donderdag 17 november 2016

48 euro verdwenen! Over de risico's van beleggen

Zoals jullie weten beleg ik bij de ASN. Ik beleg in duurzame, groene fondsen.
 Eerst ging het heel goed, maar de laatste weken gaat het erg slecht. Er is zelfs een klein verlies op mijn inleg!
Mijn inleg was in totaal €993,51. 
Op 9 september stond de teller op €1038,46, maar nu zijn mijn beleggingen een stuk minder waard, namelijk nog maar €990,23.
In ruim twee  maanden is er 48 euro verdampt.
Verdwenen!
Komt het door Brexit of door Donald?
Hoe dan ook, er is ruim 48 euro foetsie!
Nu is de situatie ontstaan dat ik achteraf gezien beter had kunnen sparen. Spaarrentes zijn laag, maar niet negatief.

Ik moet ineens denken aan mijn bezoek aan het casino, jaren geleden. Het was een uitstapje van de personeelsvereniging en we kregen allemaal voor 5 euro aan fiches om te vergokken. Het geluk was aan mijn zijde en ik won 30 euro. Toen ben ik gestopt met spelen en alleen nog naar anderen gekeken. Een aantal collega's won ook, maar verspeelde dit geld weer en zelfs meer dan die 5 euro die ze aan het begin gekregen hadden. Ze legden bij met eigen geld en speelden verder. Sommigen hebben flink verloren, maar ik ging met 30 euro naar huis.

Misschien had ik bij de beleggingen ook mijn winst moeten nemen en had ik moeten stoppen met beleggen en had ik weer moeten gaan sparen, net als ik dat altijd deed. Een mooie winst toch? Die 45 euro. Maar goed, dat deed ik niet, en nu ben ik het geld kwijt.

Wat nu?
Ga ik door met beleggen of stop ik?
Ik heb inmiddels over beleggen geleerd dat het gaat om de lange termijn. Als het op de lange termijn nog steeds slecht gaat, dan wordt het tijd om te stoppen. Zo lang het bij 3 euro blijft (+ €2,08 servicekosten, in totaal), is er weinig aan de hand en ga ik door met de allereerste beleggingen van mijn leven.

12 opmerkingen:

 1. Beetje jammer deze post, want er is nog helemaal niks verdwenen. Zo lang je nog niks verkocht hebt is er nog helemaal niks gebeurd. Beleggen is idd voor de lange termijn, wat in dit geval meer dan 5-10 jaar betekend, in de tussen tijd moet je er vooral niet naar kijken. Door de variaties wordt je daar alleen maar ongelukkig van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik beleg al sinds 2000 in index funds. In 2011 verloor ik 45% van mijn portfolio, dit is inclusief mijn Amerikaanse pensioen wat door mijn werkgever in een lifestage investment is geïnvesteerd. Dat is nu al lang weet hersteld. Maar beleggen is vooral echt lange termijn. Op mijn statement staat "Thank you for your long term comittment" en soms was dat eng. Ook nu met de election van DT. Dat creert onzekerheid in de markt en daar moet je tegen kunnen. Dichter bij pensioen zou ik dus steeds meer conservatief gaan beleggen en dan is het nog geen garantie. Succes M

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zolang je niet verkoopt, is het inderdaad nog niet 'definitief' weg, maar ik kan me je gevoel wel voorstellen. Beleggen is volgens mij ook echt voor de lange termijn, je moet bij wijze van spreken niet elke dag willen kijken hoe het ervoor staat (maar tegelijkertijd wel weer op de hoogte blijven, een beetje een tegenstelling...).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je op deze manier naar beleggen kijkt kan je er beter mee stoppen.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik deel de mening van Sas, als je van 50 euro 'verlies' onrustig wordt dan past t niet bij je, ben het laatste half jaar 2000 euro verloren en tuurlijk het is jammer maar weet ook dat t zo weer aan kan groeien na goed nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gewoon lekker doorgaan, inderdaad, maar die conclusie had je zelf ook al getrokken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De termijn van beoordelen is ook veel te kort. Soms win je wat en soms verlies je wat maar je moet gewoon jaren geduld hebben en stug in blijven leggen periodiek, dan pak je de hoogtes en de laagtes mee. Ik kijk maandelijks even hoe het ervoor staat en coor de rest laat ik het lekker sudderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zit er ook al een tijd aan te denken, groen beleggen via ASN. Gezien de lage spaarrente werd het steeds verleidelijker.
  Maar als ik jou zo lees. Ik zou er ook zenuwachtig van worden als ik 'op verlies sta'

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit is echt te kort om te zeggen dat je geld verdwenen is. En ik denk dat als je ongerust wordt van € 48 'verdwenen' geld dat het verstandig is om je geld terug te halen naar je spaarrekening. Want, stel dat er een crash komt.. dan kan het zomaar dat je € 990.23 nog maar € 700 waard is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is net als met een huis onder water, zolang j niet verkoopt heb je er geen last van. Dat geldt ook hierbij..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. dit jaar tot nu toe 7.3% rendement. Daar kan een spaarrekening niet tegen op. Maar is voor mij ook lange termijn.

  Beleggen is ook spreiden..als je alles op 1 index fonds van ASN zet is het meer speculeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ben ik het toch niet mee eens, als je je geld in zo'n fonds doet laat je het voor je spreiden.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.