zondag 16 oktober 2016

Geld uitgeven zoveel je wilt en wat nodig is

Ondertussen ben ik al weer lang uit de bijstand en ik heb ook al weer een aantal jaren mijn hypotheek zo ver afgelost dat ik naar mijn gevoel geld uit kan geven zoveel ik wil.
Persoonlijk vind ik dat een heerlijk gevoel!
Als ik iets nodig heb of als ik iets graag wil hebben, dan koop ik het gewoon!
Ik ervaar dat als een enorme luxe.

Niet meer wikken en wegen:
    - als ik dát koop, dan kan ik andere dingen die eigenlijk ook nodig zijn niet meer kopen.
    - wat nou als de aankoop tegenvalt? Dan heb ik misschien voor niets geld uitgegeven en dat kan eigenlijk niet.
   
Wat heb ik gekocht terwijl ik het eigenlijk niet absoluut nodig had?
Bijvoorbeeld:
Een auto
Een nieuwe fiets terwijl ik een redelijk nieuwe had van 4 jaar oud (= nu reservefiets)
Prachtige porseleinen mokken, omdat ik ze zo lekker groot en zo mooi vond.
Twee paar mooie, comfortabele birkenstockslippers terwijl 1 paar voldoende was
Leuke kleurig onderbroekjes

Daarnaast ga ik tegenwoordig vaker uit eten, haal ik wat vaker eten op en koop luxere voedingsmiddelen dan vroeger, gewoon omdat het kan.

Het is heerlijk het gevoel te hebben dat er gewoon genoeg is.
Natuurlijk is het zo dat ik in de ogen van anderen misschien nog steeds zuinig ben en nog steeds weinig geld uitgeef. Ik heb geen riant inkomen, maar wel zit ik een stuk boven bijstandsniveau en dat voelt RIJK!

14 opmerkingen:

 1. Heerlijk toch. Je hebt er hard voor gewerkt om zover te komen. Geniet van de eventuele extraatjes en vooral van het "vrije gevoel" ! Het is je van harte gegund.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heerlijk voor je! Ik kan het me levendig voorstellen. Inmiddels hebben we het al een poos financieel best goed. Ook ik kwam echter van een heel laag inkomen (met bijbehorend wikken en wegen). Die overgang naar meer is erg fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zeg ook met regelmaat dat wij het erg goed hebben. Zo voel ik dat ook (mede door minder waar ik uit kom)Maar ik weet dat velen vinden dat ons gezin het met weinig moeten stellen. We doen het met 1 loon, modaal. En voor ons is dat ruim voldoende en we doen wat we willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn hoor en goed ook dat je doet waar je een goed gevoel van krijgt. Al moet ik wel een beetje lachen om die kleurige onderbroekjes erbij te noemen.
  Ik heb eigenlijk nooit moeilijke financiële tijden gekend. Mijn ouders werkten beiden, in de jaren 70 en 80 nog lang niet gebruikelijk en woonden heel goedkoop. Ze gooiden geen geld over de balk maar we aten vrij luxe en wat we nodig hadden en meer kregen we. Ik ben altijd spaarzaam en behoudend geweest met geld wat ik als tiener verdiende. Begon met een leuk centje en kreeg meteen een redelijk goed betaalde baan. Man begon als pakketbezorger maar is nu manager bij een IT team van een groot bedrijf. We zijn niet steeds verhuisd zoals veel van onze inkomensgenoten dus leven in relatieve luxe. Dat geeft een heel fijn en rustig gevoel.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weij hebben ongeveer 20 jaar van een minimum inkomen moeten leven en de laatste 25 jaren hebben we 'n erg hoog inkomen. Behalve de aanschaf van onze droomwens (boerderijtje met veel grond), de studies van de dochters en geven aan mensen die in armoede leven is er weinig veranderd in onze uitgaven.
  Fijn, dat je er zo van geniet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met mijn hypotheekvrije huis, aow en redelijk pensioen kan ik me zo af en toe wel wat permitteren en dat is een fijn gevoel.

  Wat ik ook heerlijk vind om in winkels rond te lopen en te denken dat heb ik allemaal NIET nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik herken dat gevoel. Juist omdat je niet zo veel koopt, voelt het helemaal als extra.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geniet ervan, is toch een heerlijk gevoel dat als je iets graag wil of nodig hebt, je het gewoon kan kopen. Je hebt er zelf hard genoeg voor gewerkt en gespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tsja, waarom zou je in de bijstandsmodus blijven, geestelijk dan, als dat niet meer nodig is ? Geld moet ook een beetje rollen zo nu en dan. Hier is het omgekeerd, eerst een zeer ruim inkomen, nu veel minder te besteden. Maar dat gaat ook prima. De tering naar de nering zetten, is mijn motto !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. heerlijk... geniet ervan, Volgens mij geniet je nu dubbel omdat je ook de andere kant kent

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zeker een lekker gevoel waar je van mag genieten. Zelf zijn wij dus zo veel verlaagd door kleiner te gaan wonen met een veel lagere hypotheeklast dat we ons momenteel ook meer gunnen dan ervoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb een tijdlang van 32 euro in de week moeten leven met drie katten. Hóe ik dat gedaan heb, dat weet ik nu niet meer. Ik had toen wel elke week een voedselpakket van de voedselbank, maar dat stelde niet veel voor hier in Capelle. Ik kon er weinig van maken maar goed, ik ben door die periode heengekomen.

  Dat ik zo weinig geld kreeg kwam door een fout van mijn bewindvoerder, die had een verkeerde kale huur doorgegeven aan de belasting , waardoor ik van twee jaar huur toeslag moest terugbetalen en veel minder huurtoeslag ontving, waardoor ik dus uiteindelijk maar 32 euro in de week had om van te leven.

  Ik ben in die periode ook werkelijk zwáár overspannen geweest. Heb heel ongezond gegeten. Want wat kun je nu werkelijk kopen van 32 euro in de week?

  Het was een vreselijke periode die ik het liefst zo snel mogelijk weer vergeet.

  Nu heb ik het iets beter met 60 euro in de week. Ik vind dit nog steeds erg krap, want ik lees hier en daar op dit blog dat je vaak groot moet inkopen, maar hoe kan je groot inkopen met zo weinig geld ? Mijn geld gaat echt elke week helemaal op! En soms kom ik nog tekort.

  Ik moet ook regelmatig naar het ziekenhuis omdat ik diabeet ben en dat kost ook veel reisgeld. Mijn fiets is stuk en heb geen geld voor reparatie dus moet ik wel met de bus.

  Al die stress vreet een mens echt op.... brrrr

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.