woensdag 28 december 2016

Wegwerpwerknemers voor PostNL

Door een foutje van mij werd dit bericht reeds gisteren gepubliceerd, samen met een bericht over geld klaarzetten. Dat krijg je er soms van als je berichten al van tevoren klaarzet en dan gezellig kerstfeest gaat vieren;-)

Het sorteercentrum van PostNL in Kolham, vlakbij Hoogezand, draait volledig op bijstandsgerechtigden die daar een "werkervaringsplaats" hebben.
Bijstandsgerechtigden moeten er gratis 3 maanden werken, dan krijgen ze 9 maanden een tijdelijke baan met minimumloon en dan moeten ze vertrekken om plaats te maken voor nieuwe bijstandsgerechtigden.
In deze economisch zwakke regio is weinig werk, dus PostNL profiteert van de regeling met de gemeente en krijgt ieder jaar opnieuw een contingent bijstandsgerechtigden die in het kader van de participatiewet onder slechte arbeidsomstandigheden moeten werken.
Reactie van de FNV: Door mensen onbetaald pakketten te laten sorteren voor dit winstgevende bedrijf, gaan er zestig echte banen verloren in deze gemeente. Het is duidelijk dat deze constructie de werkloosheid vergroot. En dat in een regio waar al weinig banen zijn, op kosten van de maatschappij.’ 
Mijn mening: PostNL zou er werkelijke banen van moeten maken en niet schaamteloos profiteren van mensen die gedwongen worden om gratis werk te leveren. 

31 opmerkingen:

  1. zuinigaan: ik wil je uitnodigen om je hier echt in te verdiepen. het lijkt op een afstand dat post.nl profiteert. maar is dit werkelijk zo?
    ik mis de nuance

    (ik heb zelf voor een werkgelegenheidsproject gewerkt en heb hierdoor een aardig kijkje in de keuken gekregen, ik kan je hier veel over vertellen)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ken geen mensen die daar werken. Die nuance die ken ik in dit geval niet. Ik ga af wat er op de site van de FNV staat.

      Verwijderen
    2. @Olaf: ik ben benieuwd naar jouw ervaringen als deelnemer aan zo'n project. Was het echt zo dat je daardoor snel betaald werk kreeg? En hoe ging dat bij de andere deelnemers die gedwongen tewerkgesteld werden.

      Verwijderen
    3. Nee, joh, die Olaf was vast vanuit zo'n re-integratiebureau betrokken bij deze werkverschaffing. Die verdiende daar natuurlijk een dikke boterham mee en kreeg op die manier een kijkje in de keuken.
      Olaf, klopt mijn veronderstelling?
      Pieter

      Verwijderen
    4. @Zuinigaan: ik ben ook erg benieuwd naar zijn ervaringen.

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb hier inderdaad vaker over gelezen! Ik weet er zelf weinig van, maar als het zo gaat vind ik het schandalig. Het zou me overigens niks verbazen, door alle nieuwe regeltjes etc zijn er enorm veel verhalen over de bijstand waar ik met verbazing naar luister!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En nu met minder typefouten ;-)

    Ik vind dit ook wat te kort door de bocht. Deze mensen krijgen wel de mogelijkheid om werkervaring op te doen voor een jaar. Belangrijke vraag is wat er gebeurt qua begeleiding en ondersteuning als zij na dat jaar plaats moeten maken. Hoeveel van deze mensen stromen door in een andere functie? Daar lees ik niets over terug in jouw blog.

    Als zou blijken dat het bedrijf meer voordeel dan nadeel heeft - en (wettelijke) regels overtreedt - dan is dat een ander verhaal en heb je een punt. En stukje onderbouwing zou dan wel op zijn plaats zijn. Nu lijkt het net een Telegraaf-artikel ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De link die ik plaatste is naar de vakbond FNV, niet van een of ander vriendenclubje van bijstandsgerechtigden die voor de goede zaak de waarheid geweld aan doen. Ik acht de FNV betrouwbaar genoeg om serieus te nemen.

      Citaat uit dit artikel: Ruud Kuin, vicevoorzitter FNV: ‘Zelfs gemeenten doen mee in de race naar beneden. In plaats van een echte baan met een gelijk PostNL-loon, blijven deze mensen in de bijstand of krijgen een flutcontract zonder zekerheden met te lage lonen. Het gemeenschapsgeld uit de belastingpot gaat naar bedrijven zoals PostNL die winsten maken dankzij deze goedkope arbeidskrachten.’

