maandag 17 oktober 2016

Een nieuwe verwarmingsketel

Vanochtend is mijn nieuwe verwarmingsketel geïnstalleerd! Hij hangt nu fijn op zolder te snorren en maakt het huis weer heerlijk warm.
Het was nog een hele klus om zo'n ketel te installeren. De monteur is er wel bijna 4 uren mee bezig geweest en dat is dan inclusief montage van een nieuwe thermostaat. De oude ketel was een groot bakbeest met een 20 liter boiler. Een enorm zwaar gevaarte dat gedemonteerd moest en dat de trappen af moest worden gesjouwd. Alleen al de boiler was een zwaar kreng. De monteur van het installatiebedrijf had er een enorme sjouw aan.  Gelukkig was het een sterke jonge kerel en lukte het wel, mij was het never nooit gelukt. Mijn conclusie: voor vrouwen in deze sector is het eigenlijk niet te doen, die moeten tilhulp meenemen om de zware toestellen de trappen op en af te tillen.

Het is allemaal goed gegaan, maar helaas  was de monteur adembenemend, letterlijk!
Hij had een soort en een hoeveelheid aftershave gebruikt die een slechte combinatie vormde met mijn astma. Poeh, wat kreeg ik het er benauwd van! Hij werkte 2 verdiepingen hoger in mijn huis en op die zolder stond het kiepraam open en toch was de lucht in de uren dat hij in mijn huis werkte een probleem voor mij.
Helaas was het niet mogelijk om de tuindeur open te zetten, het was zo al koud genoeg. Buiten 10 graden, binnen nèt 16 graden.
Ik heb niets van zijn geuren gezegd, want wat had ik moeten zeggen? De volgende keer minder geuren gebruiken? Als het goed is, dan is er voorlopig geen volgende keer en blijft de ketel de komende 15 à 20 jaar naar genoegen functioneren. Als ik tenminste regelmatig onderhoud laat doen.

Maar gelukkig is het astmaleed weer geleden. Ik heb nog een keer extra de inhalator gebruikt, zodat ik weer wat meer lucht heb en nu kan ik genieten van mijn nieuwe ketel.

Ik ga bijhouden hoeveel gas ik verstook en dat ga ik vergelijken met vorige jaren. Ik hoop op mooie besparingen. Ik heb sinds 2008 de meterstanden wekelijks bijgehouden, behalve in de zomer en vanaf 2009 heb ik de meterstanden echt wekelijks genoteerd.
Wat ik wel zie, is dat het verbruik om deze tijd van het jaar aanzienlijk kan verschillen. Soms zijn er weken in de 2e helft van oktober geweest met een verbruik van 24 m3, maar ook weken met een verbruik van 3,6 m3. Ik denk dat ik in de toekomst vooral het jaarverbruik moet vergelijken om te kijken of de nieuwe ketel inderdaad aanmerkelijk zuiniger is.

10 opmerkingen:

 1. Oh fijn dat je de nieuwe ketel hebt voor het kouder gaat worden.
  En de geur van deze manier, tja ik vraag me ook weleens af , of je daar iets van kan zeggen, mijn buurvrouw gebruikt ook zo' n sterk ruikend wasmiddel, zelfs als het buiten hangt heb ik er last van , erg vervelend, maar wat doe je eraan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dan gebruikt je buuf wel een heel bijzonder wasmiddel , of teveel , of te veel wasVERZACHTER!

   Verwijderen
 2. Welke ketel heb je ? en bedenk wel dat ze met fabrieksinstellingen geleverd worden en vaak is een ketel nog goed te tunen en inregelen wat ook zo nog eens 30% kan besparen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wordt vaak zo makkelijk tussen neus en lippen gezegd, maar wat dat nou is en hoe je dat doet...geen idee?

   Verwijderen
  2. Voor leek is dat lastig, maar niet onmogelijk. Hier meer info:

   https://www.vandomburg.net/bespaar-energie-met-cv-tuning/cv-ketel-instellen-en-afregelen/

   Verwijderen
 3. Het is in Groningen nu 4 grader kouder dan in Midden Delfland! Brrr....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer dat 'ie alleen letterlijk adembenemend was. Figuurlijk was leuker geweest ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij zag er ook best leuk uit, maar bij iemand die zo adembenemend is, kom ik liever niet te dicht in de buurt ;-)

   Verwijderen
 5. Oh dat zal een flinke besparing opleveren! En let inderdaad op, met goed tunen valt er nog veel extra te besparen. Kijk eens op www.tweakers.net hiervoor op het forum.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tip: je kunt het energieverbruik over verschillende jaren objectief met elkaar vergelijken door je jaarverbruik af te zetten tegen het verschil in graaddagen per jaar (zie bijv de calculator op mindergas.nl). groet anna.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.