dinsdag 27 september 2016

Veel geld uitgeven en investeren (3)

Dit is mijn derde artikel over veel geld uitgeven en investeren.
Waar ga ik nog meer veel geld aan uitgeven?

Nanda Surf raadde het afgelopen zaterdag goed: een CV ketel!
Ik heb er wel eerder over geschreven en ik vond het nu een goed moment om de ketel te vervangen.
Dat doe ik om meerdere redenen:

- De oude ketel is van mei 1997, dat is dus bijna 20 jaar. Veel langer gaat een ketel meestal niet mee. Het zou vervelend zijn als deze ketel er op een gure zaterdag of zondag mee ophield en niet te repareren zou zijn. Een collega van mij heeft een aantal dagen in de kou gezeten omdat haar ketel definitief stuk was en er een nieuwe moest komen. Niet leuk en als ik nu zorg voor een nieuwe ketel, dan kan ik weer jaren vooruit. Niet dat er dan nooit een storing zal optreden, dat kan evengoed wel, maar de kans is een stuk kleiner en dan duurt het verhelpen van deze storing niet heel lang.

- Een nieuwe CV ketel is zuiniger. Mijn oude heeft een boiler van 20 liter. Deze 20 liter wordt dag en nacht op temperatuur gehouden, terwijl ik niet zo vaak heet water nodig heb. Ik kan net zo goed een doorstroomketel hebben, waarbij het water indien nodig verwarmd wordt. Even wachten op warm water is geen probleem. Ik kan ondertussen mijn plantengieter vullen.
De nieuwe ketel is ook zuiniger omdat hij verschillende standen heeft. De oude ketel kon alleen áán of uit. Deze heeft de mogelijkheid zich aan te passen aan het verschil tussen de gewenste temperatuur en de huidige temperatuur. Weinig verschil: niet op vol vermogen. Veel verschil in temperatuur, even op vol vermogen en daarna zuiniger.

Mijn stookgedrag is op dit moment zo, dat het zeker wel even duurt voordat ik de investering terugverdiend heb. Want, zeg eens eerlijk, hoeveel kun je besparen op een jaarlijks gasverbruik van 488 m3 (recentste cijfer). De verkooppraatjes dat je met een zuinige nieuwe ketel per jaar wel 500 m3 op je gasverbruik kan besparen gaan voor mij niet op, dat lijkt me duidelijk! Hoeveel dan wel? De tijd zal het leren!

Mogelijk denk ik nu ook: ik heb nu zo'n zuinige ketel, 17,5 graden is voor mij niet meer warm genoeg, ik wil dat het minimaal 18,5 graden is, dat voelt toch comfortabeler. Heel goed mogelijk, want ik merk wel dat leeftijd ouderdom hierin een rol speelt en dat ik het de laatste tijd sneller koud heb.
Naast gasverbruik zal het stroomverbruik misschien ook iets minder zijn, maar veel zal dat niet zijn.
Over ruim 2 jaar ben ik met pensioen, en dan zal ik meer thuis zijn en dus ook meer stoken. Ook voor dan is het een prima investering omdat het in vergelijking met de oude ketel wat minder gas kost om het huis aangenaam warm te maken.

Er is een offerte gemaakt en er is een datum geprikt. Half oktober heb ik voor €1.600,- een nieuwe ketel, inclusief bijbehorende slimme thermostaat.
Totale bedrag aan uitgaven: 1.600,- (ketel) + 2.580,- (voortuin) = €4.180,-

Binnenkort méér over het geld dat ik de komende maanden ga uitgeven of dat ik deze maand al uitgegeven heb.

8 opmerkingen:

 1. Bijzonder dat een nieuwe ketel voordeliger is dan de voortuin. Zonder goed werkende ketel kun je niet, maar een voortuin ?
  De volgende investering zal, denk ik, de badkamer zijn. Pak daar maar flink uit. Genieten van een badkamer, zeker met een doorloopsysteem cv.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede investering. Onze ketel is ook al 15 jaar oud, maar wel hoog rendement. Bij de vorige onderhoudsbeurt zei de monteur dat de ketel nog wel even mee kan, maar er staat geld achter de hand voor vervanging want dat gaat geen jaren meer duren. Een 20 jaar oude ketel, ik weet niet of ik zo lang durf te wachten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, dat is een laag gasverbruik. Dan valt er inderdaad niet zo veel te bezuinigen. Maar alle beetjes helpen en een betrouwbare ketel is inderdaad ook wat waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je schijnt met de instellingen van een ketel ook nog wat te kunnen spelen om het rendement te verhogen. Tijdje geleden nog een stukje over zitten lezen, enige gevaar is dat je wel moet uitkijken dat je hem niet te laag insteld ivm legionella.
  Je hebt je ketel zeker goed onderhouden, aangezien ie al bijna 20 jaar oud is. Das een mooie leeftijd voor zo'n beestje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat geld enkel voor tapwater temperatuur maar ook dat legionella valt enorm mee zeker als water blijft stromen dagelijks. Er zijn er zat die hem op 40 graden hebben staan en zo met heet vol open onder de douche staan.

   Ook nieuwe ketels staan in veel woningen onzuinig te stoken omdat ze op fabriek instellingen ingesteld staan.

   Hoe zuinig kan het, gezin 6 personen rijtjes B-woning 125 m2 jaarverbruik gas slechts 400 M3 en neem mee dat wasmachine/vaatwasser in ogenschouw hier ook gas verbruiken dmv hotfill.

   Simpel testje voel radiator is hij overal even warm dan staat je cv niet goed afgesteld, hij moet onderin (retour) aanzienlijk minder warm zijn.

   Meer info.

   https://www.vandomburg.net/bespaar-energie-met-cv-tuning/cv-ketel-instellen-en-afregelen/

   Verwijderen
 5. Ik denk dat je een prima investering doet. Wij zijn enkele jaren geleden overgestapt op een nieuwe ketel. Wat een plezier toen we de meterstanden door moesten geven :). En dat terwijl wij toch ook zuinige stokers zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel fijn, een nieuwe ketel. En grappig wat je zegt over leeftijd. Mijn ouders mopperden vroeger altijd dat het bij mijn opa en oma zo warm was. Nu ze zelf op die leeftijd zijn, vind ik het bij mijn ouders in huis altijd te warm. :-)
  Ik las vandaag in de consumentengids ook over slimme thermostaten. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen straks.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De uitgave van 1600,00 euro...is deze voor aanschaf CV en installatiekosten? Zo ja dan is dit een zeer goede prijs. Ik ben benieuwd wat voor type je hebt gekocht en hoe deze bevalt? Wij zijn ons ook aan het oriënteren. W.M.T.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.