dinsdag 27 december 2016

Geld klaarzetten voor grote uitgaven

Begin 2017 zijn er veel grote uitgaven die ik betaal van de spaarrekening bij een andere bank dan mijn "huisbank" ASN.
Ik ga de zorgverzekering in één keer betalen, dat is €1529,25
Hypotheek: ik los €7500 in één keer af.
Daarnaast moet mijn auto APK gekeurd worden en moet die een kleine beurt. Hoeveel dat moet kosten, dat weet ik nog niet.
Er moet dus in januari veel geld betaald worden vanaf mijn bankrekening.
Tegenwoordig duurt het overmaken van de spaarrekening naar de bankrekening niet heel lang, maar in een weekend gebeurt er volgens mij helemaal niets. Door de drukte van de jaarwisseling is het waarschijnlijk slim om al van tevoren het geld overgemaakt te hebben, dan hoef ik er niet om verlegen te zitten. Ik kan het geld altijd naar de spaarrekening van mijn huisbank overmaken, daar kan ik direct bij als ik het geld nodig heb.
Ik zorg er voor dat ik voldoende geld op mijn ASN spaarrekening heb staan door tijdig geld van de buffer-spaarrekening naar mijn ASN rekening over te maken.
Ik heb pas vorig jaar de incasso-knop van mijn bankrekening ontdekt. Daar kan ik precies zien op welke datum en hoeveel geld er via een automatisch incasso geïnd gaat worden. Heel handig voor de hypotheekaflossing en de jaarpremie zorgverzekering en natuurlijk ook voor de kleinere uitgaven. Zo hoef ik niet rood te staan en kan ik tijdig zorgen voor voldoende saldo.
Prima geregeld, vind ik zelf.

Dan vraag je je misschien af: hoeveel houd je dan nog over in je buffer?
Dat spaarbedrag is dan nog ongeveer 5000 euro.
Een mooi bedrag om weer te laten groeien. 

PS naar aanleiding van een vraag van een lezer. Ze vroeg waarom ik de zorgverzekering in 1 keer betaal. Ik kon ook €128,75 per maand betalen. Er is een goede reden voor dat ik in januari voor het hele jaar betaal, ik krijg namelijk bij betaling in één keer €15,48 korting. Dat is meer dan ik op mijn spaarrekening aan rente krijg over  €1545,-

8 opmerkingen:

 1. Zo doen wij het ook. Ook ik heb vanmorgen het bedrag voor de zorgverzekering van mijn buffer af gehaald en naar de huisbank overgeboekt.
  Morgen wordt het van de rekening afgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanochtend heb ik 9000 euro overgeboekt naar mijn bankrekening. Volgens de site van deze spaarrekening kon het 2 à 3 dagen duren voordat het geld op de bankrekening stond. Nou dat valt reuze mee, want toen ik daarnet checkte, stond het geld er al op!

   Ik heb die 9000 euro meteen doorgesluisd naar de spaarrekening. Daar levert het toch 0,1% méér rente op;-)

   Verwijderen
 2. Dat zijn wel een paar flinke, maar nuttige uitgaven direct achter elkaar. Hier betalen we de zorgverzekering ook voor een jaar vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat vind ik een doordachte aanpak! In onze situatie betaalt de werkgever van Y. de premies voor alle verzekerden een jaar vooruit, het voordeel is dus al verrekend in de maandelijks van het salaris in te houden premie. Andere grote uitgaven staan wel op stapel, zoals een hypotheekaflossing en de realisatie van een van de doelen in 2017: de aanschaf van een boxspring. Ik schrijf er binnenkort over.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Zuinigaan,is er iets mis gegaan met het vorige bericht? Ik wilde deze geïnteresseerd geraakt gaan lezen maar kreeg een melding dat de post niet bestaat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Morgen publiceer ik dat bericht opnieuw. Per ongeluk publiceerde ik vanochtend 2 berichten.

   Verwijderen
 5. Wij deden het ook altijd, de zorgverzekering in een keer vooruit betalen. Alleen dit jaar niet, we hebben de reserves in het oversluiten van de hypotheek gestoken. Ook een goed doel. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja de APK is altijd lastig in te schatten. Bij mijn autogarage wordt er altijd goed naar gekeken en zij helpen je altijd goed. Zo kan je toch weer een jaar er tegen aan met je auto!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.