woensdag 7 december 2016

10% is ondervoed

Laatst in het nieuws: uit onderzoek blijkt dat 10% van de 65+ ers ondervoed is. Voor de ouderen die thuiszorg krijgen is de schatting nog veel hoger, namelijk één op de 3 ouderen.
Hoe kan dat in vredesnaam?
Het onderzoek lijkt me betrouwbaar. Dat is uitgevoerd door een promovendus van de Wageningen University & Research, ongetwijfeld bij het onderdeel Voeding en Gezondheid.
We leven in een welvarend land en onze ouderen zijn over het algemeen welvarend. Hoe kan het dan toch dat er toch zo veel ondervoeding heerst?
Ik stel me zo voor dat in landen die veel minder welvarend zijn nog veel meer ouderen ondervoed zijn, misschien wel bijna iedereen.
Bij ondervoeding hoeft geen sprake te zijn van vermagering. Het kan ook zijn dat de voeding te eenzijdig is een bijvoorbeeld (veel) te weinig eiwit bevat om spiermassa en spierkracht te behouden. Mijn moeder was ook ondervoed toen ze zo'n 12 jaar geleden in het ziekenhuis belandde. Op het oog was dat niet te zien, ze was niet vermagerd, maar kennelijk at ze te weinig eiwit, waardoor ze volgens de maatstaven toch ondervoed was. Het wonderlijke was, dat ze mij met een zekere trots berichtte dat ze ondervoed was.

Hoe kun je voorkomen dat ouderen in jouw omgeving ondervoed raken? Het lijkt me goed je er van bewust te zijn dat die kans aanwezig is. Kijk ook eens hier, daar staan nuttige tips.

Ik adviseerde mijn moeder om de soep over te slaan. Daar zit in verhouding weinig in en zorgt wel voor een vol gevoel, zodat je verder maar weinig meer eet. Ze kreeg "draadjes" vlees maar moeilijk weg, dus raadde ik haar aan liever gehaktballen te kiezen, daarop hoef je veel minder te kauwen. Verder probeerde ik makreelfilets mee te nemen, maar daar had ze geen trek in, terwijl ze die een paar jaar daarvoor nog heerlijk vond. Ze kreeg toen overigens naast haar gewone ziekenhuisvoeding in verband met haar ondervoeding al eiwitverrijkte drankjes.

18 opmerkingen:

  1. 1 van de redenen waarom ouderen minder / te weinig gaan eten is omdat de smaak achteruit gaat of soms helemaal verdwijnt. Ook het reukvermogen gaat achteruit. Combineer die twee en je proeft niets meer van je eten. Dus is eten niet meer lekker en wordt het een moet ding waar je geen plezier meer aan beleefd.

    Dan smaakt die makreel die je eerst heerlijk vond nu hetzelfde als karton.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mijn moeder was inderdaad haar reukvermogen helemaal verdwenen. Ze rook niets meer! Omdat reuk een zeer belangrijke rol speelt in onze smaakbeleving, smaakte het eten haar niet meer.

      Verwijderen
  2. Ik las ook ergens dat ouderen regelmatig kantenklaarmaaltijd kopen (en daar twee drie dagen van eten)omdat ze geen energie(of geld) hebben om te koken, dat zijn natuurlijk ook al niet de voedzame maaltijden die ze nodig hebben...het is een optelsom denk ik van vele factoren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heftige cijfers hoor zuinigaan! Ik denk dat het veel zou helpen als mensen meer samen zouden eten. Samen eet je toch meer en dan is er iemand die een oogje houdt op wat / hoeveel iemand eet.

    Maar ja... dat is ook niet altijd te regelen.
    Zei het onderzoek ook of die voedingstekorten meer voorkomen bij alleenstaanden (of dat dit juist niet uitmaakt?) dat is ook nog een interessant gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Soms kan de familie/omgeving helpen door in plaats van 'op de koffie te gaan' gezamenlijk de warme maaltijd te eten bij of met de oudere.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goh, dat is inderdaad best schokkend zeg. Ze moeten nu eigenlijk ook even onderzoeken hoe dit is gekomen!

    En helpt het als ouderen tafeltje dekje aan huis krijgen bijvoorbeeld?

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kan me voorstellen dat je minder lekker eet als smaak en geur achteruit gaan of als het kauwen lastig is. Kauwen kost best veel energie. Dan ga je vanzelf richting makkelijker voedsel en daardoor ook minder rijk aan goede stoffen.

