heel erg om wat je koopt. Als bijvoorbeeld de benzineprijs stijgt of vlees duurder wordt, merk ik daar niks van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons komt er 6 euro uit. Bijna compensatie voor de verhoging zorgpremie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Net als bij jou, wel 14 hele euro's voor ons samen maar ik schat dat de ziektekostenverzekering wel met € 15 pp omhoog gaat.
  Komen er verkiezingen aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan nooit wat invullen, geen baan, geen uitkering en drie kinderen.. Die optie is er niet. Zorgtoeslag gaat wat omhoog en het kindgebondenbudget ook begreep ik, prima, elke euro erbij is leuk toch. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 24 als gepensioneerd met klein pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 18 euro gaan wij erop vooruit. Toch is het me niet helemaal duidelijk. Mijn man verdient meer dan 60.000 euro bruto per jaar. En mijn heffingstoeslag wordt volgend jaar weer met 15 euro per maand verlaagd. We hebben het goed en in januari zien we wel hoe het netto uitpakt. Mijn man krijgt in december weer een periodiek, er zijn cao onderhandelingen, hoeveel hoger worden de gemeentelijke heffingen, energiebelasting, zorgverzekering etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. als het allemaal waar is 24 euro! gepensioneerd en klein pensioen, maar eerst zien en dan geloven!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tussen € 12 en € 17 komt er per maand bij. (Ik val precies tussen 2 inkomensgroepen in.)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 1 euro... Want alleenverdiener met kinderen...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het blijft hier een beetje koffiedik kijken, omdat vriend zijn salaris deels afhankelijk is van een bonus en mijne van hoe de omzet is (of hoe de wind waait...), maar volgens mij schatting gaan we er maar liefst 14 hele euro's op vooruit!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als alleenstaande met nabestaandenpensioen val ik dus in de prijzen, want onder de 65 en dus ga ik er op achteruit. Ik werk ook, maar als zzp-er en dat inkomen is weinig of niets. Ik zal dus wel weer iets met belastingaftrek gaan verzinnen..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bij mij komt er als dit klopt €12 per maand bij. Prima. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De overheid deelt uit, maar vergeet erbij te vertellen dat de komende jaren de gemeentebelastingen eens zoveel zullen gaan stijgen. Dus klap je doos met sigaren maar dicht, want je krijgt er niet eens een eigen sigaar uit, maar er gaat ingedraaid worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Volgens de tool op de rtl site 29 euro. Een leuke bijkomstigheid toch? Alles helpt.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.