dinsdag 18 oktober 2016

Over in de kou zitten of toch iets doen aan de CV

Vlak nadat ik een afspraak maakte om een nieuwe verwarmingsketel te installeren, ging mij CV ketel kapot. Ik moest nog wat weken in september en oktober overbruggen voordat ik weer gebruik kon maken van warm water.
Wat te doen?
Toch de storingsdienst bellen en de oude ketel laten repareren, of het er op aan laten komen en gewoon wachten?
Ik koos voor wachten. Ik heb eerder, een paar jaar geleden, zo lang mogelijk gewacht om de verwarming aan te zetten. Met een aantal bloggers deden we wie het langst kon wachten.
Ook toen was het nogal koud in huis en ik wist het CV gebruik lang uit te stellen.

Wat deed ik verder?
Ik waste mij met koud water, ook mijn haren zo nu en dan. Ik moet zeggen dat het water in de leidingen steeds kouder werd, maar op zich was het goed te doen.
Verder douchte ik in het zwembad. Na het zwemmen en voor het zwemmen.
Ik waste af met water uit de waterkoker, niet iedere dag, maar als ik weer wat afwas had opgespaard.
Ik brandde kaarsen in een metalen lantaarn, die vrij veel warmte gaf. Op die manier bleef het steeds 's avonds rond de 17 graden. Op zich voldoende. Ik droeg dikke truien en een warm fleecevest en verder drapeerde ik een dekentje over mijn knieën. Ik heb het tijdens kampeertrips véél kouder gehad.

En nu, sinds gisteren, heb ik weer een goed werkende verwarmingsketel, waarmee ik het desnoods 25 graden of hoger kan stoken. Toch een fijn idee, ook wat betreft warm tapwater.

Wat had jij gedaan als jouw ketel een paar weken voor de vervanging kapot gegaan was?

27 opmerkingen:

 1. Verhuizen.. :) De enige keer dat ik heb meegemaakt dat de cv-ketel het begaf was toen we midden in de verhuizing naar ons huidige huis zaten. Ik heb hem toen wel vervangen omdat we het appartement gingen verhuren en met het oog op mogelijke verkoop. We hebben zelf nooit genot van die nieuwe ketel gehad...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo, das best hard-core. Goed bezig! Als je de eind datum weet, en wat ongemak kan hebben, dan is dit zeker een slimme optie (je bespaard twee keer geld: geen stook kosten en geen reparatie kosten). Denk dat wij hetzelfde gedaan hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap zeg! Ik denk dat wij hem toch zouden laten maken, omdat we met 3 kinderen zijn, dan is warm water gewoon heel fijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarschijnlijk had ik hetzelfde gedaan. Maar het kan wel iets minder streng. Toen ik eens twee dagen zonder verwarmingsketel zat mengde ik warm water uit de waterkoker met koud water om me te wassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben een aantal jaren terug onze badkamer moeten vernieuwen omdat de ondergrondse chauffagebuizen daar verroest zaten en we dus met een lek zaten. Aangezien de nieuwe indeling van de badkamer, werd er ook een nieuwe radiator in een totaal ander formaat besteld. De oude radiator was afgekoppeld dus ons 'systeem' kon niet worden opgestart tot de nieuwe radiator geïnstalleerd was. Leveringstijd was normaal gezien een week of twee maar het werden twee maanden. In die periode zaten we volledig zonder verwarming tot begin december.... We konden, ingeval het ons te koud was, wel wat verwarmen met elektrische radiators maar dat is practisch onbetaalbaar. Het was hier in keuken en living dan ongeveer 11 à 12° dus vrij koud om in te leven. We hebben er ons gewoon wat extra op gekleed en zijn die koude periode goed doorgekomen. Ik was zo blij als de nieuwe radiator geplaatst werd en onze chauffageketel terug kon worden opgestart. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik alleen was, zou ik het ook doen. Maar met m'n gezin zou het me teveel gemekker opleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik mij inderdaad levendig voorstellen. Als mijn dochters nog bij mij gewoond hadden, dan had ik het zeker ook niet gedaan!

