woensdag 16 november 2016

De serie Schuldig: deel 1

Maandagavond heb ik het eerste deel van de serie Schuldig bekeken.
Het gaat over mensen met schulden die in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord wonen. Het is een volksbuurt en er wonen veel mensen met schulden. Enorm veel mensen met schulden.
Hier kun je de aflevering terugkijken.

Ik vind het een mooi gemaakt programma. Door de manier waarop het gemaakt is, kon ik me helemaal inleven in de mensen met schulden die in het programma voorkomen. Geen sensatie, geen veroordeling in de zin van: hoe konden mensen zo stom zijn. Gewoon mensen die op een bepaald moment een tijdje misschien wat minder handig met geld en schulden omgesprongen zijn en nu met de gebakken peren zitten. Door incassokosten en andere kostenverhogingen zijn de schulden flink uit de hand gelopen.

We zien een ontruiming van een gezin met kinderen en een gehandicapte grootmoeder. Die krijgen met zijn vijven voorlopig onderdak bij de andere oma van deze kinderen, maar die heeft ook al een andere dochter met kind inwonen, in haar relatief kleine huis. Daar kunnen ze dus niet blijven, maar waar dan wel? Duidelijk is dat deze mensen van de regen in de drup belanden. Wat moeten ze naar toe en hoe gaat het met het zoeken naar werk van het ouderpaar dat zo onfortuinlijk is om hun huis uitgezet te worden? En hoe gaat het met de schoolprestaties van de kinderen die in een chaos terecht komen en geen vaste woon- en verblijfplaats hebben en dat vaak jarenlang volgens de documentaire.

Ook de "baas" van de Voedselbank in de wijk wordt gefilmd in zijn werkzaamheden. Hij moet beslissen wie in aanmerking komt voor hulp en wie niet. Als je als alleenstaande na aftrek van je vaste lasten 180 euro of minder overhoudt, dan mag je voor een bepaalde periode klant worden en eten ophalen.

Ik ben heel benieuwd naar de volgende afleveringen. Er komen nog 5.
Kijk ook hier, daar vind je meer over de achtergronden van het programma.

13 opmerkingen:

 1. Mooi geschreven. Ik vind het programma prima weergegeven. Geen sensatie. Gewoon echt.
  Maar ik vind deze programma's ook benauwend. Schulden zijn dichterbij dan je denkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik keek gisteren de aflevering en vond het mooi respectvol gemaakt! Ben benieuwd naar het vervolg...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik mag hopen dat politici - zeker die van de VVD; PvdA; D66 - ook eens kijken naar dit soort programma's. Dat het niet altijd is: eigen schuld dikke bult, maar dat omstandigheden en idiote regels soms maken dat mensen helemaal naar beneden vallen.
  groet, Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het ook gezien, en ik vond het een mooi programma om naar te kijken; precies zoals het echt is!!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat klinkt goed, en fijn dat het integer gemaakt is. Dit soort programma's vervalt soms te gemakkelijk in goedkoop effectbejag.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben het met jullie eens. Het is een goed gemaakt programma zonder toeters en bellen. Er stond afgelopen zaterdag in de Volkskrant ook een soort voorbeschouwing over de schulden en wat dit met een mens doet. Er werd daarin ook aangehaakt op dit programma. Zeer de moeite waard om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had het artikel in de Volkskrant gelezen en was daardoor geïnteresseerd geraakt in het programma.

   Verwijderen
 7. Ik had erover gelezen, maar ik wist niet meer wanneer het nou kwam, bedankt voor je stukje, ik ga het even terugkijken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik schreef er ook over vandaag, ik vond het heel interessant en integer gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb het ook gezien. Ik werd er nerveus van want het voelt alsof het zo kan gebeuren. Jammer dat de mensen die uitgezet werden niet eerder aan hadden gegeven dat ze niet wisten hoe het verder moest. De gemeente probeert uitzetting zo veel mogelijk te voorkomen door vroeg in het proces te stappen. Ik woon In een stad met prima OV en heb een fiets en een auto, als ik mijn baan om welke reden dan ook zou verliezen zou ik die meteen verkopen. Een auto is super handig maar duur. In een van de kranten was een reciew geplaatst en mensen werden aangemoedigd om eten bij de dierenwinkel in Amsterdam Noord te kopen, ik hoop dat dat ook gaat gebeuren en dat die winkelier daarbij geholpen wordt. Ik heb jaren in de VS gewoond waar bijna geen enkel social vangnet is. Ik ben hierdoor super financieel bewust en conservatief met geld uitgeven. Ook dat is natuurlijk geen garantie. Ik hoop dat de mensen in het programma gebruik maken van de hulp die er is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb de uitzending gekeken en vind het goed in elkaar steken. Je gaat echt meeleven met de personages en krijgt echt het idee dat iedereen het kan overkomen. Mooi gemaakt. Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb net direct gekeken, inderdaad een mooi programma. Je ziet echt wel de menselijke kant, bijvoorbeeld die mevrouw die kanker gekregen heeft; eerst heel zuinig doen en op gegeven moment is de rek er mentaal ook uit en doe je 'domme' dingen. Het zuinig doen is één, maar gedwongen zuinig blijven doen is twee. Ik merk dat ik soms heel makkelijk denk 'Ja, maar dan moet je niet dit doen, of dan moet je niet dat doen', maar dat is makkelijk praten vanuit een redelijk luxe positie waarin je in ieder geval gezond bent, familie en werk hebt. De moed erin houden als je het niet ergens echt meer voor doet, lijkt me best heel moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb ook net gekeken via jou link, en inderdd een heel realistisch programma.
  Vooral de mensen die precies tussen wal en schip vallen, blijven je bij.
  Dank je wel voor de link zuinigaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.