      Nog een citaat: Wilma Nieveen, bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden: ‘Als werkgever hoort de gemeente te zorgen voor echte banen, in plaats van het kunstmatig in stand houden van de werkloosheid van deze uitkeringsgerechtigden. Door mensen onbetaald pakketten te laten sorteren voor dit winstgevende bedrijf, gaan er zestig echte banen verloren in deze gemeente. Het is duidelijk dat deze constructie de werkloosheid vergroot. En dat in een regio waar al weinig banen zijn, op kosten van de maatschappij.’

      Verwijderen
    2. @BespaarBalans: Weet je hoe mensen ook een jaar werkervaring kunnen opdoen? Door gewoon voor postnl te werken voor het normaal geldende loon.
      Ik vind het echt te zot voor woorden dat een naar winst strevend bedrijf gratis arbeidskrachten krijgt en die winst vervolgens gaat naar de aandeelhouders en niet deze groep van 'slaven'. Ik ben wel erg benieuwd naar de kennis van olaf. Hoe zou postnl hier niet van profiteren?

      Verwijderen
    3. Ik heb tweeenhalf jaar als postbezorger gewerkt met een universitair diploma. Kwam al gauw in de medezeggenschap en werd gevraagd me beschikbaar te stellen voor de ondernemingsraad. Me teruggetrokken toen bleek dat ik dat werk gewoon voor het bruto salaris van minder dan 9 euro per uur zou moeten doen. Na anderhalf jaar zelf ontslag genomen, en ben verder gegaan in mijn eigen vakgebied. Als zzp-er. Altijd nog beter dan door de regen en uitgescholden worden door boze en slecht opgevoede klanten.

      Verwijderen
    4. Ik werk ook naast mijn bedrijf 8-10 uur als postbezorger, maar uitgescholden word ik gelukkig nooit ik word juist bijzonder vriendelijk en gezellig gegroet, dit zie ik als positief aspect van het werk :)

      Verwijderen
    5. Ik zei niet dat ik door alle klanten uitgescholden werd. Wel door sommigen. En elke keer vind ik 1 keer teveel.

      Verwijderen
    6. @Zuinigaan:
      >> De link die ik plaatste is naar de vakbond FNV... ik acht de FNV betrouwbaar genoeg om serieus te nemen.<<
      Ik moet eerlijk bekennen dat ik de link - op mijn mobiel - als kopje heb gezien en niet als link. Excuses daarvoor. Ik heb het artikel nu ook goed doorgenomen. Ik heb zelf niet zoveel met vakbonden, maar zij zullen zeker niet zomaar aan de bel trekken.

      Wat ik nog niet helder heb is of deze mensen daadwerkelijk onbetaald werk moesten verrichten in de eerste drie maanden. Hielden zij niet hun bijstandsuitkering in de eerste drie maanden? De resterende negen maanden kregen zij het minimum loon. Dat is niet anders, zo las ik elders, dan iemand die in dienst treedt bij dit bedrijf. De vraag is daarbij of deze mensen een keuze hadden, en of een dergelijke beloning in verhouding staat tot het werk. Dat kan ik niet beoordelen.

      Waar het mij ook om gaat is dat deze mensen wel begeleiding en ondersteuning krijgen en perspectief hebben op een andere, beter betaalde, baan. Als dat niet zo blijkt te zijn, doordat deze mensen na een jaar worden 'gedumpt' dan is dat inderdaad een kwalijke zaak.

      Overigens zie ik overal om mij heen dat tijdelijke contracten niet verlengd worden. Mensen worden makkelijk 'ingeruild'. Dat is m.i. een breed maatschappelijk probleem, nog los van de reële beloning en arbeidsomstandigheden.

      Verwijderen
    7. @Anoniem28 december 2016 13:31:
      Ik ben ook zeer benieuwd naar de ervaringen van Olaf.

      Daarbij vraag ik mij af, zoals ik ook al aan Zuinigaan liet weten, of deze mensen wel gratis werk verrichten. Behielden zij niet hun bijstandsuitkering in de eerste drie maanden?
      Het normaal geldende loon bij dit soort bedrijven is blijkbaar het minimum inkomen, zoals één van de andere reageerders al liet weten. Dat is niet alleen in deze sector zo. Het is natuurlijk wel een goede vraag of wij als samenleving dit zo zouden moeten willen. Staan de werkzaamheden wel in verhouding tot dit minimum salaris?
      Ik haal hierbij vaak de volgende vergelijking aan. Ikzelf werk in de IT, een zeer goed betaalde sector. Als er iets fout gaat, merken klanten dat. Er kan dan sprake zijn van imagoschade en er gaat veel geld verloren door een niet (geheel) gelukt project. Maar is dat erg? Welke verantwoordelijkheid hangt hiermee samen? Dat is nou juist net het punt. Iemand die bijvoorbeeld in de (thuis)zorg werkt, heeft veel meer verantwoordelijkheden. Het gaat om mensenlevens. Als ik dat salaris (en dat weet ik omdat diverse familieleden in de zorg werken) dan afzet tegen het mijne, dan voelt dat pas oneerlijk. Ook al hebben een aantal van deze mensen een HBO-opleiding verdienen ze met onregelmatigheidstoeslagen nog geen 1.800,00 netto.