   Verwijderen
 7. Ben het eens met Teunie. Ik denk ook dat mijn gezinsleden erop stonden dat de CV nog gemaakt werd voor die korte periode. Als ik alleen was, deed ik precies hetzelfde als jou. Wij hadden vroeger thuis dan wel warm water dmv een grote boiler maar alleen 2 kolenkachels in keuken en woonkamer waardoor het in de ochtend bij het opstaan altijd ijskoud was in huis in koude winters. Enkel glas met ijsbloemen op de ramen als het vroor, nergens isolatie en geen bad of douche maar een tobbe tot ik een jaar of vijf was. Koken dmv grote gasflessen onder de aanrecht in de keuken. En wij hebben het ook altijd gered. geef je groot gelijk. Als ik alles zo opschrijf, besef je pas hoe welvarend wij als Nederland zijn geworden in de afgelopen vijftig tot zestig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geen warm water zou ik niet zo'n probleem vinden als je wel water kan koken en douchen bij de buren is ook altijd een optie.
  Verwarming zou ik wel erg vinden omdat ik bij minder dan 19 in huis te stijf wordt en me echt naar voel.
  In april had ik door keukenverbouwing 3 weken geen verwarming en het was toen nog vrij koud. Met een ventilatorkacheltje in de kamer heb ik het net kunnen uithouden, maar vond het echt moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Douchen bij de buren zou ik zeker niet dan want ik vind niet dat je je buren daarmee moet lastig vallen. Wij hebben tijdens de verbouwing van onze badkamer een paar maanden zonder bad en douche gezeten. Wij hebben ons gedurende die periode gewoon gewassen aan de gootsteen van de keuken. De verbouwing duurde vrij lang aangezien mijn man en zoon het allemaal zelf deden en dat er enkel in de weekends (en dan nog niet in alle weekends) kon gewerkt worden.

   Verwijderen
 9. Ik denk dat ik het installatiebedrijf van de nieuwe ketel benaderd zou hebben. Waarom moest je zoveel weken wachten? Mijn ketel ging laatst stuk, de monteur kwam 's morgens en ik had eind van de middag al een nieuwe hangen. Echt niet de hoofdprijs betaald, zelfs nog een nette regeling gekregen zodat ik het bedrag in drie termijnen kon betalen, op hun initiatief.

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou ik ook gedaan hebben. Of misschien nog wel net iets meer. Ik zou wel de monteur langs laten komen om te laten kijken of er niet een schroefje oid los was gaan laten zitten. Kapot hoeft niet te betekenen, hoge kosten. Daar zou ik toch wel voorrijkosten voor over hebben gehad. En als het meer dan 50 euro zou gaan worden, zou ik vragen of de ketel niet wat sneller geïnstalleerd kon worden.

   Verwijderen
 10. ow god...wij hebben iets gelijkaardigs 6 jaar geleden gehad -flashback-!
  Oudste dochter was 19 maand en jongste dochter 1 maandje oud, en we zaten midden in verbouwingen. De oude ketel die met stookolie werkt werd eruit geflikkerd en toen gebeurde er 3 maand niets! onze loodgieter ging failliet en hij reageerde niet op onze hulpkreten.
  We hebben 3 maand met twee kleine baby's zonder warm water of verwarming gezeten, de horror! En het werd steeds kouder, want herfst.
  Dan eindelijk, op 23 december, de dag voor mn verjaardag, werd de nieuwe ketel geïnstalleerd door onze huidige loodgieter. Ik vergeet dat moment nooit meer ;-)
  Nina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nina .\wat heeft een cv ketel te maken met God ...
   en eruit fl.. kan ook zijn ;eruit gooien ..