    Ik denk dat, als je het onderzoek breder trekt, op die gronden veel meer mensen ondervoed zijn. Dus tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen ondanks hun postuur. Ik zou heel benieuwd zijn naar zulke resultaten, dat geeft een beter beeld van het geheel denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar ondervoeding bij kinderen, chronisch en acuut zieken en ouderen. Omdat voor hen de gevolgen ernstig zijn. Zie: http://www.stuurgroepondervoeding.nl/

      Verwijderen
    2. Maar wordt er ook onderzoek gedaan onder 'gewone' mensen van alle leeftijden. Rijk én arm, dik én dun. Want we dénken soms wel dat we heel goed bezig zijn, maar met al die vage diëten tegenwoordig is dat maar de vraag.

      Verwijderen
  7. Ik weet dat je minder gaat eten als je smaak minder wordt maar dat de cijfers zo erg zijn had ik totaal niet verwacht.
    Ik schrik hier erg van, we moeten ons hier allemaal bewuster van worden

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn schoonmoeder is 85 en licht dementerend. Ze woont nog alleen en onlangs is bij haar op de geheugenpoli ondervoeding vastgesteld (verlies meer dan tien procent van haar gewicht in een half jaar). Ze heeft nog een goede eetlust en koopt veel eten, allemaal aanbiedingen, de koelkast en de kasten puilen uit. Helaas vergeet ze het klaar te maken of ze eet het pas op als het bedorven is. Cateraar hebben we ingeschakeld, dat vond ze niks want de porties waren te groot. Ze heeft zes uur particuliere hulp aan huis, die mag niet koken, maar laat ze in de tuin werken. Ons nieuwe plan is het dorpshotel eiwitrijke maaltijden af laten leveren, benieuwd of dat lukt. Ze is dol op hun reepeper en op zalm. Helaas wonen wij 250 km van haar af, dat is in deze situatie heel onhandig. Kortom: het komt heel vaak voor en is heel complex!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn moeder besteld 3x p/w eten bij een cateraar die ook kleinere porties aanbiedt. Zij gebruikt de kleinste van 350 gr en maakt daar wat rauwkost bij. Er zijn 3 verschillende groottes qua maaltijden en veel keus.

      Verwijderen
  9. Dit wist ik al, er is een aantal jaren geleden ook al eens onderzoek gedaan naar (het ontstaan van) ondervoeding in ziekenhuizen.
    Maar het klinkt logisch, als je ouder wordt heb je ook vaak minder nodig, nog even afgezien van een teruggang van smaak en geur, dus krijg je ook minder (of vooral de verkeerde)voedingstoffen binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een aantal jaar geleden vroegen wij de psychiater van ernstig depressieve dochter of ze een bloedonderzoek kon doen om te kijken of er te korten aan bepaalde vitamines zou zijn. We werden weggelachen "Dat is alleen bij mensen die slecht eten". Mevrouw de psychiater, of geen enkele in de 10 jaar daarvoor, heeft ooit naar het eetpatroon gevraagd. Er waren tijden dat er alleen een pakje kaas in de koelkast lag en dat dat de drie maaltijden van de dag waren. En zo leven er veel meer mensen, vooral psychisch zieken, ondervoed. En ook die groep heeft gezonde voeding zo hard nodig! (Achteraf, via de huisarts, had dochter inderdaad te korten).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben er ook op gestaan om onze puber te laten testen en die had tekorten, ook wij warden weggelachen want dat komt niet voor in Nederland.
      Bij bejaarde moeder speelde mee dat ze te moe was om een gewoon leefritme bij te houden, veel op bed lag en dan maaltijden oversloeg. Astronautenvoedsel heeft nog een tijdje geholpen maar pas in verzorgingstehuis kwam er weer regel in, te laat om weer krachten op te bouwen.

      Verwijderen
  11. denk ook gelijk aan mijn oude buurvrouw, eet twee witte bolletjes per dag en idd kant en klaarmaaltijd waar ze 2x van eet, ben bang dat er ook tekorten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ook mijn dochter had een tekort. Terwijl ze gewoon goed eet.
    Vit D was zo laag dat het bijna schadelijk was voor haar hart.
    Ik denk dat er best veel pubers ondervoed zouden kunnen zijn.
    Als ik zie wat sommigen naar binnenwerken... geen ontbijt, geen gewone boterhammenlunch, maar een zak chips of een croissant. Blikjes cola en geen fruit. ....

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.