      In dat licht vind ik de verhouding van het salaris ten opzichte van de verantwoordelijkheid van het werk erg scheef. Ik ben er voorstander van dat te veranderen.

      Verwijderen
    8. @Bespaar Balans: het lijkt me wel dat bijstandsgerechtigden in de eerste 3 maanden hun bijstand houden. Daarna werken ze voor het minimumloon.
      PostNL zit volgens mij voor normale banen iets boven het minimumloon.

      Verwijderen
    9. Ik werk voor postnl en ik kan bevestigen dat ik meer krijg dan het minimumloon. Het werk dat deze mensen de eerste drie maanden doen, is, zoals ik het hier lees, voor postnl gratis. De bijstand wordt namelijk betaald vanuit de gemeente. Dat komt voor de 'werknemer' neer op een salaris ver onder het minimumloon en voor postnl op een handjevol gratis werkkrachten. Toch?

      Verwijderen
    10. Ik werk voor postnl en krijg het minimumloon. @anoniem, dat snap ik natuurlijk wel, ik zei alleen maar dat ik gelukkig nooit uitgescholden word.

      Verwijderen
  5. Ik vind in het FNV stukje vooral het gedeelte over de lichamelijke belasting en de normen die daarbij overschreden worden nogal schokkend. Mensen worden na een jaar afgedankt en houden er lichamelijke klachten aan over!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat klinkt inderdaad nogal opportunistisch van PostNl...

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit is niet alleen bij PostNL zo, maar bij veel meer bedrijven. Ook bijvoorbeeld in de thuiszorg.
    Een fatsoenlijk salaris krijg je niet, het absolute minimumloon is het, en na afloop van je jaarcontract sta je weer op straat. Bedrijven maken op die manier forse winsten over de ruggen van mensen die het al hartstikke moeilijk hebben om overeind te blijven in deze maatschappij
    Dit is een stukje moderne slavernij. Het zou niet mogen op deze manier!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Word allen lid van een vakbond en actief in de politiek!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Uhm, het klopt toch niet dat er gezegd wordt dat postnl gratis arbeidskrachten krijgt, deze mensen krijgen het minimumloon betaald. En dat betaalt postnl ook als ze je zelf in dienst nemen... Minimumloon en een jaarcontract. Dus waarom deze ophef?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat ze de eerste 3 maanden niet betaald krijgen en omdat ze kennelijkstandaard na in totaal 12 maanden weer op straat staan. Het biedt mensen dus geen werkelijk perspectief. Daarnaast wordt post nl gesponsort op die manier gesponsort met gemeenschapsgeld.

      De vraag bij dit soort dingen is daarnaast ook nog eensf mensen hier vrijwillig aan deel kunnen nemen, of dat het moet.

      Verwijderen
    2. Okee, inderdaad, dat had ik even gemist. Over die vrijwilligheid... De vraag is hier in hoeverre bijstandsgerechtigden maar Nee mogen zeggen als er werk wordt aangeboden mmmm geregeld.

      Verwijderen
    3. Dat hoef je je niet af te vragen. Dat MOET. Dat is de participatiewet die per 1-1-2015 is ingevoerd. Weiger je , dan krijg je een maand geen uitkering. De volgende maand dat je weer weigert....weer geen uitkering de hele maand. Nou, dan ga je wel hoor!
      Ik spreek (helaas) uit ervaring.
      Je bent verplicht mee te werken en al het werk aan te nemen wat ze jou aanbieden.

      Verwijderen
    4. Precies, dat bedoel ik, ik heb me niet duidelijk uitgedrukt. Volkomen terecht dat mensen in de bijstand verplicht worden om te werken.

      Verwijderen
    5. Verplicht werken in de bijstand??? Oké, klopt moet ik ook! Maar er wordt wel degelijk misbruik van gemaakt door de werkgever!!!!! Na een jaar sta je weer op straat. Daarnaast wordt er veel te weinig gekeken naar de kennis en kunde van de mensen in de bijstand.

      Verwijderen
  10. Gesubsidieerde werkverdringing! Schandalig en verderfelijk! Word lid van een vakbond (je krijgt korting als je een uitkering krijgt) groeten van Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ingewikkeld verhaal dit. Ik heb niet het idee dat de mensen hier beter van worden, maar ik weet er eerlijk gezegd ook te weinig van. Wel goed dat je hier eens de aandacht op vestigt in ieder geval.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. En alles zal wel met stimulans en instemming van UWV zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.