   Verwijderen
 11. Zo leef ik als ik in huisje in het buitenland ben. Geen warm water, geen douche, en hooguit een petroleumkacheltje als verwarming.
  Wassen aan de wasbak doe ik thuis ook. Water koken voor de afwas gebeurt in een "Badeofen", een grote hoge boiler die je vult met water en onderin stookt met hout. Drie handjes vol afvalhout zorgt voor heel warm water.
  Ik zou wel gewacht hebben, maar ik heb dan ook geen kleine kinderen. Met grote kinderen zou ik ook wel gewacht hebben. Die mogen best wat afharden in deze overluxe maatschappij.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De meeste reacties hierboven zijn in de trant van 'ik overbrug het wel, maar niet als er sprake is van (kleine) kinderen'.

  Ik sta er anders in. Ik zou hem laten maken. Twee maanden vind ik te lang. Mij zou de situatie te spartaans zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. haha, ik leef op deze manier, ik doe de kachel pas aan als het onder de 15 graden is, voor de rest staat hij wel op de waakvlam voor het geval dat. ik zet een grote pan koud water op die kachel, die warmt op als de kachel aan gaat en dat water gebruik ik voor de afwas en om me zelf te wassen. ik was mij vaak wel met koud water, maar af en toe neem ik de "luxe" en gebruik dat warme water. heb ik toch warm water nodig en is de kachel niet aan, dan zet ik hem of een poosje aan, of ik zet de pan op het gas.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik denk dat ik ook zo proberen om het te overbruggen. Wij hebben ook nog een houtkachel, dus daarmee zou ik ook wat kunnen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Is hier niet nodig, bel de woningbouw op en na 2 uurtjes staat er een monteur voor de deur :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat deed ik vroeger ook, maar hier geen woningbouw meer.
   Ik moet zeggen dat de service bij huur soms ook heel prettig was! Het dak lekt: de woningbouwvereniging lost het op. CV kapot: woningbouw zorgt voor herstel.

   Verwijderen
 16. Zuinig leven ok, dat doe ik ook. Maar sommigen hier lijken werkelijk te genieten van een kil huis, wassen met koud water en meer van die oncomfortabele zaken. Overdrijven is ook een kunst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het me te koud geworden was, dan had ik de afspraak voor installatie verzet. Dat had ik zeker gedaan in het winterseizoen.

   Verwijderen
  2. Daar ben ik het helemaal mee eens. Het lijkt wel een wedstrijd wie het het langst gaat volhouden om zo raar te doen. Een nieuwe ketel laten hangen gaat vrij snel. Als een leverancier niet lukt, ga je gewoon naar een andere. Betalen moet je toch. Wordt je een beter mens van al die vreemde dingen doen en wie doe je er een plezier mee? Geld over de balk gooien is absoluut niet nodig maar er van te genieten om zo krenterig te doen?

   Verwijderen
 17. Respect is het enige wat ik zeggen , back to basics. bijzonder knap vol gehouden hier kunnen velen een voorbeeld aan nemen

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Met kind in rolstoel die liggend gedoucht moet worden (op douchebrancard) is er geen twijfel: repareren dat ding. Nu moet ik wel zeggen dat ik met de oude ketel ook een onderhoudscontact had. Alleen de defecte onderdelen moest ik betalen, arbeidsloon en voorrijkosten zaten in het contract. En had ik net, als Marjolein, overleg gehouden met de installateur wat te doen. Ketel eerder laten plaatsen, overleggen of onderdelen tegen inkoopprijs geplaatst kunnen worden. Zoiets. Zelf douchen in sportschool, zelf kind in rolstoel op school of revalidatiecentrum douchen. Hoe smaller de beurs, hoe creatiever het brein is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb geen kleine kinderen en ik zou best een dag of wat zonder cv kunnen ( we hebben een electrische radiator en een kacheltje in de schuur met een gasfles) Wassen aan de wasbak zou ook geen probleem zijn voor een dag of wat maar langer vind ik totaal onnodig. Bestel ik vandaag een nieuwe ketel dan heb ik overmorgen alles voor elkaar! ik begrijp niet waarom jij zo lang gewacht hebt!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.